Helsinginkadun Filharmonikoiden 80-vuotis juhlakonsertti Musiikkitalossa
Noin 200 esiintyjän joukko nousee lavalle 24. toukokuuta, kun Helsinginkadun Filharmonikot täyttää 80 vuotta. Juhlakonsertissa kuullaan Ludwig van Beethovenin rakastettu 9. sinfonia ”Oodi ilolle”.

Valokeilat suuntaavat säteensä kohti orkesteria. Yleisö vaimenee. Kun kapellimestari nostaa tahtipuikon ilmaan, tunnelma tiivistyy entisestään. Jännityksen ja odotuksen väreilyn voi aistia ilmassa.
Tällaista kutkuttavaa tunnelmaa on luvassa, kun noin 200 esiintyjän joukko nousee lavalle lauantaina 24. toukokuuta Musiikkitalossa Helsingissä. Kyseessä on Helsinginkadun Firharmonikkojen 80-vuotisjuhla. Esiintymässä ovat Helsinginkadun Filharmonikkojen lisäksi Helsingin filharmoninen kuoro, Kallion kantaattikuoro ja neljä eturivin laulusolistia: Silja Aalto, Maiju Vaahtoluoto, Tuomas Miettola ja Timo Riihonen. Kuorojen valmennuksesta vastaa Tommi Niskala ja orkesterin konserttimestarina toimii Laura Lintula.
Helsinginkadun Filharmonikkojen kapellimestari ja taiteellinen johtaja Veli-Antti Koivuranta nousee orkesterinsa kanssa Musiikkitalon lavalle konsertoimaan luottavaisin mielin.
– Olemme harjoitelleet paljon taitavalla ja motivoituneella joukollamme. Minun on helppo luottaa siihen, että se mitä orkesterille tahtipuikollani näytän, toteutuu.
Koivurannan jännitys alkaa jo ennen kuin hän kapuaa yleisön eteen. Konserttipäivän aamuna hän alkaa sulkea muuta maailmaa pois ympäriltään.
– Jos joku sanoo minulle jotain, saatan olla unohtanut sen muutaman sekunnin päästä. Niin kokonaisvaltaisesti suuntaan keskittymiseni illan h-hetkeen.
Musiikki luo iloa ja rauhaa
Vuonna 1945 Helsingin työnväenopistossa perustettiin kurssi nimeltä orkesterikerho. Kerhosta kasvoi orkesteri, joka nykyään tunnetaan Helsinginkadun Filharmonikkoina. Nykyisellä nimellä orkesteri on toiminut 90-luvun alusta alkaen.
Kerhosta on kasvanut monipuolinen sinfoniaorkesteri, jonka riveissä opiskelee tällä hetkellä lukuvuosittain noin sata orkesterimusiikin harrastajaa. Koivuranta on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana vuodesta 2003 lähtien.
- Kun aloitin, kurssilla oli 15 opiskelijaa. Tällä hetkellä orkesterissa on lähes joka periodissa noin 60–70 soittajaa. Harrastajaorkesteriksi Suomessa olemme kasvaneet parissa kymmenessä vuodessa harvinaisen paljon.
Helsingin työväenopiston sinfoniaorkesterin ohjelmisto koostuu ammattitason teoksista klassismin tyylikaudesta nykypäivään. Orkesteri konsertoi neljällä eri ohjelmalla vuosittain. Helsinginkadun Filharmonikot esiintyy niin työväenopiston tapahtumissa kuin sen ulkopuolellakin tehden yhteistyötä maan johtavien kuorojen ja solistien kanssa.
Koivuranta kertoo, ettei ole sattumaa, että orkesteri perustettiin vuonna 1945 juuri sotien jälkeen. Myös maailmalla on perustettu samoihin aikoihin monia huippuorkestereita. Raskaiden sotavuosien jälkeen kaivattiin jotain, mikä luo mielen tasapainoa sekä iloa ja yhteisöllisyyttä.
– Samalla tavalla haluamme luoda hyvää mieltä maailman myllerrysten keskelle. Haluamme tuottaa iloa yleisölle ja myös itsellemme. Yhteissoitto on hyvinvointiteko, sillä ilo tarttuu.
Kipinä soittamiseen syttyi uudelleen
Kristiina Miettinen on yksi orkesterin pisimpään mukana olleista soittajista. Kakkosviulisti on ollut mukana orkesterissa jo yli 25 vuotta.
Lapsesta lähtien viulu selässä soittotunneille kulkenut Kristiina jätti harrastuksensa lukioikäisenä. Helsingin työväenopiston kurssin myötä soittointo palasi. Soittaminen on vastapainoa haastavalle työlle, jossa Miettinen antaa paljon itsestään.
– Soittaminen tyhjentää pään. Homma vaatii niin tiivistä keskittymistä, etteivät ajatukset voi samalla harhailla kauppalistaan.
Sosiaalinen puoli on tärkeä osa harrastusta. Vuosien varrella orkesterista on hitsautunut tiivis porukka, joka tapaa toisiaan joka tiistai kolmen tunnin harjoitusten ajan. Joitakin kertoja vuodessa on myös pidemmät lauantaiharjoitukset. Väsymys haihtuu, kun näkee tutut kasvot.
– Vaikka olemme soittaneet vuosia yhdessä, emme välttämättä tiedä toistemme ammatteja. Taustalla tai titteleillä ei ole väliä, kun olemme samalla asialla.
Helsinginkadun Filharmonikkoihin otetaan vuosittain mukaan innokkaita ja taitavia aikuisikäisiä orkesterimusiikin opiskelijoita. Kaikilla soittajilla on jonkinlainen soittotausta. Mukaan pääsee syksyisin ja keväisin järjestettävän koesoiton kautta.
– Kannustan herättämään lapsuusajan soittoharrastusta uudelleen henkiin. Vaikka taidot olisivat hieman ruosteessa, ne muistuvat mieleen kuin pyörällä ajo.
Ensimmäistä kertaa esiintymässä Musiikkitalossa
Orkesterin 80-vuotisen historian yksi merkittävimmistä esiintymisistä koittaa toukokuussa, kun se esiintyy ensimmäistä kertaa Musiikkitalossa. Konsertissa kuullaan Einojuhani Rautavaaraa ja Ludwig van Beethovenia.
Miettinen kertoo, että Beethovenin tunnettu 9. sinfonia ”Oodi ilolle” on työläs kakkosviulistille, sillä soitettavaa on paljon. Hän odottaa innoissaan esiintymistä yhteistyössä kahden kuoron ja neljän solistin kanssa.
– Meistä lähtee paljon ääntä. Tunnelma tulee olemaan hieno. Parasta on se, kun musiikin voima resonoi koko kehossa.
TEKSTI: Eveliina Lauhio
Lippujen hinta: 19,50–29,50 €.
Tapahtuman liput ovat myynnissä Musiikkitalon omassa lippukaupassa verkossa, lipunmyyntipisteessä sekä puhelinpalvelussa (puh. 0600 411 101, avoinna arkisin klo 9–15, puhelun hinta 0,99 e/min + pvm/mpm). Lipunmyynnin asiakaspalvelupiste Musiikkitalossa on avoinna arkisin klo 13–18 sekä konserttia edeltävän tunnin ajan.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediapäivystys toimittajillema-pe klo 9-16
Puh:09 310 39330Ulla KantanenMarkkinointisuunnittelijaHelsingin työväenopisto / markkinointiviestintä
Puh:0931031578Puh:04057407536ulla.kantanen@hel.fiKuvat






Linkit
Helsingin työväenopisto
Työväenopisto tarjoaa tuhansia kursseja, luentoja sekä tapahtumia uuden oppijoille ja harrastajille. Inspiroivat sisällöt, mahtavat opettajat sekä edulliset kurssit löytyvät ilmonet.fi-sivustolta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 29.4.202525.4.2025 14:20:43 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 29. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksessa lautakunnalle annetaan Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot -julkaisun tilannekatsaus toimenpiteistä vuosilta 2024-2025. Kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisesti ”Helsinki oppii – tulevaisuuden taidot” tulee kulkemaan yli valtuustokausien osana strategiaa, talousarviota, toimintasuunnitelmia ja yleistä kehittämistä. Lisäksi esityslistalla on muun muassa seuraavat tilahankkeet. päätös Munkkiniemen alueella, osoitteessa Tietokuja 1, sijaitsevan Munkkiniemen ala-asteen koulun ja Munkkivuoren ala-asteen koulun liikuntahallin tarveselvityksen hyväksymisestä lausunto Helsingin Rudolf Steiner -koulun / Rudolf Steinerskolan i Helsingfors hankesuunnitelmasta osoitteessa Lehtikuusenkatu 4 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 15.4.202515.4.2025 17:55:46 EEST | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 8.4.20258.4.2025 19:19:54 EEST | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 8. huhtikuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta. Lautakunnalle annettiin kokouksen yhteydessä lisätietoa perusopetuksen rahoituksesta, koska eri yhteyksissä on herännyt kysymyksiä, onko kaupunki leikannut perusopetuksen budjettia. Helsingin kaupunki ei ole leikannut perusopetuksen rahoitusta. Vuoden 2025 talousarviossa perusopetuksen budjettia lisättiin 20 miljoonalla eurolla. Lisäksi perusopetuksen koulujen budjetteihin lisättiin tarveperusteiseen rahoitukseen 0,9 miljoonaa euroa ja painettuihin oppimateriaaleihin 0,4 miljoonaa euroa. Perusopetukseen on kuitenkin ollut mahdollista hakea ja saada määräaikaisia valtionavustuksia, joiden määrää valtio on vähentänyt. Hankerahoitus on siis vähentynyt. Tätä rahoitusta ei alun perinkään ole tarkoitettu pysyvien menojen rahoittamiseen ja kouluilla on ollut tieto tämän rahoituksen vähenemisestä. Lis
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 8.4.20254.4.2025 14:13:44 EEST | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 8. huhtikuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa ehdotus kasvatus- ja koulutuslautakunnan esityksestä kaupunginhallitukselle koskien toimialan eräiden ICT-toimintojen luovuttamista DigiHelsinki Oy:lle. Lisäksi esityslistalla on seuraavat tilahankkeet: lausunto Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Lapinlahdenkatu 10 lausunto päiväkoti Eiran perusparannuksen hankesuunnitelmasta osoitteessa Ehrensvärdintie 14 lausunto Daghemmet Alexian hankesuunnitelmasta osoitteessa Aleksanterinkatu 1 Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 18.3.202518.3.2025 19:09:58 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 18. maaliskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme