EMBARGO 16.11.2021 klo 16.00: Suomen parhaat vastuullisuusraportit ovat kansainvälisestikin vertailtuna korkeatasoisia
Suomen parhaat vastuullisuusraportit 2020 palkittiin 16. marraskuuta. Vastuullisuusraportointikilpailuun osallistui tänä vuonna ilahduttava määrä yrityksiä ja kilpailu kärkijoukossa oli erittäin tasainen. Eroja syntyi muun muassa yritysten tavassa käyttää SDG:itä (YK:n Sustainable Development Goals) ja esittää vaikutuksia ja arvonluontia eri vastuullisuusaihealueilla huomioiden koko yrityksen arvoketjun. Kärkijoukon raportit olivat selkeitä ja onnistuivat hyvin kuvaamaan taloudellisesti olennaisia vastuullisuustietoja eri sidosryhmien odotusten mukaisesti.
Uutena kategoriana tänä vuonna palkittiin paras pk-yritys. Tuomaristo kannustaakin entistä useampia pk-yrityksiä rohkeasti osallistumaan kilpailuun ensi vuonna. Tuomaristo kiinnitti arvioissaan huomiota muun muassa siihen, onko raportti hallituksen hyväksymä ja näki arvoa siinä, että raportti on ulkopuolisen tahon varmentama.
”Raportoinnin kehittyessä ja siirtyessä kohti säännellympää kestävyysraportoinnin kehystä on ilo huomata, että suomalaisissa suurissa yrityksissä on kansanvälisestikin vertailtuna korkealuokkaista raportointia. Valmiudet ovat myös olemassa sisäisen kontrolliympäristön kehittämiseen ja ulkoisen varmennuksen ottamiseen kattavammin käyttöön tulevaisuudessa. Myös johdon palkitsemiseen vastuullisuuskriteereillä tulee olemaan entistä suurempi tarve, kun strategiaa ja yhtiöiden sisäistä ohjausta kehitetään vastaamaan muun muassa ilmastonmuutoksen haasteeseen”, kertoo järjestäjäryhmän puheenjohtaja Jani Alenius.
Kokonaiskilpailun ja neljän muun sarjan voittajat
Eri organisaatioiden edustajista koostuva tuomaristo arvioi vastuullisuusraportteja hyvän raportoinnin näkökulmasta. Arvioinnin kohteena oli nimenomaan vastuullisuustoimista raportointi, eivätkä niinkään itse vastuullisuustoimet.
Kilpailun kärkijoukko oli ansioitunutta ja kilpailu oli tasainen. Palkintoja jaettiin kokonaiskilpailun ohella neljässä aihekategoriassa.
Kokonaiskilpailun parhaana palkittiin Stora Enso Oyj raportillaan Sustainability 2020. Tuomariston mukaan Stora Enson raportti on laaja, kattava ja selkeästi jäsennelty. Sen sisältö on hyvin kirjoitettu ja asiat linkittyvät vahvasti yrityksen ydinliiketoimintaan. Se palkittiin myös sidosryhmän suosikkina. Sidosryhmän edustajan, Ilmastorahasto Oy:n toimitusjohtajan Paula Laineen mukaan Stora Enson vastuullisuusraportti antaa rahoittajan näkökulmasta kattavaa tietoa ydinliiketoiminnan vaikutuksista ilmastonmuutokseen ja kiertotalouteen.
Ilmastonmuutos-sarjan voitti Neste Oyj. Tuomariston mukaan Neste on tehnyt pitkäjänteistä työtä vastuullisuuteen liittyen ja se näkyy myös kattavassa raportoinnissa, jossa tunnistetaan hyvin riskit ja riippuvuudet. Neste seuraa raportoinnissaan Task Force on Climate-related Financial Disclosure (TCFD) -viitekehystä, jossa ohjeistetaan raportoimaan ilmastonmuutoksen riskeistä ja mahdollisuuksista.
Biodiversiteetti-sarjan voitti Kesko Oyj. Tuomaristo kehuu Keskon raporttia selkeäksi ja siinä on tuotu hyvin esille yrityksen globaali ulottuvuus ja ymmärretty toiminnan yhteys luonnon monimuotoisuuteen.
Ihmisoikeudet-sarjan voitti S-ryhmä, joka on syventynyt ihmisoikeuskysymyksiin ja erottuu verrokkien joukosta aktiivisella toiminnalla ja siihen liittyvällä raportoinnilla. Tuomariston mukaan raportti on kattava käsittäen esim. SIHTI-hankkeen arvioinnin ja auditointien kautta esille tulleita muun muassa johtamiseen liittyviä kehityskohteita. Ihmisoikeusperiaatteissa on kuvattu hyvin huolellisuusvelvoitteen mukainen toimintamalli ja ihmisoikeustyönjohtaminen.
Vuoden pk-yritys -sarjan voitti Oy Soya Ab. Jalofoodsin kattava ja laadukas raportointi keskittyy ydinliiketoimintaan. Se kuvaa olennaisia vastuullisuuselementtejä toimitusketjusta aina kiertotalouteen ja biokaasulaitoksen suunnitteluun saakka. Raportointi noudattaa GRI:tä (Global Reporting Initiative) soveltuvin osin ja tavoitteet on rakennettu YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden mukaisesti.
Vastuullisuusraportointikilpailu
Vastuullisuusraportointikilpailun tarkoituksena on kehittää vastuullisuustyötä ja -raportointia organisaatioissa, tuoda esiin hyviä käytäntöjä ja antaa tunnustusta erityisen ansioituneille yritysvastuuraportoijille. Kilpailu on kaikille avoin ja ilmainen, ja sitä on järjestetty vuodesta 1996 alkaen.
Vastuullisuusraportointikilpailun järjestävät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu, Climate Leadership Coalition ry, yritysvastuuverkosto FIBS ry, Vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif ry, Hanken, Nasdaq Helsinki, Suomen Tilintarkastajat ry, Ympäristöjohtamisen yhdistys YJY ry ja ympäristöministeriö.
**
Stora Enson vastuullisuusraportti: Sustainability 2020
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Järjestäjäryhmän puheenjohtaja Jani Alenius
Leader of Climate Change and Sustainability Services EY Finland
jani.alenius@fi.ey.com
puh. +358505982750
Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tekoälyn luovuus on katsojan silmässä8.4.2025 09:40:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus osoittaa, että arvotamme luovuutta sen mukaan, kuinka suuren osan luovasta toiminnasta pääsemme näkemään.
Aalto-yliopiston akateemiset tulokset ja kansainvälinen arvostus pysyivät vahvoina vuonna 20244.4.2025 14:10:00 EEST | Tiedote
Aalto-yliopiston hallitus hyväksyi kokouksessaan 3.4.2025 hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024. Aalto-yliopisto sijoittui vuonna 2024 erinomaisesti kansainvälisissä yliopistovertailuissa. Kansainvälinen QS World University Rankings sijoitti Aalto-yliopiston Suomen ykköseksi ja sijalle 113 maailmanlaajuisesti. Taide ja muotoilu sijoittui hienosti maailmassa kahdeksannelle sijalle. Times Higher Education arvioi Aalto-yliopiston maailman 21. parhaaksi nuoreksi (alle 50-vuotiaaksi) yliopistoksi. Aalto-yliopisto sai Kansallisen koulutuksen arviointikeskuksen (Karvi) excellence-laatuleiman osoituksena poikkeuksellisen laadukkaasta kehittämistyöstä. Keväällä 2024 myös saatettiin päätökseen yliopiston strategian arviointi ja päivitys. Tutkimustoiminta pysyi korkealla tasolla. Kansainvälisten vertaisarvioitujen tieteellisten artikkeleiden määrä nousi 2 384:ään (2 210 edellisvuonna). Eniten viittauksia saavia ja korkean vaikuttavuuden top 10 % -julkaisuja näistä oli 1
ADHD-oireet esiin virtuaalitodellisuuspelin avulla - tutkijat havaitsivat selkeitä eroja lasten aivoverkostoissa24.3.2025 10:24:23 EET | Tiedote
Tutkimus voi auttaa selvittämään ADHD-epidemiaa, kehittämään siihen muita kuin lääkehoitoja ja myös saamaan selville, miten aivomme ovat muuttumassa.
Pysäyttävä tutkimustulos: Maailman maaseutualueilla asuu paljon luultua enemmän ihmisiä18.3.2025 12:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan maapallon väestöä kuvaavat tietoaineistot saattavat arvioida maaseudun väkiluvun jopa yli puolet todellisuutta alhaisemmaksi.
EMBARGO: “Significant proportion” of world’s rural population missing from global estimates, says study18.3.2025 12:00:00 EET | Press release
Global population datasets, crucial for decision-making by governments and institutions, may underestimate rural populations by as much as 53% to 84%, reveals an Aalto University study.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme