Helteet ovat lisänneet sinilevien määrää Kaakkois-Suomen vesillä

Vaikka leväseurannan vakiohavaintopaikoilla ei vielä Imatran Immalanjärveä lukuun ottamatta ole sinileviä havaittu, on muutamia yleisöhavaintoja runsaista levämääristä Kaakkois-Suomen järviltä viime päivinä tullut. Myös Suomenlahdella on alkuviikon aikana todettu satelliittikuvien perusteella sinilevää pintavesikerroksessa, mutta levämäärät itäisellä Suomenlahdella ja Kaakkois-Suomen sisäsaaristossa ovat toistaiseksi olleet havaintojen perusteella vähäisiä.
Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat sekoittaneet vedet ja todennäköisesti juhannuksena merkittäviltä sinilevähaitoilta pääosin vältytään.
Jos huomaat lähivesistössäsi paljon vedenpinnalla kelluvaa levää, voit tehdä siitä kännykällä ilmoituksen Järvimeriwikiin havaintolähetillä.
Veden käytössä kannattaa olla varovainen, jos huomaa vesistön pinnalla paljon sinilevää.
Voit lähettää oman sinilevähavainnon havaintolähetillä
Lomaillessa voit tehdä omia sinilevähavaintoja vesistöistä havaintolähetti sovelluksella ja kirjata ne Järvimeriwikiin muillekin rannoilla liikkujille tiedoksi. Sinilevien runsaus arvioidaan siinä 0-3 asteikolla, jossa 0 = ei levää.
Liitteenä kuvana THL-ohje yksinkertaisesta sinilevätestistä.
Yksinkertainen levätesti: Ota leväistä vettä lasiin tai purkkiin ja anna veden olla noin tunnin paikoillaan. Jos pinnalle nousee vihreitä hiukkasia on kyseessä sinilevä.
Älä käytä vettä löylyvetenä jos siinä on paljon sinilevää
Miten pitkään sinilevää on vedessä, on mahdoton arvioida. Jos vedessä on tai tiedät, että siinä on äskettäin ollut paljon sinilevää, muista nämä asiat:
- Älä ui sinileväisessä vedessä
- Älä päästä lapsia tai lemmikkieläimiä rantaveteen leikkimään tai uimaan
- Vettä ei saa käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä edes keitettynä
- Vettä ei saa käyttää löylyvetenä
- Vettä ei suositella pesuvedeksi
- Vettä ei suositella tiskivedeksi
- Vettä ei suositella syötäväksi tarkoitettujen kasvien kasteluun
Osa sinilevistä voi tuottaa maksa- tai hermomyrkkyjä. Myrkkyjen lisäksi sinilevä voi tuottaa muun muassa ihoa ärsyttäviä yhdisteitä. Sinileväesiintymän ulkonäön perusteella ei voi arvioida, onko kyseessä myrkkyjä tuottava sinilevälaji vai ei.
Sinileväiseen veteen tulee aina suhtautua oletuksella, että siitä voi aiheutua terveydellistä haittaa. Jos epäilet uineesi sinileväisessä vedessä, peseydy huolellisesti runsaalla puhtaalla vedellä. (lähde THL)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tiedottaja Sirpa Skippari
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 287
Vesienhoidon asiantuntija Ville Räihä
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 226
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

Kauppamiehenkatu 4 (PL 1041)
45101 Kouvola
0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/kaakkois-suomi
Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.
Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy15.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Valkoposkihanhien kevätmuutto lähestyy. Valkoposkihanhi on luonnonsuojelulailla rauhoitettu eläinlaji, eikä lintuja saa tahallisesti hätyyttää tai häiritä. Valkoposkihanhien mahdollisesti aiheuttamat viljelysvahingot korvataan.
Mopoilun lieveilmiöt huolestuttavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 10:30:22 EEST | Tiedote
Kaakkois-Suomen ELY-keskus tekee liikenneturvallisuustyötä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa yhdessä alueen kuntien kanssa. Yhteistyössä nousee toistuvana teemana esiin nuorten mopoilun turvallisuus ja erilaiset mopoilun ilmiöt. Valitettavasti myös negatiivisia ilmiöitä esiintyy, kuten piittaamatonta ja häiritsevää ajamista, keulimista ja muuta temppuilua liikenteessä, tarpeettoman kovaa melua sekä liikenneonnettomuuksia.
Maanteiden päällystystyöt alkavat Kaakkois-Suomessa10.4.2025 08:50:14 EEST | Tiedote
Päällystettäviä teitä on Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan alueella yhteensä noin 130 kilometriä. Työt alkavat toukokuussa. Väylävirasto ja ELY-keskukset tavoittelevat tänä vuonna yli 3 000 kilometriä päällystettyjä maanteitä sekä kävely- ja pyöräilyväyliä. Tienkäyttäjiltä vaaditaan päällystystyömaiden läheisyydessä erityistä tarkkuutta.
Kesänopeuksiin siirrytään Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maanteillä31.3.2025 08:39:56 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa keskiviikkona 2.4.2025. Kesärajoituksiin siirrytään maantieverkolla porrastetusti etelästä alkaen. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin ennen pääsiäistä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Työttömien määrä kasvanut kaikissa Kaakkois-Suomen seutukunnissa25.3.2025 08:44:38 EET | Tiedote
Kaakkois-Suomessa työttömien määrä kasvoi helmikuussa 12 prosentilla vuodentakaisesta. Lomautettujen määrä väheni vuodentakaisesta. Nuorten ja ulkomaalaistaustaisten työttömyys on kasvanut suhteellisesti enemmän kuin kokonaistyöttömyys. Pitkäaikaistyöttömyys on edelleen kasvussa. Uusien avointen työpaikkojen määrä väheni kaikissa alueen seutukunnissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme