Esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautipotilaan sydänriskiä
”Osoitimme ensimmäistä kertaa, että esidiabetes ei lisää sepelvaltimotautia sairastavien sydänkuoleman ja haitallisten sydäntapahtumien riskiä”, kertoo tutkijatohtori Antti Kiviniemi Oulun yliopiston sisätautien tutkimusryhmästä.
Aiemmissa, normaaliväestöön painottuvissa tutkimuksissa esidiabetesta sairastavilla henkilöillä on havaittu enemmän sydäninfarkteja ja sydänperäisiä kuolemia. Esidiabeteksen merkitystä sepelvaltimotautipotilaiden ennusteessa on kuitenkin tutkittu vasta vähän.
”Tulokset ovat rohkaisevia ja kannustavat paitsi sepelvaltimotaudin hyvään hoitoon, myös diabeteksen ennaltaehkäisyyn”, Kiviniemi sanoo.
Sepelvaltimotaudin hoito ja diabeteksen ennaltaehkäisy tärkeää
Sepelvaltimotaudin hyvä hoito ja tyypin 2 diabeteksen ehkäisy ovat erityisen tärkeitä niille sepelvaltimotautipotilaille, joilla on jo havaittavissa esidiabetesta ja siten suurentunut riski tyypin 2 diabetekselle. Diabeteksen puhkeaminen nostaa sydänperäisen äkkikuoleman riskin sepelvaltimotautipotilailla lähes kolminkertaiseksi.
Moni suomalainen sairastaa diabetesta tietämättään. Esimerkiksi niillä sepelvaltimotautipotilailla, joilla ei ole diagnosoitua diabetesta, noin kolmasosalla on esidiabetes ja kolmasosalla jo puhjennut tyypin 2 diabetes. Suomalaisista aikuisista arviolta joka viidennellä on esidiabetes.
Esidiabetes kehittyy elimistössä vuosien ja vuosikymmenten kuluessa. Riittävä liikunta, terveellinen ruoka, painonhallinta ja tupakoimattomuus ovat esidiabeteksen ja tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyn kulmakiviä.
ARTEMIS-nimiseen tutkimukseen osallistui yhteensä 1 946 sepelvaltimotautipotilasta.
Heistä 834:lla oli tyypin 2 diabetes, 417:lla esidiabetes ja 695:llä normaali sokeritasapaino sokerirasitustestillä määritettynä. Tutkimukseen osallistuneille tehtiin ennen tutkimuksen alkua sepelvaltimoiden varjoainekuvaus sepelvaltimotaudin ja sen hoidon määrittämiseksi. Sepelvaltimotautia hoidettiin pallolaajennuksella tai ohitusleikkauksella sekä lääkityksellä.
Arvostetussa Diabetes Care -lehdessä julkaistu tutkimus toteutettiin Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan sisätautien tutkimusyksikössä, ja sitä johti Oulun yliopiston professori Heikki Huikuri.
---
Viite: Kiviniemi AM, Lepojärvi ES, Tulppo MP, Piira O-P, Kenttä TV, Perkiömäki JS, Ukkola OH, Myerburg RJ, Junttila MJ, Huikuri HV. Prediabetes and risk for cardiac death among patients with coronary artery disease: the ARTEMIS study. Diabetes Care 2019 May; dc182549. https://doi.org/10.2337/dc18-2549 (Online Ahead of Print)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Antti Kiviniemi, tutkijatohtori
Sisätautien tutkimusyksikkö
Oulun yliopisto
Puh: 0400 439588
antti.m.kiviniemi@oulu.fi
Meri RovaViestintäasiantuntija
tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme