Helsinki tarttuu liikkumattomuuden haasteeseen
‒ Kyse on mullistavasta ohjelmasta, joka hakee liikkumattomuuteen ratkaisuja aivan uudesta tulokulmasta, systemaattisella ja kokonaisvaltaisella tavalla. Tartumme rohkeasti haasteeseen, jonka ratkaisussa kukaan muu ei ole aikaisemmin onnistunut, pormestari Jan Vapaavuori sanoo.
Vaikka merkittävä osa helsinkiläisistä harrastaa liikuntaa vapaa-ajallaan, vain murto-osa liikkuu terveytensä kannalta riittävästi. Vapaa-ajan liikunta ei riitä ratkaisuksi liikkumattomuuteen ‒ tarvitaan muutoksia arjessa. Olennainen ajattelutavan muutos liittyy arkiliikunnan merkityksen korostumiseen ja liikkumisentuomiseen sellaisten toimijoiden agendalle, jotka eivät ole aiemmin vihkiytyneet ongelman hoitoon.
‒ Liikkumattomuutta torjutaan liian usein liikuntaväen keskuudessaan hyväksi havaitsemin opein, tarjoamalla lisää mahdollisuuksia vapaa-ajan liikuntaharrastuksiin tai patistamalla ihmisiä juoksukouluun. Nämä viestit tavoittavat kuitenkin useimmiten vain ne, jotka ovat jo valmiiksi orientoituneita liikkumiseen. Paljon olennaisempaa on, millaista liikunnallisuuden pohjaa varhaiskasvatuksessa rakennetaan, miten julkinen liikenne tukee myös arkiliikuntaa tai miten kaavoituksessa otetaan huomioon arjen liikkumisen edellytykset. Kaikkein tärkein muutos on kuitenkin se, mitä tapahtuu ihmisten päiden sisällä matalan kynnyksen mahdollisuuksien lisääntyessä, Vapaavuori sanoo.
Liikkumisohjelma edellyttää ajattelutapojen, toimintamallien ja rakenteiden uudistamista. Tavoitteena on, että yhä useampi kaupunkilainen liikkuisi terveytensä kannalta riittävästi. Ohjelmalla ei haluta patistaa tai painostaa, vaan tuoda positiivisella tavalla arkiliikuntaa framille.
‒Yksinkertaistetusti päämäärämme on, että terveydelle haitallinen liiallinen istuminen vähenee ja liikkuminen eri muodoissaan lisääntyy. Liikkuminen on yksi tärkeimmistä keinoista parantaa elämänlaatua, terveyttä, työkykyä sekä jaksamista arjessa. Hienointa on, että kaikki kaupungin toimialat ovat lähteneet mukaan uudenlaiseen toimintatapaan ja ideoimaan kaupunkilaisia liikuttavia toimintamalleja, liikkumisohjelman projektipäällikkö Minna Paajanen korostaa.
Ohjelmassa lanseerattavassa toimintamallissa liikkumista edistetään kaikkien kaupungin toimialojen toimesta. Ohjelma sisältää uusia kokeiluja, tuo mukaan yrityksiä ja muita yhteisöjä. Ohjelman erityisenä kohderyhmänä ovat pienet lapset ja heidän vanhempansa, sillä tutkimusten mukaan liikunnalliset tottumukset omaksutaan tai ollaan omaksumatta jo kolmannesta ikävuodesta alkaen.
Liikkuminen pysyväksi osaksi kaupungin perustoimintaa
Liikkumisen lisääminen on Helsingin kaupungin strateginen kärkihanke, jonka tavoitteena on palauttaa fyysinen aktiivisuus osaksi jokapäiväistä elämää. Liikkumisohjelma konkretisoituu kaupunkilaisille lähes 60 toimenpiteellä, joiden avulla kaupunkiympäristöä sekä varhaiskasvatuksen, perusopetuksen, vanhuspalveluiden ja työyhteisöjen toimintaa kehitetään liikkumiseen kannustavaksi.
Liikkumisohjelmaa toteutetaan valtuustokaudella 2017‒2021, jonka aikana liikkumisen edistämisen tavoitteet ja toimenpiteet sulautetaan pysyväksi osaksi kaupungin toimintaa. Tavoitetta kohti edetään toimenpideohjelmalla, johon kaikki kaupungin toimialat ovat suunnitelleet omat liikkumista lisäävät keinonsa.
Liikkumisohjelman projektisuunnitelma
Paula Katajamäki
Tiedottaja
Kaupunginkanslia
puh. 0505933426
paula.katajamaki@hel.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja:
Tarja Loikkanen
Helsingin kaupungin liikuntajohtaja
040 334 2098
tarja.loikkanen@hel.fi
Minna Paajanen
liikkumisohjelman projektipäällikkö
040 726 2623
minna.paajanen@hel.fi
www.helsinkiliikkuu.fi
#HelsinkiLiikkuu
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Slushin teemana muutos – mukana ennätysmäärä startup-yrittäjiä ja sijoittajia20.11.2024 09:00:00 EET | Tiedote
Tämänvuotiseen kasvuyritystapahtuma Slushiin odotetaan yli 5 500 startupia ja 3 300 sijoittajaa. Kaupunkiin saapuvat Slush-vieraat arvostavat Helsingin toimivuutta, avoimuutta ja vapautta. Investointien ja kansainvälisten kontaktien lisäksi Slush tuo kaupunkiin myös runsaasti matkailutuloja.
Makasiininlaiturin ja Pakkahuoneenlaiturin suunnitelmat etenevät kaupunginvaltuustoon18.11.2024 17:43:28 EET | Tiedote
Kaupunginhallitus päätti antaa kokouksessaan 18.11. myös lausunnon puhelimien ja mobiililaitteiden käyttöä koskevasta perusopetuslain muutoksesta.
Kutsu medialle: Lasten ja nuorten ääni kuuluu -tapahtuma 20.11.202414.11.2024 15:13:25 EET | Kutsu
Lapsen oikeuksien päivänä 20. marraskuuta Helsingin kaupunki järjestää Lasten ja nuorten ääni kuuluu -tapahtuman, johon osallistuu lähes 200 helsinkiläistä lasta ja nuorta. Tapahtumassa lapset ja nuoret saavat tilaisuuden kertoa kaupungin johdolle ja asiantuntijoille, millainen on heidän Unelmien Helsinki.
Kutsu medialle: Etelä-Helsingin asukkaita kutsutaan pormestarin asukasiltaan 28. marraskuuta14.11.2024 08:50:20 EET | Kutsu
Pormestari Juhana Vartiaisen isännöimä keskustelutilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä Helsinki-kanavalta, jolloin tilaisuuteen voi lähettää kysymyksiä viestiseinän kautta. Pormestarin asukasilta järjestetään Eiran, Hernesaaren, Kaartinkaupungin, Punavuoren, Kaivopuiston, Munkkisaaren ja Ullanlinnan asukkaille Helsingin kaupungintalossa torstaina 28. marraskuuta kello 18.30–20.00. Tapahtumatorille paikan päälle mahtuu noin sata osallistujaa.
Vartiosaarta kehitetään virkistyskäyttöön – kaupunginvaltuusto hyväksyi Vartiosaaren osayleiskaavan13.11.2024 20:13:48 EET | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan 13. marraskuuta Vartiosaaren osayleiskaavan. Osayleiskaava mahdollistaa itäisessä Helsingissä sijaitsevan Vartiosaaren virkistyskäytön lisääntymisen ja saaren saavutettavuuden parantamisen kestävällä tavalla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme