Bongasitko taivaalla edestakaisin kaartelevan lentokoneen? Ilmakuvaus- ja laserkeilauskausi on alkanut
Suomen maapinta-alasta laserkeilataan vuosittain noin kuudesosa ja ilmakuvataan kolmannes Kansallisen laserkeilaus- ja ilmakuvausohjelman mukaisesti. Keilausten ja kuvausten jälkeen aineiston laatu tarkastetaan ja käsitellään julkaisukelpoiseksi. Loppuvuoteen mennessä koko aineisto on asiakkaiden käytettävissä.
– Aloitamme omalla laitteistolla tehtävät ilmakuvaukset heti, kun lumet ovat sulaneet. Myöhäisen kevään vuoksi työ käynnistyi tänä vuonna vasta vapun tienoilla – noin kuukautta myöhemmin kuin vuonna 2021, kertoo ilmakuvaamisen johtava asiantuntija Petri Leiso Maanmittauslaitokselta.
Ilmakuvaukset onnistuvat vain poutakeleillä
Kuvaukset onnistuvat ainoastaan aurinkoisella ja kirkkaalla säällä. Pilvet ja esimerkiksi ilmakehän epäpuhtaudet estävät kuvaamisen.
– Viime vuonna saatiin ennätyssaalis ennätysnopeasti, koska lentokelit olivat historiallisen hyvät. Odotamme nyt jännityksellä, millaiset kelit meille ja lomailijoille tänä kesänä osuu, Petri Leiso sanoo.
Samat maa-alueet sekä ilmakuvataan että laserkeilataan. Puolet kuvauksista saadaan tehtyä Maanmittauslaitoksen omalla kuvauskoneella ja kameralla. Loput kuvaukset ja kaikki keilaukset tekee konsulttiyritys, joita on apuna neljä. Näin kalustoa on käytössä riittävästi.
– Usean toimijan kanssa keilaus- ja kuvauskauden projektinhallinta on melkoinen palapeli. Parhaimmillaan meillä voi olla saman vuorokauden aikana kuusi lentokonetta ilmassa keräämässä aineistoja. Hyvin ne palaset loksahtelevat kuitenkin jo kohdilleen, kun tätä on useampi vuosi tehty, sanoo laserkeilauksen johtava asiantuntija Teemu Mielonen.
Välttämätöntä tietoa yhteiskunnallisten toimintojen takaamiseksi
Viime vuonna julkaistut historialliset ilmakuvat, modernit digikameralla otetut kuvat ja vuodesta 2008 alkaen kerätty laserkeilausaineisto muodostavat yhdessä tärkeän tietovarannon erilaisiin tarkoituksiin.
Ilmakuva- ja laserkeilausaineistot ovat kriittisen tärkeitä useille yhteiskunnan toiminnoille. Aineistoja tarvitsevat muun muassa Puolustusvoimat, Ruokavirasto sekä metsä- ja luontosektorin toimijat. Esimerkiksi metsävaratiedon keräämiseksi tarvitaan samalta alueelta samana vuonna kerätyt ilmakuvat sekä laserkeilausaineistot.
Kuka tahansavoi vertailla eri vuosien ilmakuvia Paikkatietoikkunassa, missä historialliset ilmakuvat ovat olleet nähtävillä viime vuoden kesästä lähtien. Vanhimmat Paikkatietoikkunan kuvat ovat ilmakuvaushistorian alkuajoilta, 1930-luvulta.
– Uudet aineistot ovat tärkeitä asiakkaillemme, mutta mahdollisuus vertailla niitä aiempiin aineistoihin on osoittautunut suorastaan kullanarvoiseksi. Palvelun suosio on lyönyt meidät ällikältä, iloitsevat Leiso ja Mielonen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Petri LeisoJohtava asiantuntija, ilmakuvausMaanmittauslaitos
Puh:040 801 7720petri.leiso@maanmittauslaitos.fiTeemu MielonenJohtava asiantuntija, laserkeilausMaanmittauslaitos
Puh:050 304 4527teemu.mielonen@maanmittauslaitos.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
PL 84 (Opastinsilta 12C)
00521 HELSINKI
029 530 1100 (Vaihde)https://www.maanmittauslaitos.fi/
Teemme maanmittaustoimituksia, ylläpidämme kiinteistöjen ja osakehuoneistojen tietoja, huolehdimme omistusoikeuksien rekisteröinneistä ja kiinnityksistä, tuotamme kartta-aineistoja sekä edistämme paikkatietojen tutkimusta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maanmittauslaitos
Maanmittauslaitos altisti paikannuslaitteensa GPS-häirinnälle Jammertest-tapahtumassa, jotta tutkijat voivat kehittää ratkaisuja häirintää vastaan17.12.2024 07:02:00 EET | Tiedote
Millaisia vaikutuksia GPS- ja GNSS-häirinnällä on Maanmittauslaitoksen toimintoihin? Tätä testattiin Norjassa järjestetyssä Jammertest-tapahtumassa, jossa Maanmittauslaitoksen Paikkatietokeskuksen tutkijat saivat havainnoida GNSS-vastaanottimien eli satelliittipaikannusvastaanottimien käyttäytymistä laajamittaisen GNSS-häirinnän aikana turvallisissa puitteissa luvan kanssa. Erityistä oli, että häirintätestien kohteena oli myös FinPos-tukiasema eli samanlainen asema, joita Suomessa on lukuisia ja jotka yhdessä mahdollistavat tarkan paikannuksen. Testeissä saatiin tärkeää tietoa asemien häirintäsietoisuudesta.
Kun pulkkamäen sijainti, satelliitit tai vanhat kartat kiinnostavat, katso Maanmittauslaitoksen puuhavinkit jouluun10.12.2024 08:07:23 EET | Tiedote
Median edustajat: Olemme koonneet teille tähän joulunaikaan sopivia vinkkejä, joita voitte hyödyntää joulunajan uutisten ideoinnissa. Löydät Maanmittauslaitoksen vinkkilistalta mukavaa puuhaa pitkille joulunpyhille, kuten vinkkejä liikkumiseen luonnossa, vanhoihin karttoihin tai satelliitteihin liittyen.
Utan kontaktuppgifter till dödsboet kan det hända att du inte får fakturan på vederlaget och kallelsen till bolagsstämman3.12.2024 08:02:41 EET | Pressmeddelande
För närvarande måste den familjemedlem som ärver lägenheten meddela kontaktuppgifterna för dödsboets representant till bostadsdatasystemet som upprätthålls av Lantmäteriverket, så att fakturorna på vederlaget och kallelsen till bolagsstämman hittar fram.
Ilman kuolinpesän yhteystietoja vastikelasku ja yhtiökokouskutsu voivat jäädä saamatta3.12.2024 07:58:48 EET | Tiedote
Huoneiston perivän omaisen pitää nykyisin ilmoittaa kuolinpesän edustajan yhteystiedot Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään, jotta vastikelaskut ja yhtiökokouskutsu löytävät perille.
Loviisassa lakkautettiin 20 tasoristeystä - tilusjärjestelyn ansiosta samalla parannettiin viljelijöiden tilannetta26.11.2024 08:21:22 EET | Tiedote
Loviisassa liikkuvien liikenneturvallisuutta parannettiin merkittävästi, kun Maanmittauslaitos ja Väylävirasto kävivät viljelijöiden kanssa läpi tilusjärjestelyksi kutsutun monivuotisen prosessin, jossa maita vaihdettiin radan yli ja ennätykselliset 20 tasoristeystä voitiin lakkauttaa tarpeettomina.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme