If tutki: Sauna on toiseksi yleisin syy palovammoihin – sauno turvallisesti juhannuksena
Ifin vahinkotilastoista selviää, että saunassa on sattunut noin neljännes kaikista viimeisten kolmen vuoden (2019-2021) aikana korvatuista palovammavahingoista. Sauna on toiseksi suurin pallovammojen aiheuttaja. Eniten palovammoja sattuu ruoan ja juoman käsittelyssä.
Palovammat saunassa johtuvat yleisimmin joko kiukaasta tai kuumasta vedestä.
- Palovammoja tulee, kun kuumaa vettä kaatuu päälle tai kun saunassa liukastuu tai horjahtaa ja joku kehonosa koskettaa kiuasta. Lämmittäessä käsi osuu helposti kiukaan luukkuun, kommentoi Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Mirva Vahvelainen.
Myös kiukaalta nouseva kuuma vesihöyry voi aiheuttaa palovammoja lauteilla istuville. Löylyä onkin syytä heittää varovasti ja vettä maltillisesti kerrallaan. Mitään muuta kuin vettä ei kiukaalle tule koskaan heittää.
Varovaisuutta lauteilla ja ei koskaan löylyyn päihtyneenä
Lapsille sattuu suuri osa saunan palovammavahingoista. He eivät osaa varoa samalla tavalla saunan kuumia osia tai kiehuvaa vettä.
- Lauteille nouseminen ja sieltä laskeutuminen ovat erityisiä vaaranpaikkoja ihan kaikille saunojille. Varovaisuutta ja malttia sekä portaiden kunto on hyvä varmistaa, muistuttaa Vahvelainen.
Yleensä saunassa sattuvat palovammat ovat lieviä, mutta joissain tapauksissa on tullut myös toisen ja kolmannen asteen palovammoja.
- Lievissä palovammoissa hoito maksaa korkeintaan joitain satoja, mutta vakavammissa tapauksissa voivat kustannuksetkin nousta päälle tuhanteen euroon, Vahvelainen kertoo.
Humalatilassa harkintakyky alenee ja tasapaino heikentyy. Erityisesti nyt juhannuksen aikaan on hyvä muistaa, ettei saunaa lämmitetä eikä löylyihin mennä päihtyneenä.
Vinkit turvalliseen juhannussaunaan:
- Heitä löylyä kohtuudella
- Kiukaalle ei saa heittää muuta kuin vettä
- Sauno vain selvinpäin
- Pidä lapsia silmällä
- Liiku saunassa varovasti
- Varmista lauteiden kunto
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mirva Vahvelainenhenkilövakuutusten tuotepäällikkö
Puh:010 514 2604mirva.vahvelainen@if.fiHenna Nikkariviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1245henna.nikkari@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Varaudu liukkauteen: Eniten liukastumisia sattuu, kun sää muuttuu nopeasti22.11.2024 08:04:00 EET | Tiedote
Sateet ja nopea muutos lämpöasteista pakkaseen voivat nyt tehdä kaduista ja teistä vaarallisen liukkaita. Ifin vapaa-ajantapaturmatilastojen perusteella talvella on 50 prosenttia muuta vuotta suurempi todennäköisyys joutua leikkausta vaativaan tapaturmaan. Varaa liikkumiseen aikaa ja pitävät kengät.
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme