Hyvinvointipalveluita parannettava kriittisesti – DiakHub vastaa tarpeeseen ketterästi ja asiantuntevasti

– Sote-alan palvelujärjestelmä on niin kompleksinen, että yksikään organisaatio tai osasto ei pysty ratkomaan asiakkaiden haasteita yksin. Tarvitaan aivan uudenlaisia palvelumalleja, jotka perustuvat systemaattiseen, monitoimijaiseen yhteistyöhön. Tuomme yhteen julkisen ja kolmannen sektorin toimijat, joiden kanssa ratkaistaan viheliäisiä ongelmia, jotka vaativat monitoimijaista yhteistyötä ja yhteensovittavaa johtamista, kertoo erityisasiantuntija Anne Määttä Diakista.
DiakHubin työskentely noudattelee tutkitusti tehokasta Quadruple Helix -innovointi- ja yhteiskehittämismallia. Toiminta on vasta alkamassa, mutta käytössä on jo tulosta tuottaneita valmennuskonsepteja ja kustannustehokkaita työkaluja. Ne tähtäävät asiakkaan tuen tarpeen tunnistamiseen ja kohtaamiseen, monialaiseen johtamiseen ja toimijoiden rajojen ylittämiseen.
– DiakHubin tarjoamat työkalut virtaviivaistavat toimintaa ja tuovat inhimillisiä ja taloudellisia hyötyjä. Samalla ne mahdollistavat uusia innovatiivisia toimintatapoja ja auttavat asiakasta kokonaisvaltaisesti. Esimerkiksi Zekki-kyselytyökalua onkin jo käytetty menestyksekkäästi nuorten ohjaamisessa palveluihin, ja 3X10D® -elämäntilannemittari on laajasti käytössä palvelutarpeen ja hyvinvointimuutosten arvioinnissa, tutkija-kehittäjä Reija Paananen sanoo.
Laaja osaajajoukko yhteiskehittämisen luotsaajina
DiakHub on pilottina alkanut osaamiskeskittymä, jonka taustalla on joukko Diakin tutkijoita ja asiantuntijoita. He ovat perehtyneet erityisesti hyvinvointipalveluiden katveisiin, huono-osaisuuden juurisyihin, yhteiskehittämisen työmenetelmiin sekä monialaiseen sote-johtajuuteen.
– DiakHubin toiminta on vaikuttavaa ja kustannustehokasta, koska se kytkeytyy tiiviisti korkeakoulun tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaan ja koulutukseen. DiakHubin toimijat tuovat kehittämistyön ajankohtaiset tulokset ja opiskelijoiden osaamisen sosiaali-, terveys- ja työllisyystoimijoiden ulottuville entistä monipuolisemmin, kertoo Diakin kehitysjohtaja Elina Ylikoski.
Esimerkiksi syksyllä 2021 käynnistyvä Monialainen ja yhteensovittava johtaminen -koulutus tuottaa osaamista ja välineitä hallinnonalat ja toimijarajat ylittävän yhteistyön kehittämiseen ja johtamiseen. Ylempään AMK-tutkintoon tähtäävä koulutus toteutetaan tiiviissä yhteistyössä DiakHubin osaajien ja kehittämiskumppaneiden kanssa.
– Asiakaslähtöisen verkostoyhteistyön organisointi, palvelukokonaisuuksien suunnittelu ja yhteiskehittäminen ovat osaamista, jota tarvitaan esimerkiksi tulevaisuuden sote-keskuksissa sekä muissa ympäristöissä, joissa eri hallinnonalan toimijoilla on yhteisiä asiakkaita, Anne Määttä kertoo.
DiakHub-pilotti keskittyy ensivaiheessa sote-alan ja työllisyyden kysymyksiin. Jatkossa DiakHubin konseptiin tuodaan myös muu Diakin erityisosaaminen esimerkiksi kirkon ja tulkkauksen aloilta.
DiakHubin toimintaan voi liittyä esimerkiksi seuraavilla tavoilla:
- Tutustu uuteen verkkoyhteisöön osoitteessa http://hub.diak.fi
- Seuraa yhteisön toimintaa #DiakHub -tunnisteella somessa ja osallistu keskusteluun
- Lähde kehittäjäkumppaniksi syksyllä 2021 käynnistyvään YAMK-tutkintoon
- Ota käyttöön maksuttomat kehittämistyökalut:
- zekki.fi-palvelu tukemaan nuoria
- Huono-osaisuus Suomessa -karttapalvelu paljastaa, mihin sote-alan haasteeseen esimerkiksi kunnan on kriittistä puuttua.
- 3X10D® -elämäntilannemittari puheeksioton välineeksi ja muutosten mittaamiseen
- DiakHub tarjoaa lisäksi konsultointia, fasilitointia, valmennusta ja tukea pienten ja suurten haasteiden taklaamiseen, yhdessä kehittäen.
- Hyödynnä laaja tutkimuksen ja julkaisujen kirjo, tutustu jo toteutettuun hankeyhteistyöhön.
- Ota yhteyttä, jos tunnistit vastuualueellasi tai organisaatiossasi monitoimijaisuutta vaativan haasteen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anne MäättäErityisasiantuntija
Puh:0400 979932anne.maatta@diak.fiElina Ylikoskikehitysjohtaja
Puh:040 550 9393elina.ylikoski@diak.fiKuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakin Oulun-kampuksen sairaanhoitajakoulutus veti hyvin hakijoita26.3.2025 13:25:59 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 45 Oulussa järjestettävään sairaanhoitaja (AMK) -koulutukseen.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Porin-kampuksen terveydenhoitajakoulutus yksi Diakin suosituimmista26.3.2025 13:22:42 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 70 Porissa järjestettäviin sairaanhoitaja (AMK) ja terveydenhoitaja (AMK) -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Jyväskylän diakoniatyön koulutus yksi Diakin suosituimpia26.3.2025 13:18:38 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa, joista 40 Jyväskylässä järjestettäviin sosionomi (AMK), diakoniatyö ja sosionomi (AMK), kirkon nuorisotyö -koulutuksiin.
Kevään toinen yhteishaku on päättynyt – Diakiin hakeneiden määrä kasvoi lähes kolmanneksen26.3.2025 13:11:31 EET | Tiedote
Korkeakoulujen kevään toinen yhteishaku päättyi 25.3.2025. Diakissa oli tarjolla 609 aloituspaikkaa AMK- ja YAMK-koulutuksiin Helsingissä, Oulussa, Porissa, Jyväskylässä, Pieksämäellä ja verkossa.
Julkaisuseminaari: Seurakuntien toiminnan muutos ja alueelliset kehitystrendit -tutkimusraportti 202413.3.2025 15:01:08 EET | Kutsu
Tervetuloa kuulemaan tuoreita tutkimustuloksia seurakuntien toiminnan muutoksesta ja alueellisista kehitystrendeistä julkaisuseminaariin 18.3. klo 15.30-17.15.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme