Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

Yhä harvempi lastensuojeluilmoitus johtaa lastensuojelun asiakkuuteen

Jaa

Lastensuojelun avohuollon asiakasmäärä on kääntynyt laskuun. Vuonna 2024 lastensuojelun avohuollon asiakkaana oli 34 900 lasta eli 9 prosenttia vähemmän kuin vuonna 2023.

Lastensuojelun keskeisten tunnuslukujen kehittyminen vuodesta 2010 vuoteen 2024.

Kaikista alle 18-vuotiaista 3,4 prosenttia oli avohuollon asiakkaina vuonna 2024.  Osuus oli 3,8 prosenttia vuonna 2023. Asiakasmäärä väheni 14 hyvinvointialueella. Määrä pysyi ennallaan kuudella ja kasvoi kolmella alueella.

“Avohuollon asiakasmäärien laskua voi selittää, että tarpeisiin vastataan yhä useammin lapsiperheiden peruspalveluissa”, toteaa THL:n kehittämispäällikkö Johanna Hedman.

“Lastensuojelun tuen tarve ei kuitenkaan poistu, vaan osa lapsista tarvitsee edelleen myös korjaavia eli vahvemman tuen palveluita. On vaarana, että lastensuojelun asiakkuuteen siirrytään vain äärimmäisissä tilanteissa, esimerkiksi kun tarvitaan jo kiireellistä sijoitusta. Erityisesti nuorten kohdalla mietityttää, nähdäänkö avohuollon työskentelyä enää heille kohdentuvana’’, Hedman jatkaa.

Erityisesti pienistä lapsista tehtyjen lastensuojeluilmoitusten määrä kasvoi

Vuonna 2024 lastensuojeluilmoitus tehtiin 115 000 lapsesta eli 10,7 prosentista lapsia. Ilmoitusten määrä kasvoi edellisestä vuodesta 4 prosentilla. Kasvu edellisestä vuodesta oli poikkeuksellisesti suurinta alle 13-vuotiailla. Erityisesti 0–2-vuotiaista lapsista tehtyjen ilmoitusten määrä nousi, kasvua oli 12 prosenttia. 3–6-vuotiaista tehtyjen ilmoitusten määrä kasvoi 7 prosenttia.

Ilmoitukset kohdistuivat edelleen useimmiten 13 vuotta täyttäneisiin lapsiin. Joka kuudennesta 13–15-vuotiaasta tehtiin lastensuojeluilmoitus vuonna 2024.

Lastensuojeluilmoitusten kokonaismäärä (230 000) kasvoi 7 prosentilla edellisestä vuodesta. Samasta lapsesta voidaan tehdä vuoden aikana useampi ilmoitus. 

Pelkästään lastensuojeluilmoitusten määrän perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä lasten hyvinvoinnin tilasta, sillä lukuihin voivat vaikuttaa esimerkiksi ilmoituskäytännöt. 

“Pieniä lapsia koskevien lastensuojeluilmoitusten määrän kasvu on uusi ilmiö. Lasten ja perheiden kanssa työskentelevillä on siis yhä useammin tarve saada lastensuojelu mukaan arvioimaan lasten ja perheiden tilannetta. Kasvu saattaa heijastella esimerkiksi peruspalveluiden riittämättömyyttä tai perheiden taloustilanteen huonontumista. Talousongelmat heikentävät lapsiperheiden hyvinvointia lukuisin eri tavoin”, pohtii THL:n tutkimusprofessori Taina Laajasalo.

Henkilöstömitoitus ja hyvinvointialueiden säästötoimet saattavat vaikuttaa lastensuojelun asiakkuuden alkamisen perusteisiin

Lain mukaan lastensuojelun sosiaalityöntekijällä saa olla enintään 30 asiakasta. On arveltu, että henkilöstömitoitus on tiukentanut kriteereitä siitä, milloin lapsella katsotaan olevan lastensuojelun tarve ja milloin muut tukitoimet ovat riittäviä. 

Lastensuojelun asiakasmäärän rajaaminen mahdollistaa lastensuojelun sosiaalityöntekijän keskittymisen lapsiin, joilla asiakkuuden peruste eli erityisen suojelun tarve on todettu. Tiedossa on, että resurssipuutteiden vuoksi lastensuojelun asiakkuuteen on jouduttu jonottamaan, vaikka tämän on lainvastaista. 

”On kuitenkin huoli, voiko kynnys lastensuojeluun nousta liian korkeaksi. Tämä voi johtaa tiukkoihin kriteereihin ja rajaamiseen lastensuojelun asiakkuuteen pääsyssä, jotka voivat viivästyttää oikea-aikaista tukea”, Hedman toteaa. 

Sijoitettujen lasten määrä ei ole vähentynyt  

Kodin ulkopuolelle oli sijoitettu yhteensä 17 100 lasta vuonna 2024.  Kaksi kolmasosaa (11 300), sijoitetuista oli huostassa. Huostaanotto on pitkäaikaisin eri sijoitusperusteista. Huostassa oli yksi prosentti lapsista. 

Uusia huostaanottoja tehtiin 1 750. Vuosittain lopetetaan noin 6 prosenttia huostaanotoista. 
Sijoitettujen ja sijoitusvuorokausien määrät ovat edellisten vuosien tasolla. 

“Sosiaalihuoltolakia uudistettiin jo kymmenen vuotta sitten ja tarkoituksena on panostaa erityisesti varhaiseen tukeen. Tavoite ei ole toteutunut riittävästi tai palvelut eivät ole olleet toimivia, koska sijoitettujen lasten määrä ei ole missään vaiheessa merkittävästi vähentynyt”, Hedman pohtii. 

Myös kiireellisesti sijoitettujen lasten määrä pysyi edellisen vuoden tasolla. Kiireellisesti sijoitettuna oli 0,5 prosenttia lapsista. Kiireellisesti sijoitettuna olleista lapsista 28 prosenttia otettiin huostaan myöhemmin saman vuoden aikana.

Matalamman kynnyksen peruspalveluiden asiakasmäärien tilastointi on alkanut vasta vuodesta 2023, eivätkä hyvinvointialueilta saadut tiedot ole vielä luotettavia. Hyvinvointialueet tekevät parhaillaan muutoksia sosiaalihuollon tietojärjestelmiin, joten THL kykenee julkaisemaan lapsiperhepalveluista jatkossa parempaa tietoa.

Lähde

Tilastoraportti: Lastensuojelu 2024

Lisätiedot

Johanna Hedman (lastensuojelun kehittäminen) 
kehittämispäällikkö  
puh. 029 524 7194
etunimi.sukunimi@thl.fi

Taina Laajasalo (lastensuojelun kehittäminen) 
tutkimusprofessori 
puh. 029 524 7982
etunimi.sukunimi@thl.fi

Martta Forsell (tilastoluvut) 
kehittämispäällikkö
puh. 029 524 7974
etunimi.sukunimi@thl.fi

Avainsanat

Kuvat

Lastensuojelun keskeiset tunnusluvut taulukkona.
Lastensuojelun keskeiset tunnusluvut taulukkona.
Lataa

Tietoa julkaisijasta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL

THL viikolla 18/202524.4.2025 15:27:24 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 24.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ti 29.4. Tilasto: Lastensuojelu 2024 Vuoden 2024 tiedot lastensuojelun sijoituksista, avohuollon asiakasmääristä ja lastensuojeluilmoituksista koko maassa ja alueilla. Lisätiedot: tiina.puhakka(at)thl.fi, puh. 029 524 7673 Verkkouutiset ma 28.4. Hellehaittojen torjuntaan kannattaa hyvinvointialueilla ja kunnissa varautua hyvissä ajoin ennen kesää. Kuumasta säästä ja etenkin helleaalloista aiheutuu Suomessa merkittävä määrä vakavia terveyshaittoja. Pitkitty

THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh

THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye