Arkkitehtuuriopas johdattaa jugend-Helsinkiin
Helsinki on maailman mitassa ainutlaatuinen jugendkaupunki – onhan jugendrakennuksia peräti 600, enemmän kuin vaikkapa Barcelonassa tai Brysselissä. Tämä rakennustaiteellinen rikkaus kiehtoo yhä enemmän sekä kaupungin omia asukkaita että turisteja. Helsingin monipuolinen ja kerroksellinen arkkitehtuuri houkuttaa kävelylle ja jakamaan kuvia sosiaalisessa mediassa.
Helsingin jugendista ei kuitenkaan pitkään aikaan ole ollut saatavilla retkikäyttöön soveltuvaa kirjaa. Siksi Helsingin kaupunginmuseo on tuottanut käytännöllisen arkkitehtuurioppaan, jonka avulla jugendrakennusten ja -miljöiden paljoudesta on helppo poimia makupaloja.
Kohteita on valikoitu alueittain jäsenneltyyn kirjaan vajaat parisataa. Tuttujen monumenttien, kuten Pohjolan talon ja Kansallismuseon lisäksi mukaan on otettu lukuisia asuintaloja Katajanokan kivilinnoista Eiran huviloihin ja Vallilan puutaloihin sekä Helsingin arkimaisemaan kiinteästi kuuluvia liike- ja teollisuusrakennuksia, kouluja, kirkkoja ja sairaaloita.
Kirjan alussa kerrotaan Helsingin jugendin synnystä ja ominaispiirteistä, keskeisistä suunnittelijoista ja heidän taustastaan sekä jugendrakennusten julkisivujen rikkaasta muotokielestä ja koristeaiheista. Vanhat ja uudet kuvat antavat moniulotteisen käsityksen jugend-Helsingin menneisyydestä ja nykytilasta.
Arkkitehtuurioppaan ovat kirjoittaneet Helsingin kaupunginmuseon tutkijat, jotka ovat työssään perehtyneet vuosien ajan kaupungin jugendperintöön. Sveitsiläinen art nouveau -asiantuntija Marikit Taylor tarjoaa lukijalle keskieurooppalaisen näkökulman Helsingin jugendiin.
"Helsingin jugendarkkitehtuuria katsellessa tuntuu, kuin kalevalainen maailma puineen, kukkineen ja metsäneläimineen olisi herännyt eloon", Marikit Taylor kuvailee. "Monet yksityiskohdat, ikkunat, porttikäytävät ja ovet, ovat loistokkuudessaan vertaansa vailla. Kaikessa sadunomaisuudessaankin art nouveau sai Suomessa kenties tärkeämmän poliittisen roolin kuin missään muualla kansallistunteen vahvistajana."
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari Saresto, kulttuuriympäristöpäällikkö, Helsingin kaupunginmuseo, +358 50 375 6846, sari.saresto@hel.fi
Anna Vihanta, viestintäsuunnittelija, Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala, +358 40 509 3408, anna.vihanta@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.
Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Vuonna 2017 museo valittiin sekä Suomen Vuoden museoksi että Museums + Heritage Awards -palkintojen kansainvälisen sarjan voittajaksi. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan maakuntamuseona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 26.11.202421.11.2024 17:09:22 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 26.11.2024 esityslista on julkaistu.
Brahenkenttä avaa Helsingin ulkoluistelukauden19.11.2024 11:00:00 EET | Tiedote
Helsingin tekojäistä ensimmäisenä avataan Brahenkenttä. Yleisöluistelut alkavat tänä vuonna Brahenkentällä keskiviikkona 20. marraskuuta kello 9.00 aamulla. Brahenkentällä on yleisöluisteluja viikon jokaisena päivänä sekä aamupäivällä että iltapäivän tai illan aikana. Tälläkin talvikaudella Helsingin tekojäiden kaikki yleisövuorot ovat maksuttomia.
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto 12.11.202412.11.2024 18:13:29 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 12.11.2024 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
Helsingfors firar Veckan för barnets rättigheter med ett mångsidigt evenemangsutbud12.11.2024 09:48:28 EET | Pressmeddelande
Helsingfors stad ordnar rikligt med program för barn, unga och familjer under Veckan för barnets rättigheter. Syftet med evenemangen under temaveckan är att göra barnets rättigheter kända särskilt bland barn och unga. Helsingfors är en barnvänlig kommun och barnets rättigheter står i fokus i stadens verksamhet.
Helsinki juhlistaa Lapsen oikeuksien viikkoa monipuolisella tapahtumatarjonnalla12.11.2024 09:32:49 EET | Tiedote
Helsingin kaupunki järjestää Lapsen oikeuksien viikolla runsaasti lapsille, nuorille ja perheille suunnattua ohjelmaa. Teemaviikon tapahtumilla halutaan tehdä lapsen oikeuksia tunnetuiksi erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Helsinki on lapsiystävällinen kunta, ja lapsen oikeudet ovat kaupungin toiminnan keskiössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme