Allergiakuilu Suomen ja Venäjän Karjalan välillä laajenee yhä
Aikaisempien tutkimusten perusteella tiedetään, että Suomen ja Venäjän Karjalan välillä on huomattava ero allergian ja lapsuusiän diabeteksen esiintymisessä: näitä sairauksia esiintyy Suomessa neljä kertaa enemmän kuin Venäjän puolella.
Allergiaa ja atooppisia sairauksia koskevissa monikansallisissa tutkimuksissa on havaittu, että eroavuudet näiden sairauksien esiintyvyydessä eri maiden ja maanosien välillä ovat vähenemässä; yliherkkyys lisääntyy myös niissä maissa ja niiden kansojen parissa, joissa se aikaisemmin on ollut lähes tuntematonta.
Helsingin yliopiston, HYKSin ja THL:n tutkijat ovat selvittäneet, ovatko Suomen ja Venäjän Karjalan väliset erot allergisten sairauksien esiintyvyydessä kaventuneet vuosien 1997 ja 2007 välisenä aikana. Tutkimukseen valittiin satunnaisesti 25 – 54-vuotiaita aikuisia kummastakin väestöstä. Ensimmäisessä tutkimuksessa oli mukana 1 500 suomalaista ja 750 venäläistä, toisessa tutkimuksessa 1 200 suomalaista ja 750 venäläistä. Kaikilta osallistujilta otettiin seeruminäytteet, joista määritettiin herkistymistä osoittavat IgE-vasta-aineet. Lisäksi tietoa kerättiin kyselytutkimuksella.
Tulokset osoittivat, että allergiakuilu Suomen ja Venäjän Karjalan välillä on pikemminkin laajentunut
kuin supistunut. Koivun siitepölylle herkistyminen oli Suomessa lisääntynyt 7,8 prosentista 14.8 prosenttiin ja kissalle herkistyminen 6,1 prosentista 10,8 prosenttiin; Venäjällä ei lisääntymistä ollut tapahtunut lainkaan. Suomessa myös astman esiintyvyys lisääntyi kymmenessä vuodessa 5,5 prosentista 8,1 prosenttiin ja heinänuhan esiintyvyys 8,1 prosentista 13.2 prosenttiin.
IgE-vasta-aineiden tasot olivat kuitenkin suomalaisilla pysyneet entisellään. Venäläisillä vasta-aineet olivat vähentyneet, mikä viittaa muutoksiin elinympäristöstä tulevasta altistumisesta.
”Suomalaisessa aineistossa näkyy selvästi, että mitä nuorempaan ikäluokkaan kuulutaan, sitä enemmän on allergiaa. Venäjällä ikäryhmien välillä ei ollut mitään eroa. Tosin kokonais-IgE-vasta-ainetasoissa tapahtuneet muutokset viittaavat siihen, että Venäjälläkin saatetaan olla oireilun lisääntymisen kynnyksellä”, toteaa professori Tari Haahtela
Helsingin yliopistosta ja HYKSin Iho- ja allergiasairaalasta.
Suomessa ’allergiaepidemia’ siis näyttää edelleen jatkuvan, kun taas Venäjän Karjalassa sellaisesta on vasta vihje.
”Tämä allergian ja lasten diabeteksen suuri ero Suomen ja Venäjän Karjalan välillä on tärkeä avain ei ainoastaan allergian vaan myös yleisemmin kroonisten immuunisairauksien perussyiden ymmärtämiseen”, professori Haahtela sanoo.
Lisätietoja:
Professori Tari Haahtela
Puh. (09) 471 86302
Sähköposti:
tari.haahtela@hus.fi
Viite:
Laatikainen T
,
von Hertzen L
,
Koskinen JP
,
Mäkelä MJ
,
Jousilahti P
,
Kosunen TU
,
Vlasoff T
,
Ahlström M
,
Vartiainen E
,
Haahtela T
:
Allergy gap between Finnish and Russian Karelia on increase. Allergy 2011 Jan 21.(Epub ahead of print)
Katso myös:
Professori Haahtelan esitelmä Tieteen päivillä 15.1.2011: ”Särkynyt luontoyhteys sairauksien syynä”:
http://video.helsinki.fi/Arkisto/flash.php?id=19948
(Haahtelan osuus alkaa noin puolivälistä videota)
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa Helsingin yliopisto sijoittuu maailman parhaan yhden prosentin joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Asteroidin törmäysuhka-arviot Maahan ja Kuuhun tarkentuneet2.4.2025 12:23:06 EEST | Tiedote
Kansainvälinen tutkijaryhmä seuraa parhaillaan tarkasti Maan lähiasteroidia 2024 YR4. Viimeisimpien havaintojen perusteella asteroidin törmäystodennäköisyys Maahan vuonna 2032 pieneni 3 prosentista alle 0,001 prosenttiin.
Sukeltajakuoriaiset kertovat kaupunkiluonnon monimuotoisuudesta2.4.2025 08:59:09 EEST | Tiedote
Lammen rantojen ruoppaus tai vesikasvien poisto voivat vaarantaa sukeltajakuoriaisten elinoloja.
Vuoden dosentti 2025 on Esko M. Laine1.4.2025 17:00:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston dosenttiyhdistys on valinnut vuoden 2025 dosentiksi ma. yliopistonlehtorin, kirkkohistorian dosentti, teologian tohtorin Esko M. Laineen.
Helsingin yliopiston sijoitustoiminta menestyi erinomaisesti vuonna 202431.3.2025 09:10:33 EEST | Tiedote
Sijoitustoiminnan tuotto oli yli 18 prosenttia ja sijoitusvarallisuus kasvoi 122 miljoonaa euroa. Sijoitusraportti 2024 on julkaistu.
Rahapelilainsäädäntö: asiantuntijoita medialle27.3.2025 13:27:49 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on julkaissut tutkimuksen perustuvan politiikkasuosituksen rahapelilainsäädännöstä. Tutkimustieto osoittaa selvästi, että rahapelien markkinointia on säädeltävä huomattavasti uutta lakiehdotusta tiukemmin haittojen ehkäisemiseksi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme