Aiotko kunnostaa rantaasi? Muistilista ruoppaukseen ja vesikasvien niittoon

Ruoppaus on sallittua pääsääntöisesti 1.9.-30.4. välisenä aikana. Ruoppaus on hyvä suunnitella ja toteuttaa huolella. Siitä kannattaa keskustella ja sopia lähinaapureiden ja vesialueen omistajan kanssa. Näin vältät ongelmia ja riitoja.
Ruoppaus on helpointa tehdä silloin, kun vesi on mahdollisimman matalalla. Myös talvi on otollista aikaa, jos jää on niin vahvaa, että se kantaa kaivinkoneen.
Hae lupaa tai ilmoita ruoppauksesta
Tilavuudeltaan yli 500 m3 ruoppaus:
- Hae aina aluehallintovirastolta (AVI) lupa yli 500 m3 ruoppaukseen.
- Hae lupaa ajoissa, sillä lupahakemuksen tavoitteellinen käsittelyaika on 4–9 kuukautta.
- AVIn päätös on maksullinen ja sen hinta riippuu mm. ruopattavan massan määrästä.
- Massamäärällä tarkoitetaan pohjasta nostettavan massan määrää eli pohjaan syntyy 500 m3:n ”kuoppa”. Maanpäälle nostettuna tämä massamäärä on löystyneenä ja veteen seonneena jo usein moninkertainen
Massamäärältään enintään 500 m3 koneellinen ruoppaus:
- Tee ilmoitus koneellisesta ruoppauksesta ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloitusajankohtaa.
- Tee ilmoitus sähköisellä ilmoituslomakkeella, joka löytyy ymparisto.fi-verkkosivulta. ELY-keskus ilmoittaa vastaanottaneensa ruoppausta koskevan ilmoituksen ja antaa siihen vastauksen.
- ELY-keskus ja kunnan ympäristönsuojeluviranomainen voi antaa tarkempia ohjeita tai kehottaa ilmoittajaa hakemaan 30 vuorokauden kuluessa vesilain mukaista lupaa aluehallintovirastolta.
- Ilmoituksen käsittelystä ELY-keskuksessa ei peritä maksua.
Lue lisätietoja ruoppauksesta, lupien hakemisesta ja ruoppausilmoituksista ymparisto.fi-sivustolta.
Ajoita vesikasvien niitto oikein
Vesikasveja voidaan joutua niittämään järven rehevöitymisen takia. Niitto voi myös parantaa veden virtausta sekä kalojen ja lintujen elinoloja.
Vesikasvien niitto on tärkeää toteuttaa oikeana ajankohtana. Tehokkain niittoaika on heinä-elokuun vaihteessa.
Jos niittokertoja on useampia, ensimmäinen niitto kannattaa tehdä juuri ennen kasvien kukkimista kesäkuun lopulla ja seuraavat niitot 3-4 viikon välein.
Ilmoita koneellisesta niitosta
- Vain pienimuotoiset, esimerkiksi viikatteella tehdyt niitot saa tehdä ilman lupaa.
- Koneellisesta niitosta on kuitenkin ilmoitettava 30 vuorokautta ennen työn toteuttamista vesialueen omistajalle ja alueelliselle ELY-keskukselle.
- Laajaan vesikasvien niittoon saatetaan tarvita aluehallintoviraston lupa. Laajoja niittoja suunniteltaessa tulee niittokohteelta tehdä perusteellinen kasvillisuuskartoitus.
- Jos niittoja aiotaan tehdä suojelualueilla, ne tulee suunnitella viranomaisten kanssa yhteistyössä.
- Kaikki niittojäte tulee kerätä pois vesistöstä.
Lue lisää vesikasvien niitosta ymparisto.fi -sivustolta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ympäristöasioiden asiakaspalvelu, p. 0295 020 900, ma–pe klo 9–16
sähköposti: ympariston.asiakaspalvelu(a)ely-keskus.fi tai ympariston.asiakaspalvelu(a)avi.fi
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Suunnitteilla ympäristö- tai ilmastoinvestointi? Pirkanmaan maaseutualueille 800 000 euroa rahoitusta10.4.2025 15:23:32 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskuksella on jaettavissa lähes 800 000 euroa maaseudun yleishyödyllisiin ympäristö- ja ilmastoinvestointeihin vuonna 2025. Tukea kohdennetaan erityisesti luonnonvarojen kestävään hoitoon ja vesien suojeluun sekä luonnon monimuotoisuuden edistämiseen.
Yli 10 miljoonan jättisumma maaseudun kehittämiseen Pirkanmaalla7.4.2025 15:58:23 EEST | Tiedote
Yrityksille ja kehittämishankkeille on Pirkanmaalla tänä vuonna tarjolla yli 10 miljoonaa euroa EU:n maaseuturahoitusta. Pirkanmaan ELY-keskuksen osuus potista on ennätyksellinen 8 miljoonaa euroa ja paikallisten Leader-ryhmien yhteensä 2,2 miljoonaa euroa.
Katso Pirkanmaan kesän 2025 tietyöt Tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta2.4.2025 08:37:13 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2025. Suunnitelmassa esitetään vuoden 2025 tienpitotoimenpiteet. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan toiminnan taustoista, rahoituksesta ja siihen on kerätty linkkejä tarkempiin tietoihin ja tausta-aineistoihin.
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme