Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Elämän loppuvaiheen hoito turvattava lailla

Jaa
Pelkät suositukset eivät turvaa valtakunnallisesti tasa-arvoista palliatiivisen ja saattohoidon saatavuutta, vaan yhdenvertaisen hyvän loppuelämän hoidon saatavuus kaikkialla Suomessa edellyttää lainsäädäntöä, totesi eduskunnan asettama asiantuntijaryhmä vuonna 2021.

Me kansallisen palliatiivisen hoidon ja saattohoidon FinPall-hankkeen toimijat toivomme, että eduskuntavaalien vaalikoneissa sekä vaaleihin liittyvässä juttu- ja ohjelmatuotannossa nostettaisiin esiin kysymys palliatiivisen ja saattohoidon turvaamisesta lainsäädännöllä. FinPall-hanke on valtiorahoitteinen palliatiivisen hoidon palvelujen tuottamisen ja laadun parantamisen ohjelma (2021–2023). Sen toteuttamisesta vastaavat hyvinvointialueet.

Palliatiivinen hoito ja saattohoito koskettavat Suomessa WHO:n arvion mukaan noin 75 000 ihmistä vuosittain. Eduskunnan asettaman asiantuntijatyöryhmän yksimielinen näkemys on, että palliatiivista hoitoa ja saattohoitoa tulisi kehittää sekä saatavuutta ja osaamista lisätä. Osana elämän loppuvaiheen hoidon kehittämistyötä FinPall pyrkii edistämään palliatiivisten keskusten perustamista, kehittämään kotisairaalatoimintaa, vahvistamaan hoidon osaamista ja alueellista saatavuutta sekä lisäämään kansalaistietoutta hoidosta.

Palliatiivisen hoidon tavoite on ennaltaehkäistä ja hoitaa oireita, vaalia elämänlaatua ja mahdollistaa hyvä elämän loppuvaiheen hoito. Palliatiivisen hoidon tavoite on kokonaisvaltaisesti lievittää kipua ja muuta fyysistä, psyykkistä, sosiaalista sekä olemassaoloon ja elämän merkityksellisyyteen liittyvää kärsimystä sekä tarjota mahdollisimman hyvä elämänlaatu potilaalle ja hänen läheisilleen. Hoidolla autetaan potilasta elämään mahdollisimman aktiivista elämää ja sopeutumaan sairauteen ja lähestyvään kuolemaan sekä autetaan läheisiä heidän surussaan.

STM:n asiantuntijaryhmän raportti: Elämän loppuvaiheen hoitoa, itsemääräämisoikeutta, saattohoitoa ja eutanasiaa koskevan lainsäädäntötarpeen asiantuntijatyöryhmän loppuraportti (valtioneuvosto.fi)

Oulussa 13.2.2023

HUS Etelä-Suomen yhteistyöalue

Tiina Saarto, ylilääkäri, palliatiivisen lääketieteen professori 

050 427 256, tiina.saarto@hus.fi

KYS Itä-Suomen yhteistyöalue

Kristiina Tyynelä-Korhonen, vastaava lääkäri

044 717 4876, kristiina.tyynela-korhonen@pshyvinvointialue.fi

OYS Pohjois-Suomen yhteistyöalue

Minna Hökkä, FinPall-projektipäällikkö, TtT

044 715 7078, minna.hokka@pohde.fi

TAYS Sisä-Suomen yhteistyöalue

Juho Lehto, ylilääkäri, palliatiivisen lääketieteen professori

050 409 0974, juho.t.lehto@pirha.fi

TYKS Länsi-Suomen yhteistyöalue

Outi Hirvonen, ylilääkäri

02 3130 884, outi.hirvonen@tyks.fi 

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde
PL 10
90029 POHDE

https://www.pohde.fi

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde vastaa yli 415 000 asukkaan hyvinvoinnista, terveydestä ja turvallisuudesta 1.1.2023 alkaen. Työllistämme noin 18 500 sosiaali- ja terveysalan sekä pelastustoimen osaajaa. Yhdessä tarjoamme Pohjois-Pohjanmaan ihmisille tukea elämään ja apua terveyteen tai hätään aiempaa paremmin. Toimimme vaikuttavasti ja uusin tavoin – samalla henkilöstöömme panostaen.

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue on yhdistänyt 30 kunnan sosiaali- ja terveydenhuollon, kolme sairaalaa ja kaksi pelastuslaitosta. Oulun yliopistollinen sairaala OYS on yksi Suomen viidestä yliopistollisesta sairaalasta, ja se vastaa lähes puolen miljoonan suomalaisen erikoissairaanhoidon palveluista. Tavoitteemme on vuoteen 2030 mennessä rakentaa maailman älykkäin sairaala.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialue Pohde

Pohteen tarkastuslautakunnan arviointikertomus palkittiin vuoden 2023 parhaana hyvinvointialueiden sarjassa22.11.2024 10:31:31 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen tarkastuslautakunnan vuoden 2023 arviointikertomus on valittu vuoden parhaaksi KPMG:n ja Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnan järjestämässä Vuoden arviointikertomus -kilpailussa. Kilpailu on suunnattu kuntien, kuntayhtymien ja nyt ensimmäistä kertaa myös hyvinvointialueiden tarkastuslautakunnille. Kilpailun tavoitteena on kehittää tarkastuslautakuntien arviointitoimintaa ja arviointikertomusten laatua.

Suunnitelmat sosiaali- ja terveyskeskusten verkon muutoksista etenevät - yksiköiden toimintaa tarkastellaan Alavieskassa, Lumijoella, Merijärvellä ja Ylikiimingissä20.11.2024 14:01:40 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen Pohteen suunnittelutyö sosiaali- ja terveyskeskusten verkon uudistamiseksi on edennyt. Toiminnan jatkumista arvioidaan neljän yksikön osalta seitsemän yksikön sijaan. Pohde järjestää tilaisuuksia muutossuunnitelmista ja hoidon ja palvelujen jatkuvuudesta asukkaille ja henkilöstölle.

Pohde suunnittelee perustason mielenterveyspalvelujen vahvistamista lisätoimilla – tavoitteena parantaa hoitoon pääsyä koko Pohteen alueella20.11.2024 11:30:08 EET | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueella mielenterveyspalveluihin pääsy vaihtelee alueittain. Osa asiakkaista joutuu odottamaan hoitoon pääsyä yli lakisääteisen ajan. Pohteen perhe- ja sosiaalipalvelujen ja OYS Psykiatrian toimialueella valmistellaan uusia toimenpiteitä, joiden tavoitteena on purkaa hoitojonoja ja nopeuttaa palveluihin pääsyä. Suunnittelua tehdään osana vuoden 2025 talousarviovalmistelua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye