Helsingin yliopisto

Helsingin yliopiston sijoitustoiminta tavoittelee hiilineutraalia salkkua

Jaa
Helsingin yliopisto linjasi sijoitustoimintansa periaatteet. Sijoituspäätökset vaikuttavat niin ilmastonmuutokseen kuin yliopiston perustoiminnan rahoitukseen.

– Helsingin yliopisto haluaa olla kestävän kehityksen ja vastuullisuuden edelläkävijä. Sijoitustoiminnassamme tavoitteemme on olla Euroopan johtava ja vastuullisin yliopistosijoittaja, Helsingin yliopiston rehtori Jari Niemelä linjaa.

Tavoitteen saavuttamisessa auttavat vastuullisen sijoitustoiminnan periaatteet

Tällä hetkellä yliopiston sijoitussalkusta alle prosentti on sijoitettu fossiilisia polttoaineita tuottaviin yhtiöihin. Tavoitteena on, että sijoitussalkut ovat hiilineutraaleja huomattavasti ennen vuotta 2045.

– Tavoitteemme on vähentää sijoituksia hiilidioksidipäästöjä tuottaviin yhtiöihin niin, että salkkumme nettohiilijalanjälki vähenee nopeammin kuin kansantaloudessa keskimäärin. Tavoite on siten laajempi kuin pelkästään lopettaa sijoittaminen fossiilisten polttoaineiden tuottajiin. Siirtyminen tulee kuitenkin tehdä hallitusti, myötäillen taloudellisten rakenteiden muutoksia, jotta sijoitustoiminnan muut tavoitteet eivät vaarannu, sanoo Helsingin yliopiston sijoitusjohtaja Anders Ekholm.

Yliopisto edellyttää sijoituskohteilta ihmisoikeuksien kunnioittamista ja irtisanoutuu kaikesta etnisen alkuperän, sukupuolen tai iän perusteella tapahtuvasta syrjinnästä. Lisäksi lähtökohtaisena oletuksena on, että yhtiöt noudattavat kansainvälisiä työoikeuteen liittyviä periaatteita.

– Yliopisto edellyttää esimerkiksi, että yhtiöt kantavat verovastuunsa ja pidättäytyvät aggressiivisesta verosuunnittelusta, Ekholm sanoo.

Vastuu ulottuu laajalle yhteiskuntaan

Sijoitustoiminnan vastuullisuus nähdään Helsingin yliopistossa laajana ja monitahoisena.

– Jokainen sijoituspäätös vaikuttaa yliopistoon, yhteiskuntaan ja ympäristöön. Sijoitukset voivat esimerkiksi edesauttaa joko ilmastomuutoksen hillitsemistä tai sen kiihtymistä, Helsingin yliopiston kvestori Marjo Berglund sanoo.

Helsingin yliopistokonsernin eli Helsingin yliopiston ja Helsingin yliopiston rahastojen sijoitussalkkujen koko on yhteensä noin 500 miljoonaa euroa. Yliopisto rahoittaa perustoimintaansa osin sijoitustoimintansa tuotoilla.

Tavoitteena on jakaa vuosittain tuottoa noin kolme prosenttia sekä rahastoida noin yksi prosentti. Vuonna 2018 sijoitustoiminnasta maksettiin kuusi miljoonaa euroa tuottoja yliopiston operatiiviseen toimintaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Sijoitusjohtaja Anders Ekholm, anders.g.ekholm@helsinki.fi, p. 050 5264253

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote

McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye