Hallitus asettaa kahden kulttuurin perheet kakkosluokan kansalaisiksi
Suomen hallitus on asettamassa kansalaisiaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella, mistä puoliso on kotoisin. Hallitus päätti puoliväliriihessä ottaa käyttöön ns. Norjan mallin, jossa kotona alle 3-vuotiasta lasta hoitava vanhempi saisi kotihoidon tukea vain, jos kumpikin lapsen vanhemmista on asunut kolme vuotta Suomessa tai muualla EU- ja ETA-alueella ennen kotihoidon tuen alkamista.
"Miten tämä voisi mennä edes perustuslain ja yhdenvertaisuuden nimissä läpi, että Suomen kansalaisia asetetaan eriarvoiseen asemaan sen perusteella, kenen kanssa on perustunut perheen? Hallitus antaa selvän signaalin edes esittämällä tällaista, ettei se arvosta kahden kulttuurin perheitä ja on valmis tinkimään kansalaistensa yhdenvertaisista mahdollisuuksista, jos suomalainen on erehtynyt rakastumaan ja perustamaan perheen ulkomaalaisen kanssa", Familian puheenjohtaja Anu Kytömäki huomauttaa.
Jos poliittiset päättäjät alkavat rajaamaan Suomen kansalaisilta yhdenvertaisia oikeuksia, kuten oikeutta kotihoidon tukeen, sen perusteella kenen kanssa he ovat perustaneet perheen, eletään todella pelottavassa maailmassa. Norjan malliin siirtyminen jatkaa hallituksen muukalaisvihaista, syrjivää ja rasistista linjaa. Mutta sen sijaan, että päätökset kohdistuisivat pelkästään maahan muuttaneisiin, on kohteeksi otettu nyt myös oman maan kansalaiset.
Asiaa on hallituksen toimesta teemoitettu kotoutumisen alle, mutta kahden kulttuurin perheissä, joissa toinen puoliso on suomalainen, perustelu kotoutumisen ja työllistymisen edistämisestä ontuu. Näissä perheissä ei suomalaisen puolison tarvitse kotoutua, eikä suomea yhtenä äidinkielenään puhuvien monikielisten suomalaisten lasten suomen kielen oppimisesta pidä olla huolissaan.
"Pyrkiikö hallitus tällä osoittamaan, että se arvostaa vain kantasuomalaisten keskinäisiä perhesuhteita? Raju viesti hallitukselta kahden kulttuurin perheille, kun samalla ollaan huolissaan syntyvyydestä ja väestökehityksestä. Onko todella niin, että toivottavaa on vain kantasuomalaisten keskinäisen syntyvyyden lisääminen?" Familian toiminnanjohtaja Elina Helmanen kysyy.
Norjan malliin siirtyminen on myös syntyvyyden vastaista politiikkaa. Monet perheet palaavat Suomeen, kun tulevat raskaaksi tai perheen perustaminen on ajankohtaista. Suomi nähdään usein hyvänä ja turvallisena paikkana kasvattaa lapsia. Suomen pitäisi nähdä kaikki perheet mahdollisuutena, myös monikulttuuriset, ja tukea kaikkien perheiden lapsiperheellistymistä jo oman väestökehityksensäkin vuoksi. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan on vielä epävarmaa, miten linjaus koskisi suomalaisia paluumuuttajaperheitä, jotka ovat asuneet muualla kuin EU- tai ETA-maassa.
Maan hallituksen onkin luovuttava koko esityksestä siirtyä Norjan malliin. Toimenpide ei tuo mitä todennäköisemmin säästöjä tai toivottuja tuloksia työllistymisen ja kotoutumisen osalta, mutta lisää perheiden ahdinkoa ja asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan. Tämän suuntaiset päätökset romuttavat suomalaista hyvinvointivaltiojärjestelmää ja perusoikeuksia. Jos hallitus itsepäisesti haluaa puskea uudistusta läpi, tulee sen poistaa vaatimus siitä, että kummankin vanhemman on täytettävä kolmen vuoden asumisaika niissä perheissä, joissa toinen puoliso on Suomen kansalainen. Suomen kansalaisia ei voi kohdella puolison perusteella eri tavalla.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anu KytömäkiPuheenjohtajaFamilia ry
puheenjohtaja@familiary.fiElina HelmanenToiminnanjohtajaFamilia ry
Puh:050 433 5411elina.helmanen@familiary.fiFamilia ry on vuonna 1988 perustettu valtakunnallinen kahden kulttuurin perheiden asiantuntijajärjestö. Tuemme kahden kulttuurin perheiden hyvinvointia tarjoamalla vapaaehtois- ja vertaistoimintaa, tietoa ja neuvontaa. Tavoitteenamme on edistää kahden kulttuurin perheiden ja suomalaisten huomioimista yhteiskunnassa, sekä kehittää lainsäädäntöä ja palvelujärjestelmää tukemaan kaksikulttuurisia ja kaksi- ja monikielisiä perheitä. Familia kuuluu Monimuotoiset perheet -verkostoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Familia ry
Kaikki suomalaiset nuoret ansaitsevat rasismista ja vihapuheesta vapaan yhteiskunnan elää20.12.2024 14:42:11 EET | Tiedote
Poliittisten johtohahmojen on otettava vastuu rasismin ja vihapuheen normalisoinnista. Päättäjillä, erityisesti eturivin poliitikoilla, on suuri vastuu siitä, millaista kieltä käytetään ja millaista käytöstä sallitaan. Sallimalla rasistista puhetta, päättäjät siunaavat sen, mikä on sopivaa kirjoittelua myös muilta. Pelkät pahoittelut ja anteeksipyynnöt eivät riitä. Rasismilla flirttailun on loputtava ja sille on oltava todellinen nollatoleranssi tekojen ja aidon puuttumisen kautta.
Antirasistinen ja yhdenvertainen yhteiskunta ei ole vain sanoja paperilla1.9.2023 14:12:06 EEST | Tiedote
Hallituksen eilinen tiedonanto oli kaivattu. Vasta konkreettiset teot puhuvat puolestaan, onko hallitus sitoutunut yhdenvertaisuuteen ja rasismista vapaan yhteiskunnan edistämiseen.
Välittävä Suomi ei ole maahanmuuttokielteinen21.6.2023 09:59:32 EEST | Tiedote
Uuden hallituksen suunnitellut muutokset maahanmuuttoon liittyen heikentävät kahden kulttuurin perheiden hyvinvointia ja maahan muuttaneiden oikeuksia.
Kansalaisaloite haluaa mahdollistaa useamman kielen merkitsemisen väestötietojärjestelmään11.1.2023 09:45:38 EET | Tiedote
Suomi on monikielinen maa, mutta yksilöllä voi olla vain yksi virallisesti rekisteröity äidinkieli. Äidinkielenä monikielisyys -kansalaisaloite haluaa korjata epäkohdan.
Onko Suomi valmis monikieliseen tulevaisuuteen?26.6.2019 09:24:50 EEST | Tiedote
Suomessa puhutaan ainakin 150 kieltä ja monikielisten nuorten määrää kasvaa vuosi vuodelta. Millaiseksi voimavaraksi monikielisyys nähdään Suomessa nyt – entä tulevaisuudessa? Miten nuorten monikielisyyttä pitäisi tukea ja mitä pitäisi tehdä toisin? Miten monikielisten nuorten identiteettiin ja tulevaisuuteen vaikuttaisi mahdollisuus rekisteröidä itselleen useita äidinkieliä?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme