Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Vuosien työ lasten ja nuorten mielenterveyden hyväksi tukee toukokuussa voimaan astuvaa lakimuutosta
Toukokuussa voimaan tulevan lakimuutoksen tarkoitus on parantaa lasten ja nuorten mielenterveyspalveluiden saatavuutta perustason palveluissa sosiaali- ja terveydenhuollossa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella lakimuutosta tukevat jo vuosia sitten aloitetut muutokset.
Lapsen ja nuoren normaaliin kasvuun ja kehitykseen kuuluu monenlaisia tunteita, vaiheita ja myös lieviä mielenterveyden oireita, kuten ahdistuneisuutta, alakuloa tai keskittymisvaikeuksia. Tällaiset tuntemukset ovat usein osa kehitykseen liittyviä haasteita sekä murrosvaiheita.
Terveyden- ja sosiaalihuollon ennaltaehkäisevät palvelut, kuten neuvolat, kouluterveydenhuolto ja perheiden varhainen tukeminen, ovat keskeisessä roolissa näissä elämänvaiheissa tukemassa kasvua ja kehitystä tarvelähtöisesti. Näiden palvelujen avulla voidaan tunnistaa mahdolliset haasteet varhaisessa vaiheessa ja tarjota oikea-aikaista tukea sekä lapselle että perheelle. Ennaltaehkäisy edistää lapsen tasapainoista kehitystä ja vahvistaa perheiden voimavaroja arjessa.
Voimaan tuleva laki määrittelee, kuinka nopeasti tietyt mielenterveyden hoito ja tuki on aloitettava perustason palveluissa. Käytetyt menetelmät on sovittu Etelä-Suomen hyvinvointialueiden yhteistyösopimuksessa.
– Palvelujärjestelmän on haastavaa vastata vaatimuksiin lyhyessä ajassa, mutta kehittäminen jatkuu vielä, terapiatakuun valmistelussa mukana ollut asiantuntija Miia Seppänen sanoo.
Lapsi tai nuori saa arvioinnin hoidon ja tuen tarpeesta yksilöllisesti. Arvioinnissa huomioidaan aina myös kehitysvaihe, voimavarat ja mahdolliset fyysiset syyt oireilun taustalla. Perheellä on tärkeä rooli lapsen ja nuoren mielen hyvinvoinnissa. Se auttaa ymmärtämään tilannetta paremmin ja tukee toipumista.
Hyvinvointialueen työntekijät ovat vahvistaneet osaamistaan esimerkiksi masennuksen, ahdistuksen ja käytöshaasteiden tunnistamisessa ja tukemisessa. He ovat saaneet koulutusta eri tilanteisiin sopivista työmenetelmistä ja koulutukset jatkuvat säännöllisesti osana tiimien arkea.
– Lapsiperhepalveluissa on valmistauduttu lakimuutokseen pitkäjänteisesti, ja työtä edelleen jatketaan. Olemme päivittäneet ja täydentäneet yksiköiden koulutussuunnitelmia tarpeen mukaan. Tuleva lakimuutos koskee muutamia menetelmiä hyvinvointialueellamme. Ammattilaisten menetelmällinen osaaminen on paljon laajempi, ja tarjottavaan tukeen ja hoitoon vaikuttaa aina asiakkaan tarve, interventiokoordinaattori Tiina Soikkeli-Aalto kertoo.
Tukea tarvitseva saa monipuolista apua, kun työntekijät esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollossa kokoavat tietonsa yhteen, jotta tilanne ymmärretään kokonaisuutena. Näin varmistetaan, että tuki vastaa juuri siihen tarpeeseen, joka ihmisellä on.
Lisää perusterveydenhuollon ammattilaisten roolista lasten ja nuorten mielen hyvinvoinnin tukemisessa:Ota alaikäisen mielen hyvinvoinnin haasteet puheeksi perustason terveyspalveluissa.
Yhteyshenkilöt
Eija Kalliotulosaluejohtaja, lapsiperhepalvelut
Puh:044 778 0310Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue järjestää päijäthämäläisten sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.
Päijät-Hämeen hyvinvointialueeseen kuuluvat Asikkala, Hartola, Heinola, Hollola, Iitti, Kärkölä, Lahti, Orimattila, Padasjoki ja Sysmä. Huolehdimme yli 200 000 asukkaan terveydestä ja turvallisuudesta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Päijät-Hämeen hyvinvointialue
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Mira Leinonen Päijät-Hämeen pelastusjohtajaksi28.4.2025 12:00:22 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialueen aluehallitus valitsi kokouksessaan 28. huhtikuuta 2025 pelastustoimen uudeksi toimialajohtajaksi ja pelastusjohtajaksi tamperelaisen Mira Leinosen.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Ikääntyneiden varhaisen tuen verkosto laajenee Päijät-Hämeessä25.4.2025 11:00:18 EEST | Tiedote
Ensimmäinen varhaisen tuen verkosto aloitti toimintansa Asikkalassa syksyllä 2024 ja nyt toiminta laajeni Iittiin ja Orimattilaan. Tällä hetkellä verkostoja muodostetaan myös Hartolaan, Heinolaan, Hollolaan, Padasjoelle sekä Sysmään. Tavoitteena on, että verkostot kattaisivat jatkossa koko Päijät-Hämeen alueen.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Mira Leinosta esitetään Päijät-Hämeen uudeksi pelastusjohtajaksi23.4.2025 14:24:59 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialue esittää pelastustoimen uudeksi toimialajohtajaksi ja pelastusjohtajaksi Mira Leinosta. Aluehallitus päättää valinnasta 28. huhtikuuta 2025 kokouksessaan.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Hyvinvointialue panostaa ikääntyneiden yksilölliseen erikoissairaanhoitoon22.4.2025 15:42:27 EEST | Tiedote
Päijät-Hämeen hyvinvointialueella halutaan antaa jokaiselle ikääntyneelle ihmiselle yksilöllisesti parhaiten vaikuttavaa hoitoa.
Päijät-Hämeen hyvinvointialue: Padasjoen ensihoitoyksikkö väliaikaisesti Asikkalan pelastusasemalle22.4.2025 14:07:20 EEST | Tiedote
Padasjoen paloasemalla päivystänyt ensihoitoyksikkö EPH226 on siirtynyt väliaikaisesti Asikkalan pelastusaseman tiloihin. Siirron syynä ovat Padasjoen vanhalla paloasemalla havaitut sisäilmaongelmat.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme