Ennennäkemättömiä värivalokuvia 1950–1970-lukujen Helsingistä

Ennennäkemättömät kuvat kertovat ohikiitävistä hetkistä vilkkailla kaduilla, vanhojen puutalojen pihapiireissä ja uutuuttaan hohtavien lähiöiden maisemissa. Vapun ilmapallot, Kauppatorin hedelmät ja mainosten öiset neonvalot hehkuvat väreissä nostalgisissa Helsinki-kuvissa. Helsinki väreissä – värivalokuvia 1950–1970-luvuilta on kiehtova aikamatka menneiden vuosikymmenten Helsinkiin – valokuvissa näkyy paljon kadonnutta, mutta myös meidän aikaamme säilynyttä kaupunkimaisemaa.
Uutuuskirjan sisältö on käsin poimittu kattaus Helsingin kaupunginmuseon ylläpitämästä, lähes miljoonan mustavalko- ja värikuvan kokoelmasta. Helsinki väreissä on museon ensimmäinen valokuvakirja, jonka kuvasto on kokonaan kuratoitu värikuvista. Kuvaston aikarajaus osuu värivalokuvauksen yleistymisen aikaan ja kirjan punaisena lankana toimii valokuvien visuaalisuus, ei niinkään niiden välittämä historiallinen tietoarvo.
Helsinki väreissä -kirja saa julkaisunsa keskiviikkona 28.9.2022 Helsingin kaupunginmuseon kustantamana, ja kirjan on toimittanut museon tutkija Satu Savia. Graafisesta suunnittelusta vastaa Minna Luoma, digitoinnista Mari Valio ja kuvien värierottelusta Kari Lahtinen. Tiiviissä yhteistyössä toiminut tekijäjoukko loi temaattisia kokonaisuuksia valikoitujen kuvien ympärille: kaupungilla, kohtaamisia, yksin, yhdessä, työssä, liikkeellä, muutokset ja illan saapuessa.
Otoksissa voi nähdä monia ilmiöitä, jotka elävät enää muistoissa. Suurten ikäluokkien nuoruuden toimet, työelämään siirtyminen, lisääntynyt vapaa-aika ja kaupungin rakennuskannan aikakerrostumat ovat kuvissa läsnä. Arjen pieniäkään tapahtumia ei ole kirjan kuvastossa unohdettu.
”Idea Helsinki-aiheiselle valokuvakirjalle syntyi työryhmän halusta esitellä kaupunkia upeiden värikuvien valossa. Museon noin miljoonan valokuvan kokoelmasta vain murto-osa löytyy verkosta, ja nyt pääsemme esittämään Helsinkiä hengästyttävän upeilla värikuvilla”, Satu Savia kertoo. ”Teoksen avulla voi sukeltaa nostalgisiin näkymiin ja nähdä kaupungin muutoksen. Kuvavalintoja ohjaa visuaalisuus ja korkealaatuiset, jopa omintakeiset otokset Helsingistä.”
Helsinki väreissä – värivalokuvia 1950–1970-luvuilta on saatavilla kaupunginmuseon museokaupasta 28.9.2022 lähtien.
Toimittajilla on mahdollisuus haastatella Satu Saviaa julkaisupäivänä (ke 28.9.2022) kaupunginmuseolla klo 12–14. Haastatteluiden sopiminen: viestintäsuunnittelija Roope Pokki, p. 040 152 6479, roope.pokki(at)hel.fi.
Helsinki väreissä – värivalokuvia 1950–1970-luvuilta
Toimittanut: Satu Savia
Etukansi: Liikennepoliisi ohjaa liikennettä Erottajalla, Jalmari Aarnio, 1961
159 sivua
ISBN 978-952-386-122-0
© Helsingin kaupunginmuseo ja Satu Savia, 2022
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätiedot ja haastattelupyynnöt:
viestintäsuunnittelija Roope Pokki roope.pokki@hel.fi, 040 152 6479
Kuvat







Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin kaupunginmuseo
Helsingin kaupunginmuseo on maailman ainoa museo, jonka aiheena on Helsinki. Keskiössä ovat kaupunkilaisten omakohtaiset kokemukset ja tavallinen arki, jota museon esineet ja valokuvat heijastavat. Kiss-kiss-karkkipaperi, natiseva heteka ja valokuva kotilähiön pihalta ovat museossa kallisarvoisia aarteita.
Helsingin kaupunginmuseo sijaitsee Senaatintorin kulmalla kaupungin vanhimmissa kortteleissa ja sinne on aina vapaa pääsy. Kaupunginmuseossa jokaisella on mahdollisuus rakastua Helsinkiin.
Kaupunginmuseon museoperheeseen kuuluu myös neljä muuta helsinkiläistä museota – Hakasalmen huvila, Ruiskumestarin talo, Työväenasuntomuseo ja Ratikkamuseo. Museon kokoelmissa on noin miljoona valokuvaa ja 450 000 esinettä, ja se vaalii myös kulttuurihistoriallisesti arvokkaita rakennuksia ja ympäristöjä sekä toimii Keski-Uudenmaan alueellisena vastuumuseona.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Tekoäly ja nuoret - uusi opas selkeyttää muutosta2.4.2025 07:58:12 EEST | Tiedote
Nuorten arjessa tekoäly on jo läsnä, mutta ymmärrämmekö sen vaikutuksia? "80 näkökulmaa tekoälyyn – Pohdintoja tekoälystä nuorten parissa toimiville" on opas, joka tarjoaa konkreettisia työkaluja ja oivalluksia tekoälyn merkityksestä nuorten elämässä. Opas on suunnattu nuorisotyön ja kasvatuksen ammattilaisille, mutta se on hyödyllinen myös vanhemmille.
Päätöstiedote: kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.2025. Toimintakertomus avaa ennätysvuotta 2024 - kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä vapaa-ajan palveluissa.25.3.2025 18:54:01 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 25.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu. Lautakunta hyväksyi mm. toimintakertomuksen vuodesta 2024, joka avaa kuinka Helsingin kaupungin vapaa-ajanpalvelut vetivät ennätysmäärän käyttäjiä vuonna 2024. Kaupunkilaiset tekivät yli 25,5 miljoonaa käyntiä eri palveluissa, ja erityisesti nuorille suunnattu toiminta sekä kulttuurielämykset saivat kiitosta.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokous 25.3.202520.3.2025 13:13:15 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kokouksen 25.3.2025 esityslista on julkaistu. Esityslistalla on muun muassa vuoden 2024 toimintakertomus ja tilinpäätös, lausunto kaupunginhallitukselle valtuustoaloitteesta nuorille suunnatun toiminnan käynnistämisestä Kalasatamaan ja toinen lausunto valtuustoaloitteesta "kirjastoihin vapaaehtoiset seniorit iltapäivän läksytuiksi".
Päätöstiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaosto 18.3.202518.3.2025 17:38:53 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaoston 18.3.2025 kokouksen päätöstiedote on julkaistu.
Ennakkotiedote: Kulttuuri- ja kirjastojaoston kokous 18.3.202514.3.2025 15:09:32 EET | Tiedote
Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuuri- ja kirjastojaosto kokoontuu 18.3.2025. Kokouksen asialista on julkaistu.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme