Espoon kaupunki ottaa vastuun työnhakijan palvelupolusta kohti työtä – työllisyyden kuntakokeilu käynnistyi
Kuntakokeilussa kunta vastaa työ- ja elinkeinopalvelujen (TE-palvelujen) tarjoamisesta valikoiduille kohderyhmille. Asiakkaisiin kuuluvat ne työttömät ja työvoimapalveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan. Lisäksi asiakkaisiin kuuluvat kaikki alle 30-vuotiaat työnhakijat sekä maahanmuuttajat ja vieraskieliset, jotka ovat joko työttömänä tai työvoimapalvelujen piirissä.
Työllisyys Espoon asiakkaana on 18 000 espoolaista työnhakijaa. Heistä
- 5000 on alle 30-vuotiaita
- 9000 puhuu äidinkielenään jotain muuta kuin suomea tai ruotsia
- lähes 5000:lla on korkeakoulututkinto
- lähes 7000:lla on ammatillinen tutkinto
- 4000:lla on perusasteen koulutustausta.
Työnhaku on mutkistunut ja pitkittynyt koronan aikana
Korona kurjistaa niin Espoon kuin koko maan työttömyystilastoja. Tammikuun 2021 TEM:n tilastojen mukaan
- työttömien osuus Espoon työvoimasta 11,5 % (vuotta aiemmin 7,6 %)
- pitkäaikaistyöttömiä 5289 (vuotta aiemmin 3453)
- työttömiä oli 16 870 (vuotta aiemmin 11 092)
- 15–24-vuotiaita työttömiä oli 1580 (vuotta aiemmin 915)
- ulkomaalaisten työttömien osuus ulkomaalaisesta työvoimasta 24 % (vuotta aiemmin 17,5 %).
Työttömyyden syyt ovat yhä moninaisemmat ja lomautukset uhkaavat muuttua työttömyydeksi. Vastavalmistuneilla nuorilla on vaikeuksia löytää se ensimmäinen työpaikka. Vieraskielisiltä työnhakijoilta saattaa puuttua työllistymiseen tarvittavat kontaktit tai kielitaito. Myös korkeakoulutetuilla on vaikeuksia työllistyä. Pitkäaikaistyöttömän matka työhön on entistä kauempana, kun työpaikoista käydään kovaa kisaa. Samaan aikaan espoolaisilta työnantajilta – myös Espoon kaupungilta – puuttuu osaavaa työvoimaa.
”Työllisyyden kuntakokeilu käynnistyy niin sanotusti kreivin aikaan. Espoon elinvoima riippuu vahvasti siitä, että asukkaamme pääsevät töihin ja yrityksemme saavat työvoimaa juuri heidän tarpeisiinsa”,sanoo Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola.
Espoo haastaa koko kaupungin yhteiseen työhön työllisyyshaasteiden voittamiseksi
Työllisyys Espoon palvelumalli sovittaa yhteen espoolaisten yritysten osaamis- ja työvoimatarpeet, espoolaisten työnhakijoiden työllistymis- ja koulutustarpeet sekä paikallisen koulutustarjonnan. Malli nojaa vahvasti verkostoyhteistyöhön. Business Espoo -yrityspalveluverkoston kautta yrityksille on tarjolla esimerkiksi laaja skaala palveluja yritystoiminnan perustamiseen, kehittämiseen, kansainvälistämiseen ja rekrytointiin.
”Yrityspalvelutiimimme kartoittaa yritysten tarpeita ja auttaa rekrytoinneissa monipuolisesti. Olemme täällä työnantajia varten, mitä rekrytointitarpeita eteen tuleekaan”, sanoo Espoon kaupungin yrityspalvelupäällikkö Johanna Larsson.
Espoon kaupunki etsii omilta toimialoiltaan työmahdollisuuksia ja räätälöi niihin sopivia koulutuspolkuja oppilaitosten, kuten Omnian ja Metropolian kanssa. Lisäksi palvelumallissa on mukana koulutusorganisaatioita, palveluntuottajia, järjestöjä ja hankkeita.
”Ohjaamme asiakkaat oikeiden palvelujen äärelle kumppaniverkostomme kautta. Tarjoamme yksilöllisempiä ja asiakaslähtöisiä ratkaisuja”, työllisyyspalvelujen päällikkö Hilla-Maaria Sipilä.
”Järjestelmä joustaa, ei asiakas”
Asiakkaat saavat työnhaun tueksi henkilökohtaisen omavalmentajan. Omavalmentaja kartoittaa työnhakijan tilanteen ja ohjaa asiakasta kokonaisvaltaisesti eteenpäin kohti työtä tai koulutusta. Asiakas nähdään kokonaisuutena ja hänen pääsemisensä työelämään tai opintoihin saattaa vaatia muitakin kuin työllistymistä edistäviä palveluja.
”Työllisyys Espoon asiakkaille avautuu saman katon ja oman yhteyshenkilön kautta pääsy TE-palvelujen lisäksi kaupungin terveys- ja sosiaalipalveluihin, koulutus- tai yrittäjyyspalveluihin. Tässä järjestelmä joustaa, eikä asiakas”, kertoo Sipilä.
Asiakkaat saavat tiedon siirtymisestä Työllisyys Espoon asiakkaaksi kirjeellä tai sähköisellä ilmoituksella. Ensimmäiset asiakkaat ovat jo siirtyneet. Lisää asiakassiirtoja tehdään maaliskuussa. Siirto tapahtuu automaattisesti, eikä se vaadi asiakkaalta mitään toimenpiteitä.
Työllisyys Espoon omavalmentaja ottaa yhteyden uusiin asiakkaisiin kevään aikana. Asiakkaita pyydetään odottamaan rauhassa omavalmentajan yhteydenottoa.
Korona-aikana Työllisyys Espoon neuvontapisteet ovat pääosin suljettuina. Palvelua, myös henkilökohtaista, on tarjolla sähköisesti. Työnhaun asiointi hoituu Oma asiointi -palvelussa. Työllisyys Espoon puhelinpalvelu palvelee arkisin 9–16 numerossa 09 8169 4000, samoin sähköposti info.tyo@espoo.fi. Lisäksi asiakkailla on käytössään laajat TE-toimiston valtakunnalliset puhelinpalvelut.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Hilla-Maaria Sipilä
työllisyyspalvelujen päällikkö
Espoon kaupunki
043 824 6624
hilla-maaria.sipila@espoo.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD
+358 9 816 21http://www.espoo.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad
Tila- ja asuntojaosto: Leppäsillan päiväkoti peruskorjataan28.4.2025 09:46:53 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituksen tila- ja asuntojaosto hyväksyi Leppävaaran Karakalliossa sijaitsevan Leppäsillan päiväkodin peruskorjauksen hankesuunnitelman.
Liikuntalautakunta päätti vuoden 2025 liikuntatoiminta-avustuksista sekä erityisryhmien avustuksista24.4.2025 19:14:25 EEST | Tiedote
Liikuntalautakunta päätti kokouksessaan 24.4.2025 liikuntatoiminta-avustuksista, lausui liikunnan infrahankkeiden investointitarpeista sekä päätti Leiki ja liiku -toiminnasta.
SM-viikko järjestetään Espoossa myös vuonna 202623.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Espoo toimii SM-viikon isäntäkaupunkina sekä tänä että ensi vuonna. Vuonna 2026 SM-viikko järjestetään kymmenettä kertaa ja ajankohtana on heinä-elokuun vaihde 30.7.–2.8.
Tiedote kasvun ja oppimisen lautakunnasta 15.4.202515.4.2025 20:50:51 EEST | Tiedote
Kasvun ja oppimisen lautakunta päätti 15.4.2024 kokouksessaan perusopetuksen lukuvuoden 2025-2026 oppilaspaikoista vuosiluokilla 1-6. Lautakunta päätti myös, että yksiryhmäisen Auroranniityn päiväkodin tilasta luovutaan vuokrasopimuksen päättyessä ja että, Saunalahden koulussa aloittavat 7. luokkien englannin ja espanjan A-kielten ryhmät syksyllä 2025.
Kaupunginhallitus: Esport Arenan lainalle lyhennysvapaata15.4.2025 19:36:42 EEST | Tiedote
Kaupunginhallitus hyväksyi kokouksessaan Esport Arenalle myönnetyn lainan lyhennysvapaan ja päätti ostaa Kameleonten Ab:n omistaman kiinteistön Viherlaaksosta. Lisäksi se hyväksyi tulevan valtuustokauden poikkihallinnolliset kehitysohjelmat sekä hallintosäännön tarkistukset.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme