Helsingissä ekaluokkalaiset aloittavat kieltenopiskelun jo syksyllä 2018
Vahva kielitaito tulevaisuutta varten
Helsinki on kansainvälinen kaupunki ja kielten opiskelun varhentaminen antaa pääkaupungin lapsille entistä vankemman perustan elinikäiselle kielten oppimiselle. Alkuopetus on otollista aikaa vieraan kielen tai toisen kotimaisen suulliselle opiskelulle. Ensimmäisellä luokalla opetuksessa painottuvat leikinomaisuus, kieleen ja kulttuuriin tutustuminen sekä suullisen kielitaidon kehittäminen. Aikaisemmin helsinkiläisissä kouluissa kielten opiskelu on aloitettu suomenkielisissä peruskouluissa pääsääntöisesti kolmannelta luokalta ja ruotsinkielisissä peruskouluissa suomen opiskelu toiselta luokalta. Ruotsinkielisissä kouluissa ensimmäinen vieras kieli on suomi. Uudistuksen myötä oppilas pääsee opiskelemaan kieltä 1-2 lisävuoden ajan.
Sidosryhmiltä saatua tietoa käytetään päätöksenteon pohjana
Alueellista ja koulukohtaista kielitarjontaa on suunniteltu osallistamalla koulun henkilökuntaa ja kuntalaisia. Lokakuussa kaupunkistrategian päätösten ja pormestarin talousarvioesityksen jälkeen asian valmistelussa oli mukana koulujen rehtorit ja kieltenopettajia. Käsiteltäviä aiheita oli muun muassa oppilaaksiotto, opetussuunnitelma, lapsivaikutusten arviointi, opetuksen järjestäminen ja opettajien osaamistarpeet.
Suomenkielisissä kouluissa järjestettiin 19.-28.11. yhteensä 29 alueellista keskustelutilaisuutta, joissa tulevien ekaluokkalaisten vanhemmilla oli mahdollista saada lisätietoa uudistuksesta sekä osallistua ja vaikuttaa alueen koulujen kielivalintoihin. Kerrokantasi-palvelussa toteutettiin sähköinen kysely, jossa kerättiin avointen vastausten kautta mielipiteitä kielen opiskelun uudistuksesta. Kysely julkaistiin torstaina 16.11. klo 15.00 osoitteessa https://kerrokantasi.hel.fi/kieli ja vastausaikaa oli tiistaihin 28.11. klo 20.00 asti. Yhteensä kommentteja sähköisen kyselyn kautta kertyi peräti 614 kappaletta.
Sekä keskustelutilaisuuksien että kerrokantasi-kyselyn yhteenveto julkaistaan suomenkielisen jaoston 19.12. kokouksen esityslistan liitteenä. Tilaisuuksissa ja sähköisessä kyselyssä nousi seuraavat teemat: toivottiin monipuolista kielitarjontaa 1. luokalta alkaen ja jatkumoa, korostettiin lähikoulun tärkeyttä ja koulutuksellista tasa-arvoa, opettajan pätevyyttä, kaikkien oppijoiden huomioimista (monikieliset, maahanmuuttajat, erityisopetus), kielen opetuksen integrointia muihin oppiaineisiin sekä nykyisten 1. luokkalaisten kieltenopiskelua.
Kieliohjelmaa suunnitellaan kokonaisuutena
Suomenkielisten peruskoulujen kielitarjontaa suunnitellaan alueellisesti ja kaupunkitasolla mahdollisimman monipuoliseksi. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan suomenkielisessä jaostossa 19.12. esityslistalla ovat A1-kielen lisäksi myös oppilaaksioton kriteereiden muutos ja koulujen enimmäisoppilasmäärät. Näistä on pyydetty ja saatu koulujen johtokuntien lausunnot. Keväällä valmistellaan opetussuunnitelmaan tehtävät muutokset, koulujen henkilökunnan täydennyskoulutukset sekä alkuopetukseen sopivan oppimateriaalien työstäminen. Lisäksi tarkastellaan oppilaan koulupolun näkökulmasta kieliohjelma. Tässä yhteydessä valmistellaan koulujen A2-kielen tarjonta.
Ruotsinkielisissä kouluissa A1-kielen aloittaminen varhennettiin vuonna 2016 alkamaan jo 2. luokalta, A2-kieli 4. luokalta ja B2-kieli 7. luokalta. Tulevana syksynä suomen kielen opiskelu käynnistyy kaikissa ruotsinkielisissä kouluissa jo 1. luokalta.
Nyt koulussa olevat jatkavat opiskelua nykyisten kieliohjelmien mukaisesti
Nykyiset 1. ja 2. luokkalaiset opiskelevat koulujen nykyisen kieliohjelman mukaisesti eli suurin osa aloittaa suomenkielisissä peruskouluissa A1-kielen opiskelun 3. luokalla ja nyt 1. luokalla olevat ruotsinkielisissä kouluissa 2. luokalta.
Verkkosivuilta ajankohtaista tietoa
Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuille on luotu A1-kielen uudistamista käsittelevä sivusto, jolta löytyy tietoa A1-kielen prosessista, kysymyksiä ja vastauksia -palsta, linkit aihetta käsitteleviin lehdistötiedotteisiin sekä muun muassa marraskuun alussa Käpylän peruskoulun 2. luokan espanjan oppitunnilla kuvattu video. Sivustolla tullaan piakkoin julkaisemaan myös suomenkielisten peruskoulujen koulukohtaiset A1-kielen vaihtoehdot sekä keskustelutilaisuuksien että kerrokantasi-kyselyn yhteenvedot. Verkkosivu löytyy osoitteesta https://www.hel.fi/helsinki/fi/kasvatus-ja-koulutus/perusopetus/mita-opiskellaan/kielten/a1-kieli-ykkosluokalta
Lisätietoja
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Perusopetusjohtaja
Outi Salo puh. 09 310 86774
outi.salo@hel.fi
Sektorn för fostran och utbildning
Chef för den grundläggande utbildningen
Niclas Rönnholm
tfn. 09 310 86219
niclas.ronnholm@hel.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mediaa palvelee
viestintäpäällikkö Essi Eranka
puh. 09 310 74342, 040 568 1369, essi.eranka@hel.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Työpajankatu 8
00580 Helsinki
09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi
Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä #HelsinkiOppii ja #LastenHelsinki.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote 19.11.202419.11.2024 18:57:24 EET | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston tiistaina 19. marraskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote löytyy toimialan verkkosivuilta samoin kuin esityslista. Päätöstiedote Esityslista
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19.11.202415.11.2024 12:57:33 EET | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 19. marraskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätös perusopetuksen opetussuunnitelmamuutoksesta koskien toisen kotimaisen ja vieraiden kieltenopiskelun mahdollisuuksia 1.8.2025 alkaen. Päätösehdotus jäi edellisessä kokouksessa pöydälle. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.
Päätöstiedote kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokouksesta 12.11.202412.11.2024 19:30:00 EET | Tiedote
Lautakunnan tiistaina 12. marraskuuta pidetyn kokouksen päätöstiedote on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista on saatavilla toimialan verkkosivuilta.
Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 12.11.20248.11.2024 13:18:15 EET | Tiedote
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 12. marraskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Esityslistalla on muun muassa toimialan talousarvion 2024 kolmas toteutumisennuste sekä lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esitysluonnoksesta perusopetuslain muuttamisesta koskien puhelimien ja muiden mobiililaitteiden käyttöä. Lisäksi esityslistalla on useita tilahankkeita: päätös ruotsinkielisen päiväkodin perustamisesta Kallion peruspiiriin, Linjojen osa-alueelle osoitteeseen Ensi Linja 1 lausunto Alppilassa osoitteessa Sturenkatu 6 sijaitsevaan Åshöjdens grundskola-koulurakennukseen sijoittuvien erityisopetustilojen hankesuunnitelmasta päätös Pitäjänmäkeen osoitteeseen Viinenkuja 6 toteutettavan peruskoulun ja päiväkodin perusparannuksen ja laajennuksen tarveselvityksestä päätös kulttuurikeskus Stoan perusparannukseen ja laajennukseen sijoittuvien työväenopiston ja Arbiksen tilojen tarveselvit
Beslutsmeddelande: Svenska sektionen vid nämnden för fostran och utbildning sammanträdde i kväll 5.11.20245.11.2024 17:58:23 EET | Pressmeddelande
Protokollet finns på sektorns webbplats.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme