Hyvä käytäntö -palkinto nuorten hyvinvointia tukevalle Zekki-digipalvelulle

Hyvä käytäntö -palkinto jaettiin Sosiaalialan asiantuntijapäivillä 14.3. Tampereella.
Netissä toimiva maksuton Zekki kannustaa nuorta pohtimaan hyvinvointiaan ja ohjaa matalan kynnyksen palveluihin. Vastaamalla 10 kysymykseen nuori saa yhteenvedon omasta elämäntilanteestaan. Zekki ohjaa vastausten perusteella sopiviin matalan kynnyksen palveluihin ja lisätiedon äärelle.
- Palvelu on yksinkertaisuudessaan nerokas ja se on noussut nopeasti nuorten suosioon. Zekki ei edellytä kirjautumista, vaan on helppo, nopea ja käyttäjille informatiivinen, kiittää palkintoraadin jäsen, Talentian työelämäasioiden päällikkö Marjo Varsa.
Palvelu on lisäksi yhteiskunnallisesti vaikuttava. Se on yksi hyvä tapa tavoittaa kohderyhmään kuuluvat 15–25-vuotiaat nuoret eri puolilta Suomea.
- Zekki tuottaa ajantasaista tietoa nuorten hyvinvoinnista. Palvelussa kerättyä tietoa voi hyödyntää tiedolla johtamisessa ja nuorten palvelujen sekä palvelujärjestelmän kehittämisessä, sanoo Talentian erityisasiantuntija Marja Marttila.
Zekki-palvelu avattiin kaksi vuotta sitten, ja sitä oli maaliskuuhun mennessä kokeillut jo yli 100 000 käyttäjää.
Kansainvälisestikin palkittu toimintamalli
Zekki-digipalvelu jatkaa Hyvä käytäntö -kilpailun myötä voittokulkuaan. Vuosi sitten se voitti THL:n TerveSos-palkinnon. 2021 Zekki valittiin voittajaksi Euroopan sosiaalisten innovaatioiden kilpailussa 565 ehdokkaan joukosta.
- Yksi hyvän käytännön tunnusmerkeistä on, että sitä voi helposti soveltaa eri käyttäjäryhmiin – ja myös muualla kuin Suomessa. Oleellista on myös se, että käytäntöä on arvioitu monipuolisesti ja sitä kehitetään koko ajan, Varsa sanoo.
Zekin ratkaisut pohjaavat tutkimustietoon nuorten tuen tarpeista. Palvelun kehittämisessä hyödynnetään lisäksi tekoälyä, jolloin nuorille voidaan tarjota yksilöllistä tietoa.
- Toivomme, että Zekin menestyskulku jatkuu ja sitä lähtevät soveltamaan muutkin kuin nuorten kanssa työskentelevät ammattilaiset, Varsa sanoo.
Hyvä käytäntö -kilpailun palkintoraati koostuu Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentian ja sen yhdistysten, THL:n Innokylän, Tampereen yliopiston, Tampereen ammattikorkeakoulun, Tampereen kaupungin, Oulun kaupungin ja Globex Oy:n edustajista.
Mikä Hyvä käytäntö -palkinto:
Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia järjestää Hyvä käytäntö -kilpailun vuosittain. Kilpailu järjestettiin nyt 16. kerran, ja siihen osallistui 27 esitystä. Kilpailun pääpalkinto on 1000 euroa ja matka sosiaalialan konferenssiin esittelemään käytäntöä.
Myös suuri yleisö pääsi äänestämään suosikkiaan Hyvä käytäntö -palkintoehdokkaista Talentian verkkosivuilla. Voittajaksi äänestyksessä nousi Väkivallaton Vantaa ja Kerava – Lähisuhdeväkivallan ehkäisy osana Perhekeskustoimintamallin kehittämistä.
Hyvä käytäntö -palkinnon tavoitteena on levittää tietoa toimivista ja tuloksellisista sosiaalialan ammattikäytännöistä.
Tutustu Hyvä käytäntö 2023 -palkinnon saaneeseen käytäntöön: Zekki – miten sulla menee? Digipalvelu nuorten hyvinvoinnin vahvistamiseksi
ja yleisön suosikkiin: Väkivallaton Vantaa ja Kerava
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Zekki-digipalvelu:
projektipäällikkö Reija Paananen, Diakonia-ammattikorkeakoulu
reija.paananen@diak.fi
p. 050 5920 246
Marja MarttilaErityisasiantuntija
Puh:09 3158 602marja.marttila@talentia.fiMarjo VarsaTyöelämäasioiden päällikkö
Puh:09 3158 6022marjo.varsa@talentia.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta

Ratamestarinkatu 11
00520 HELSINKI
Vaihde: +358 9 3158 6000, toimisto@talentia.fihttps://www.talentia.fi
Akavalainen 26 000 jäsenen Talentia edustaa laillistettuja sosiaalihuollon ammattihenkilöitä, joita ovat yliopistotutkinnon suorittaneet sosiaalityöntekijät sekä ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneet sosionomit, geronomit ja kuntoutuksen ohjaajat. Talentian jäsenet työskentelevät hyvinvointialueilla, kunnissa, yksityisellä sosiaalipalvelu- ja varhaiskasvatusalalla sekä valtiolla.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia ry
Kehysriihen päätöksillä on pysäytettävä hallitsemattomat ja kalliiksi tulevat sosiaalihuollon leikkaukset16.4.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Hallitus kokoontuu ensi viikolla 22.–23. huhtikuuta puoliväliriiheen. Sosiaalihuollon kehittämiseen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia on jo kiire edistää.
Puolueet korostavat varhaiskasvatuksen tärkeyttä vaaliohjelmissaan – Talentia vaatii puheiden sijaan tekoja1.4.2025 09:16:41 EEST | Tiedote
Puolueet kertovat kuntavaaliohjelmissaan haluavansa parantaa varhaiskasvatuksen laatua. Laatu ei kuitenkaan synny juhlapuheilla, muistuttaa Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Sote-leikkauslista julki: Hallitus paljasti uusia leikkauskohteita, mutta pimittää edelleen 100 miljoonan euron säästöt27.3.2025 18:09:13 EET | Tiedote
Hallitus julkisti uusia sosiaali- ja terveydenhuoltoon kohdistuvia säästötoimia. Sosiaalihuoltolain kokonaisuudistus viivästyy. Sosiaalihuoltoon on tiedossa näillä näkymin vain leikkauksia.
Sosiaalipalvelut saaneet tilaa vaaliohjelmissa – mutta jääkö kaikki sanahelinäksi?24.3.2025 07:04:00 EET | Tiedote
Puolueet ovat nostaneet sosiaalipalveluita entistä paremmin esiin aluevaaliohjelmissaan, kiittää Sosiaalialan korkeakoulutettujen ammattijärjestö Talentia.
Kansainvälinen sosiaalityön päivä: Sosiaalialan ammattilaiset ovat yhteiskuntarauhan turvaajia18.3.2025 08:19:31 EET | Tiedote
Kansainvälistä sosiaalityön päivää juhlitaan 18. maaliskuuta, ja sen tarkoituksena on nostaa esiin sosiaalialan korkeakoulutettujen tekemää ihmisoikeustyötä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme