Bakteerien paraneminen ja nopanheitto avasivat ovet suomalaisnuorille EU:n tiedekisaan

Tekniikan alan yliopistokoulutettujen ammattijärjestö Tekniikan akateemiset TEK ja lapsi- ja nuorisotyön palvelujärjestö Kehittämiskeskus Opinkirjo järjestävät vuosittain lasten ja nuorten tiede- ja teknologiakilpailun Tutki-Kokeile-Kehitä. Tänä vuonna kilpailu järjestettiin koronan takia poikkeuksellisesti kokonaan virtuaalisena. Nuorten finaalityöt olivat esillä kilpailun verkkosivuilla ja tuomaristo haastatteli finalistit etänä. Palkinnot jaettiin perjantaina 24.4. suoran verkkolähetyksen välityksellä.
Shähla Idikut, 19, palkittiin Tutki-Kokeile-Kehitä -kilpailun lukiolaissarjassa parhaasta soveltavasta tutkimuksesta tai kehitystyöstä. Hän tutki, minkälaisia erilaisia DNA:n korjausmekanismeja bakteerit käyttävät sen jälkeen, kun hän on vahingoittanut niitä UVB-säteilyllä esimerkiksi desinfektion aikana. Hän keräsi bakteerit koulun vessasta.
– Suhtaudun intohimoisesti luonnontieteisiin. Alusta alkaen oli selvää, että tutkimukseni liittyy biologiaan. Myöhemmin päädyin tähän tutkimukseen yhdistämällä suosikkiaiheeni biologiasta: genetiikka ja mikrobiologia, Idikut kertoo.
Idikut rajasi työnsä aiheen sen mukaan, mitä lukion laboratoriossa voi tehdä. Tutkimuksen tehdessään hän opiskeli Joensuun lyseon lukiossa IB-linjalla. Työtä ohjasi Adam Lerch.
Valtteri Aurela, 16, Otaniemen lukiosta palkittiin parhaasta teoreettisesta tutkielmasta. Hän tutki erilaisia tapoja, joilla yhdellä nopalla voidaan simuloida toista, erilaista noppaa eli tapoja, joilla m-sivuista noppaa voidaan simuloida n-sivuisella nopalla. Tämä tarkoittaa sitä, että heitetään n-sivuista noppaa kunnes saadaan satunnainen kokonaisluku lukujen 1 ja m väliltä.
– Aiheessa kiehtoi sen matemaattinen syvyys, mutta selittämisen helppous, Aurela kertoo.
Aurela on aina pitänyt matematiikasta. Hän altistui matematiikalle veljensä kiinnostuksen myötä jo nuorena. Kesällä ennen 8. luokan alkua Aurela kävi Päivölän opistossa matematiikkaleirin.
– Opin paljon uutta matematiikasta ja tapasin innostavia matemaatikoita, kuten kilpailutyöni ohjaajan Olli Järviniemen, Aurela sanoo.
Idikut ja Aurela palkittiin molemmat 1 400 eurolla. Lisäksi heidät valittiin edustamaan Suomea syyskuussa Espanjassa järjestettävään EU:n nuorten tiedekisaan EUCYS.
Tulevaisuudessa Idikut haluaisi opiskella lääketiedettä, Aurela puolestaan matematiikkaa.
Lisätietoa:
Tutki-Kokeile-Kehitä 2020 -kilpailun finalistien työt ovat esillä virtuaalinäyttelyssä elokuun loppuun asti: tukoke20finalistit.fi
Shähla Idikutin työ:
https://bin.yhdistysavain.fi/1603755/RAmqaceKDpVUu8ITke2r0TblSW/UVB%20repair_Tukoke_esittely.pdf
Valtteri Aurelan työ: https://bin.yhdistysavain.fi/1603755/WR7ImH01eslGa53RmVUr0Tbiel/Tukoke_tyo%CC%88_2020%20.pdf
Yhteystiedot:
Tuula Pihlajamaa, nuorisoprojektit, Tekniikan akateemiset TEK, puh. (09) 2291 2281
Eeva Mäkelä, erityisasiantuntija, Kehittämiskeskus Opinkirjo, puh. 050 472 9992
Shähla Idikut, shahla.parhad@gmail.com, puh. +358 44 974 4226
Valtteri Aurela, aurela.valtteri@gmail.com, puh. +358 44 500 2829
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Joka neljäs vastavalmistunut DI ja arkkitehti ei usko jäävänsä Suomeen2.4.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Kaikkiaan neljännes valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä näki itsensä työskentelevän ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Luku on tätäkin korkeampi niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme