
Amnesty: Mielenosoittamisesta tehty käytännössä mahdotonta Venäjällä
Amnesty Internationalin tuore Russia: No Place for Protest -selvitys kertoo, että rauhanomaisesta mielenosoittamisesta Venäjällä on tehty käytännössä mahdotonta lukuisilla oikeudellisilla rajoitteilla. Lakien soveltamisella, poliisien kovilla otteilla sekä mielenosoituksista seuraavilla rikossyytteillä ja rangaistuksilla pyritään järjestelmällisesti hiljentämään hallintoon kohdistuva kritiikki.
Rajoituksia tehdään kiihtyvällä tahdilla
Vuoden 2004 liittovaltion kokoontumislakiin on tehty kaikkiaan 13 merkittävää lainsäädäntömuutosta, joista yhdeksän on tehty vuoden 2014 jälkeen. Jokainen muutoksista on rajoittanut kokoontumisvapautta entisestään.
Liittovaltion tasolla kokoontumisia ei saa järjestää oikeustalojen, vankiloiden, presidentin asuntojen tai hälytyspalveluiden läheisyydessä. Paikallistasolla mielenosoituksia voidaan rajoittaa tätäkin enemmän. Esimerkiksi Kirovin alueella paikalliset viranomaiset ovat kieltäneet kaikki kokoontumiset lähellä kulttuuri- tai koulutuslaitoksia, terveys-, viihde- tai ostoskeskuksia, leikkipuistoja tai julkisen liikenteen pysäkkejä – käytännössä kaupungilla ei voi kokoontua. Spontaanit kokoontumiset ovat kielletty kaikkialla Venäjällä.
Kokoontumislaissa on säädetty peräti 17 kokoontumisrikkomusta. Näistä 12 rikkomuksesta voidaan rankaista jopa 30 päivän pidätyksellä. Vuonna 2014 lakia säädettiin niin, että mikäli kokoontumisrikkomuksiin syyllistyy toistuvasti, siitä voi seurata jopa viiden vuoden vankeusrangaistus.
Sakkorangaistusten maksimisummat ovat kasvaneet lähivuosien aikana moninkertaisiksi. Vuonna 2012 maksimisakko oli 2000 ruplaa (vajaa 25 euroa), vuonna 2021 hintaa on jo 300 000 ruplaa (noin 3 500 euroa).
Poliiseja ei rangaista väkivaltaisista otteista
Amnestyn selvitys käsittelee myös poliisien käyttämää liiallista voimaa mielenosoituksissa. Poliisit ovat muun muassa käyttäneet taistelulajien tekniikoita mielenosoittajiin, hakanneet heitä pampuilla ja tästä vuodesta alkaen käyttäneet sähkösokkeja. Poliisien käyttämää väkivaltaa ei joko tutkita tai sitten tutkinnat vesitetään näyttävästi.
“Viesti on selvä: poliisin käyttämään liiallinen voima sallitaan, väkivaltaan kannustetaan ja rangaistuksetta selviäminen taataan”, sanoo Amnestyn tutkija Oleg Kozlovsky.
Amnesty vetoaa Venäjän viranomaisiin, että lainsäädäntö ja sen soveltaminen olisivat linjassa Venäjän oman perustuslain ja kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLinkit
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty ja Human Rights Watch: Etiopian Länsi-Tigrayssa on meneillään etninen puhdistus – alueelle vaaditaan välitöntä humanitaarista apua6.4.2022 02:00:00 EEST | Tiedote
Etiopian Länsi-Tigrayssa vuodesta 2020 lähtien sotineet osapuolet ovat syyllistyneet laajamittaisiin ihmisoikeusloukkauksiin. Siviilien teloitukset, massapidätykset, ryöstöt ja pakkosiirrot täyttävät sotarikosten tunnusmerkistön ja ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan, toteavat Amnesty International ja Human Rights Watch tänään julkaistussa raportissaan.
Amnestyn vuosiraportti: Venäjän sotatoimet pohjaavat järjestelmällisiin ihmisoikeusloukkauksiin – Suomelle moitteita perusturvasta ja translaista29.3.2022 01:01:00 EEST | Tiedote
Venäjän hyökkäys Ukrainaan on räikeä kansainvälisen oikeuden loukkaus, jolle on luotu pohja järjestelmällisillä ihmisoikeusloukkauksilla. Amnesty Internationalin vuosiraportti avaa, kuinka ihmisoikeuspuolustajien, riippumattoman median ja kansalaisyhteiskunnan hiljentäminen on luonut otollisen maaperän sotatoimille.
Sotaa paenneiden auttaminen on vapaaehtoisten harteilla Puolassa – viranomaisten passiivisuus altistaa paenneet väkivallalle ja ihmiskaupalle24.3.2022 09:44:44 EET | Tiedote
Tilanne Ukrainan ja Puolan rajalla on kaoottinen ja vaarallinen. Se altistaa sotaa paenneet ihmiset kärsimyksen jatkumiselle. Amnestyn tutkijat tarkkailivat olosuhteita rajalla kymmenen päivän ajan ja haastattelivat Ukrainasta paenneita ihmisiä.
Mielenilmaus vaatii fossiiliriippuvuuden katkaisua4.3.2022 14:05:44 EET | Tiedote
Lauantaina 5.3.2022 eduskuntatalon edustalle kokoontuva mielenilmaus muistuttaa pääministeri Sanna Marinin hallitukselle, että Ukrainan sota ja kansainvälisen ilmastonmuutospaneelin tuore raportti osoittavat yhteiskuntamme fossiiliriippuvuuden tuhoisuuden. Mielenosoittajat vaativat hallitusta lunastamaan lupauksensa fossiilivapaasta hyvinvointiyhteiskunnasta.
Synkkä selvitys lääkeyhtiöiden toiminnasta: “Jos haluamme pandemian päättyvän, suunnan on muututtava”14.2.2022 09:26:41 EET | Tiedote
Lääkeyhtiöt valmistivat 10 miljardia koronarokoteannosta vuonna 2021. Määrällä olisi päästy vaivatta Maailman terveysjärjestön (WHO) tavoittelemaan 40 prosentin globaaliin rokotekattavuuteen. Silti vain neljä prosenttia matalan tulotason maiden asukkaista oli saanut kaksi rokotetta koronaa vastaan vuoden loppuun mennessä.