If tutki: Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ovat arvaamattomia

Sähköisten kulkuneuvojen akkupalot ole onneksi vielä kovin tavallisia, selviää Ifin tilastoista. Sähköpyörien ja -potkulautojen määrä suomalaiskodeissa kuitenkin kasvaa koko ajan liikkumisen sähköistymisen myötä ja siksi myös akkuihin liittyvät vahingot tulevat mahdollisesti lisääntymään.
If on korvannut kotivakuutusasiakkailleen joitain sähköisten kulkuneuvojen akkupaloista johtuvia vahinkoja viime vuosien aikana. Määrä on onneksi vähäinen, mutta tapaukset ovat aina vakavia.
- Yhdessä tapauksessa sähköpyörän akku räjähti ollessaan latauksessa parvekkeella. Irtaimiston vahingot paloista voivat olla mittavia ja lisäksi muutamassa tapauksessa on tullut myös lieviä henkilövahinkoja, kommentoi Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Ifin akkupalotestien havainnot vakavia
If suosittelee, että sähköisiä kulkuneuvoja käyttävät ja omistavat kiinnittävät huomiota turvalliseen lataamiseen ja akkujen käsittelyyn. Havainnollistaaksemme asian tärkeyttä testasimme sähköisten kulkuneuvojen akkupaloja turvallisissa testiolosuhteissa ammattilaisten valvonnan alla. Testeissä akkuihin aiheutettiin tahallaan vika, jotta havaintoja paloista voitiin tehdä.
Palotestien tulokset olivat vakavia. Erilaisten sähköisten kulkuneuvojen akkujen palot olivat arvaamattomia ja erilaisia toisiinsa verrattuna. Palo voi syttyä voimakkaasti räjähtäen tai vähitellen ja akkujen osat voivat lentää kauas, jopa useiden metrien päähän.
- Palot etenivät eri tavalla, mutta yksi asia yhdisti niitä. Akkupaloissa ilmaan syntyy myrkyllistä savua, joka on ihmiselle vaarallista, huomauttaa Utunen.
Valvo akkujen latausta
Kodeissa on nykyään monenlaisia akkulaitteita, mutta sähköpyörien ja muiden sähköisten ajoneuvojen akut ovat tehokkaampia kuin esimerkiksi kännyköiden akut. Tämän johdosta mahdollinen akkupalo on myös itsessään vaarallisempi.
Kuten mitä tahansa akkulaitteita, tulisi sähköistenkin kulkuneuvojen akkuja ladata vain sinä aikana, kun olet itse hereillä ja pystyt valvomaan akunlatausta. Tilassa olisi hyvä olla palovaroitin.
- Jokaisen olisi hyvä miettiä oman asuntonsa pohjaratkaisua sen suhteen, missä nukutaan ja missä oleskellaan ja missä on esimerkiksi syttymisriskin omaavia sähkölaitteita, Utunen muistuttaa.
Minimoi akkupalon riskit:
- Lopeta laitteen käyttö, kun laite ei toimi enää normaalisti tai jos huomaat jotain tavallista poikkeavaa.
- Vältä akun kolhimista ja pudottelemista.
- Käytä vain tuotteelle tarkoitettua laturia.
- Älä lataa hätäpoistumistien edessä.
- Muista palovaroitin tilassa, jossa lataat. Lataa akkuja vain valvottuna, kun olet paikalla ja hereillä.
Lue lisää sähköisten kulkuneuvojen akkupaloista.
Testien tuotteet on valittu sattumanvaraisesti. Testeissä If ei käyttänyt tuotteita niiden mukana tulleiden turvallisuusohjeiden mukaisesti. Tämä testi ei ota kantaa tuotteiden turvallisuuteen, kun niitä käytetään tuotteiden mukana tulleiden käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti.
Nähdäksesi tämän sisällön lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.
Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiHenna NikkariViestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Hiihtolomalle sähköautolla: tyypillinen ensikertalaisen huoli on useimmiten turha13.2.2025 08:26:00 EET | Tiedote
Lauhan talven myötä moni eteläsuomalainen tuore sähköautoilija totuttelee hiihtolomalla ensimmäistä kertaa pidempään ajomatkaan talvikelissä. Ifin vahinkotilastot viime talvelta paljastavat, miten sähköautot pärjäävät erityisesti pakkasella. If kokosi vinkit hiihtolomamatkalle.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme