If tutki: Palovaroitin reagoi hitaasti ulkona syttyvään paloon – If testasi terassipaloja
Kesällä vietetään paljon aikaa ulkona ja monella on kodin tai mökin laajennuksena terassi, patio tai parveke, jotka toimivat usein myös kesäkeittiönä. Terassi voikin olla oikea kesäkeidas, jossa nautitaan pitkin päivää, mutta muutama turvallisuusasia on kuitenkin tärkeä huomioida.
Terassilta alkaneista paloista aiheutuu keskimäärin suurempia korvauksia kuin kotien palovahingoista muuten. Vuosittain sattuu myös sellaisia terassilta alkaneita paloja, joissa koko rakennus tuhoutuu.
Yksi syy on mahdollisesti se, että sisällä olevat palovaroittimet reagoivat ulkopaloihin hitaasti. If testasi terassipalojen syttymistä ja olosuhteita turvallisessa testiympäristössä keväällä 2022.
- Palotestissämme vanhan pikkumökin sisälle sijoitettu palohälytin reagoi vasta noin kymmenen minuuttia palon syttymisen jälkeen, jolloin terassi oli jo ilmiliekeissä. Mökin ikkuna hajosi kuumuuden vaikutuksesta vain hetki hälytyksen jälkeen, kertoo Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Paljuakin on syytä vahtia lämmityksen ajan
If testasi palotesteissä erilaisia palon syttymistapoja terassilla. Terassipalo alkaa useimmiten grillistä, mutta niitä aiheuttaa paljon myös tumppaamattomat tupakat. Lisäksi terasseille jätetty kuuma tuhka tai terasseihin upotetut paljut voivat aiheuttaa palovahinkoja.
- Myös paljuista on lähtenyt tulipaloja. Joissain tapauksissa palju on tyhjentynyt vahingossa lämmityksen aikana ja sitten tuli on sytyttänyt ympäröivän terassin, kommentoi Utunen.
Kertakäyttögrilli ei kuulu syttyvän materiaalin päälle
If testasi terassilla myös kertakäyttögrillin tulipaloriskiä. Kuten grillien ohjeissa sanotaan, ei niitä saa koskaan käyttää syttyvän materiaalin päällä.
Testeissä kertakäyttögrilliä käytettiin terassilla puun päällä ilman jalustaa. Grillailun jäljiltä puu oli kuumentunut vaarallisen kuumaksi ja siihen jäi selvä palojälki.
- Hyvä muistisääntö on, ettei jätä pihalle tai terassille mitään tulta valvomatta, toteaa Utunen.
Turvallisesti terassilla – vinkkejä:
- Pysy grillin lähellä käytön aikana ja sulje se lopetettuasi
- Tumppaa tupakat kunnolla vain niille varattuun astiaan
- Jos mahdollista, siivoa terassin alta herkästi syttyvä materiaali (heinä, lehdet, roskat)
- Valvo paljun lämmitystä
- Sammuta kaikki tulet, kun poistut terassilta
Lisätietoa: if.fi/terassipalot
Aikaisempia If tutkii -tiedotteita:
Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Video Ifin palotesteistä, (Jos haluat videon tiedostona, otathan yhteyttä Ifin viestintään)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Hyytiäinenviestinnän asiantuntija
Puh:040 545 9006laura.hyytiainen@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Vanhempi, opasta sähköpotkulaudalla liikenteeseen lähtevää nuorta14.8.2024 07:20:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi lapsi ja nuori liikkuu koulumatkalla sähköpotkulaudalla tai muulla sähköisellä kulkuvälineellä. Sähköpotkulaudalla onnettomuuksia aiheuttaa etenkin liian kova tilannenopeus, kertovat Ifin vahinkotilastot. Vanhemman kannattaa käydä yhdessä läpi liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme