Jyväskylän yliopisto

Erityislasten vanhemmat toivovat ymmärrystä ja tukea

Jaa
Erityislasten vanhemmat ovat uupuneempia kuin muiden lasten vanhemmat, selviää Jyväskylän yliopiston tuoreesta tutkimuksesta. Erityislasten vanhempien uupumus näkyy erityisesti uupumusasteisena väsymyksenä, joka ei mene levollakaan ohi. Tutkimuksessa erityislapsi määriteltiin lapseksi, jolla on erityisen tuen tarvetta liittyen kasvuun tai kehitykseen.
Kuvituskuva: Mostphotos
Kuvituskuva: Mostphotos

– Tärkeää olisi kiinnittää huomiota vanhemman mahdollisuuteen palautua ja levätä, koska tiedetään, että vanhempien jaksamisella on suuri merkitys myös lasten hyvinvointiin, dosentti Matilda Sorkkila pohtii. Sorkkila vastaa professori Kaisa Aunolan ohella Vanhemmuuden voimavara- ja kuormitustekijät (VoiKu) -hankkeesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin miten erityislasten vanhemmat eroavat vanhemmuuden uupumuksen osalta muista vanhemmista ja millaista tukea erityislasten vanhemmat kokevat tarvitsevansa.

– Erityislapsen vanhemmuus koetaan usein poikkeuksellisena, ja siihen liittyy kokemus tarkkailun alla olemisesta sekä paljon yksinäistä vastuunkantoa. Vanhemmat kertoivat tarvitsevansa tukea omaan jaksamiseensa ja arjen sujuvuuteen, sekä yleisesti vähemmän byrokratiaa tai syyllistystä ja enemmän ymmärrystä, tutkimuksen toteutuksessa mukana olleet psykologian maisteriopiskelija Paula Fågel ja lehtori Sonja Kukkonen kuvailevat.

Erityislapsi saattaa jäädä koulussa ilman tukea

Monet erityislasten vanhemmat kokivat, että heidän tilannettaan vähätellään, eikä täysin ymmärretä koulumaailmassa, terveydenhuollossa tai työelämässä. Jotkut vanhemmista kokivat myös heidän lapsensa jääneen koulussa vaille tarvitsemaansa tukea, kuten oppimisvaikeuksien kartoitusta tai koulupsykologia, tai tukipalveluihin olleen liian pitkä jonotusaika. Lisäksi kouluista ja varhaiskasvatuksesta tulevan viestinnän toivottiin olevan useammin positiivista. Kouluilta ja varhaiskasvatuksesta kaivattiin myös enemmän joustavuutta ja kiireettömyyttä.

– Erityislasten vanhemmuudesta olisi tärkeää puhua avoimemmin ja tarjota esimerkiksi koulutuksia perheiden kanssa työskenteleville ammattilaisille, jotta kohtaamisia ja toimenpiteitä saataisiin toimivimmiksi, Sorkkila pohtii.

Tutkimukseen osallistui 1725 vanhempaa, joista 407:llä oli erityistarpeisia lapsia. Aineiston analysoinnissa yhdisteltiin määrällisiä ja laadullisia tutkimusmenetelmiä. Tutkimus on hyväksytty julkaistavaksi NMI Bulletin-lehdessä.

Lähde:

Sorkkila, M., Fågel, P., Kukkonen, S., & Aunola, K. (2021). Erityislasten vanhempien kokema uupumus ja tuen tarve. NMI Bulletin. Painossa.

Yhteystiedot:

Matilda Sorkkila, dosentti, Jyväskylän yliopisto, psykologian laitos

matilda.sorkkila@jyu.fi, puh. +358 40 805 4709

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920

Kuvat

Kuvituskuva: Mostphotos
Kuvituskuva: Mostphotos
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

OKM:ltä kaikkiaan 4,9 miljoonaa euroa koulutusyhteistyön ja siirtohaun kehittämiselle – Jyväskylän yliopisto mukana useissa hankkeissa21.1.2025 12:27:31 EET | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) on myöntänyt yhteensä 4,9 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionrahoitusta opiskelijoiden joustavien siirtymien ja korkeakoulujen opetusyhteistyön lisäämiseen. Hankkeissa on Jyväskylän yliopistosta mukana matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, humanistis-yhteiskuntatieteellinen tiedekunta, informaatioteknologian tiedekunta, kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta ja monikielisen akateemisen viestinnän keskus.

Raportti esittää keinoja Jyväskylän yliopiston sote-alojen koulutuksen vahvistamiseen21.1.2025 09:59:10 EET | Tiedote

Tuoreen selvitysraportin mukaan Jyväskylän yliopistolla on merkittävää potentiaalia yhteiskunnallisesti vaikuttavaan hyvinvoinnin sekä sosiaali- ja terveysalan koulutuksen uudistamiseen. Raportti ehdottaa uusien, monialaisten koulutusmoduulien sekä koulutusohjelmien lisäämistä koulutustarjontaan. Raportissa pohditaan koulutuksen laajentamista myös lääketieteen tutkintoihin.

Kansainvälisellä yhteistyöllä kehitetään uusia materiaaleja vihreän vedyn tuotantoon21.1.2025 07:05:00 EET | Tiedote

Jyväskylän yliopisto ja CSC - Tieteen tietotekniikan keskus ovat saaneet tuntuvan rahoituksen Suomen Akatemialta yhteishankkeelle, jonka tavoitteena on edistää vihreän vedyn tuotantoteknologiaa löytämällä uusia materiaaleja vetytalouden eteenpäin viemiseen. Kansainvälistä tutkimusyhteistyötä tehdään monitieteisesti espanjalaisten, portugalilaisten ja tanskalaisten kanssa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye