Digita testaa seuraavan sukupolven tv-lähetysteknologiaa
Sisältöjen toimittaminen tv-yleisöjen vastaanottimiin on massajakelun eli broadcastingin avulla edelleen edullisin ja luotettavin vaihtoehto niin kuluttajalle, mediayhtiölle kuin mainostajallekin. Verkkojen kaistantarve kasvaa koko ajan sisältöjen kulutuksen lisääntyessä ja kuvanlaadun parantuessa 4K/8K-tasoisiksi. Tämä vaatii tulevaisuudessa yhä tehokkaampaa jakelun suunnittelua ja eri verkkojen optimointia käyttötarkoituksen mukaan.
”5G-broadcasting on sisältöjen massajakelun näkökulmasta mielenkiintoinen vaihtoehto, ja Digita haluaa olla ensimmäisten joukossa tutkimassa standardin kyvykkyyksiä”, sanoo Digitan videopalveluiden johtaja Teppo Ahonen.
”Reaaliaikaisten, suurille massoille jaeltavien sisältöjen jakelussa broadcasting-teknologia on ominaisuuksiensa vuoksi ylivoimainen – edullisin, varmin ja tasalaatuisin. Jakelussa 5G-teknologia voi vahvistaa tätä kehitystä edelleen, kun sisältöjen kulutus kasvaa, päätelaitteet monipuolistuvat ja kuvanlaadulta halutaan yhä enemmän”, sanoo Ahonen.
”Esimerkiksi laajakaistayhteydellä tv-sisältöjä laitteeseensa vastaanottava käyttäjä havaitsee herkemmin vastaanottimessa teknisiä ongelmia ja yhteyden hidastumista, kun käyttäjämäärät kasvavat liikaa. Näin ei käy broadcasting-lähetyksissä, joissa kuormitusongelmaa ei ole”, Ahonen jatkaa. 5G-teknologia mahdollistaa jatkossa myös laajakaista- ja broadcasting-verkkojen hyödyntämisen saumattomasti, kulloisenkin tarpeen mukaan.
Tuleeko 5G-broadcasting -toiminnasta kaupallista tällä vuosikymmenellä?
”5G-teknologian tuomat mahdollisuudet broadcasting-toiminnalle ovat laajat”, sanoo Digitan videojakelupalveluiden liiketoiminnan kehityspäällikkö Juha Ourila.
”Teknologia mahdollistaa sen, että lähetys on vastaanotettavissa tv-vastaanottimien lisäksi samalla tekniikalla useissa erilaisissa päätelaitteissa kuten puhelimessa, autossa ja tietokoneessa”, Ourila sanoo. ”Samalla mediayhtiöiden mahdollisuudet kehittää uusia sisältöjä ja markkinointiviestinnän ratkaisuja kasvavat merkittävästi”.
Samankaltaisia 5G-broadcasting -hankkeita on pilotoitu myös muissa Euroopan maissa, esimerkiksi Saksassa ja Itävallassa. Toiminnasta voi tulla Suomessa kaupallista noin 5–10 vuoden päästä, kun standardoinnin, verkkojen ja päätelaitteiden kehitys on saavuttanut kaupallisen vaiheen.
Taajuuksien käytön suunnittelussa on otettava myös poliittiset valinnat huomioon. Ahosen mukaan on erityisen tärkeää huomioida, että esimerkiksi broadcastingia hyödyntävälle TV-jakelulle allokoidaan taajuuspoliittisissa päätöksissä taajuuksia myös tulevaisuudessa. Asialla on merkitystä myös huoltovarmuuden kannalta.
”Broadcasting-jakelulla voidaan varmistaa luotettava, valtakunnallinen tiedonvälitys myös poikkeustilanteissa, joissa edellytetään erittäin korkean varmuustason mediajakelua.”
Median yhteydenotot:
Digita Oy, Teppo Ahonen, johtaja videojakelupalvelut, p. 040 563 0299, teppo.ahonen(at)digita.fi
Yhteyshenkilöt
Minna Flink
johtaja, viestintä ja markkinointi
minna.flink(a)digita.fi, puh. 040 742 8849
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Digita omistaa ja operoi Suomen johtavaa valtakunnallista maanpäällistä televisio- ja radioverkkoa ja on maan suurin riippumaton tietoliikennemastojen omistaja. Yhtiö on digitaalisen infrastruktuurin ja palveluiden tarjoaja. Digitan palveluihin kuuluvat tietoliikennemastot, konesali- ja esineiden internet (IoT) -palvelut ja tulevaisuuden broadcasting-palvelut. Palveluita tarjotaan maan suurimmille matkapuhelinoperaattoreille, internet- ja mediayhtiöille, infrastruktuuriyhtiöille ja kiinteistöjen omistajille. Digitassa työskentelee valtakunnallisesti 180 alan osaajaa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Digita
PSOAS ja Digita yhteistyöhön mobiiliverkkojen kehittämiseksi Oulun alueella31.3.2021 09:00:00 EEST | Tiedote
Pohjois-Suomen opiskelija-asuntosäätiö PSOAS ja teknologiayhtiö Digita ovat allekirjoittaneet sopimuksen PSOASin kiinteistöjen hyödyntämisestä mobiilitukiasemien sijaintipaikkoina. PSOASilla on Oulun alueella noin 100 rakennusta, joissa on 4000 asuntoa alueen opiskelijoille.
St1 ja Digita yhteistyöhön mobiiliverkkojen kehittämiseksi12.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Energiayhtiö St1 ja Digita ovat sopineet yhteistyöstä, jossa Digita kartoittaa St1- ja Shell-huoltoasemaverkoston maa-alueiden sopivuutta telecom-tukiasemien sijoituspaikoiksi. St1:n verkostoon Suomessa kuuluu yhteensä yli 400 St1- ja Shell-asemaa ympäri maata.
Kaarinan kaupungin vesihuoltolaitos hyödyntää Digitan IoT-verkkoa vesihuollon digitalisoinnissa4.3.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Kaarinan kaupungin vesihuoltolaitos ja Digita ovat aloittaneet yhteistyön vesihuollon digitalisoinnista. Vesihuoltolaitoksen alueella tullaan siirtymään etäluettaviin vesimittareihin, jotka mahdollistavat veden kulutuksen reaaliaikaisen seurannan. Vesihuollon digitalisoinnissa hyödynnetään Digitan LoRaWAN-teknologiaan pohjautuvaa IoT-verkkoa.
Caruna myy tietoliikennemastojaan Digitalle19.2.2021 09:00:00 EET | Tiedote
Viestintäverkkoyhtiö Digita ja sähköverkkoyhtiö Caruna ovat sopineet Carunalta käytöstä poistuvien mastojen kaupasta Digitalle.
Hakunilan tv-täytelähettimen sijainti muuttuu – muutostöistä aiheutuu katkos tv-lähetyksiin 17.2.202116.2.2021 14:30:59 EET | Tiedote
Digitan Hakunilan vesitornissa sijaitseva täytelähetin tullaan siirtämään viereiseen mastoon keskiviikkona 17.2.2021 Hakunilan vesitornin vesikaton kunnostustyön ajaksi. Vesitornin kunnostustyö tullaan suorittamaan vuoden 2021 loppuun mennessä. Täytelähettimen siirrosta aiheutuu katkos tv-lähetyksiin täytelähettimestä signaalia vastaanottaville kotitalouksille. Katkoksen arvioitu kesto on klo 9.30–15.30 välillä noin 4 tuntia.