Ifin tilastot: Rotta nakertaa yhä useammin kalliin vahingon
Kotitalouksien rottahavaintoja ilmoitettiin Ifiin viime vuonna jopa 150 prosenttia edellisvuotta enemmän. Koronapandemia hiljensi keskusta-alueet, eikä ravintoloiden ruokajätettä ollut enää tarjolla entiseen tapaan. Rottia houkutti siirtyminen ravinnon perässä asuinalueille ihmisten viettäessä aiempaa enemmän aikaa kotona. Ifin laajimpiin kotivakuutuksiin kuuluvan maksuttoman tuhoeläinten torjuntapalvelun määrät ovat rottatorjuntojen osalta pysyneet suurina myös tänä vuonna.
Vaikka rottahavainnoissa kannattaa turvautua heti ammattilaisen apuun, myös omalla toiminnallaan voi vaikuttaa merkittävästi rottien esiintymiseen kodin lähistöllä.
– Maahan jäänyt linnunruoka, puusta pudonneet omenat ja rikkinäiset jäteastiat houkuttelevat rotat helposti paikalle. Myöskään viemärirottia ei kannata vahingossa ruokkia kaatamalla viemäriin ruokajätettä tai rasvaa, ohjeistaa omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.
Yhä useammassa kodissa tarvitaan torjunta-apua
Ifin tarjoaman tuhoeläintorjuntapalvelun hiiritorjuntojen määrä kasvoi vuoden 2020 loka-joulukuussa 30 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Yhä useampi asiakas hyödyntää ammattilaisen tekemän torjuntapalvelun.
– Vakuutukseen kuuluvan torjuntapalvelun avulla haluamme auttaa asiakkaita häätämään ikävät tuhoeläimet sekä pitämään kotinsa turvallisena. Hiiren purema sähköjohto voi johtaa jopa oikosulkuun tai tulipaloon, sanoo Utunen.
Jyrsijä aiheuttaa pahimmillaan sähköpalon tai vesivahingon
Jyrsijät ovat epämiellyttäviä, mutta myös rakennukselle harmillisia vieraita. Ifissä nähdään, että tuhoeläimistä etenkin rottien talon rakenteille aiheuttamat vahingot ovat olleet viime vuosina voimakkaassa kasvussa. Vahingot ovat myös entistä laajempia.
– Tuhot voivat kasvaa mittaviksi, kun jyrsijät pääsevät nakertamaan omassa rauhassa rakenteita ja putkia aiheuttaen vahinkoa talolle. Kustannuksiltaan yli 10 000 euron jyrsijävahingot eivät ole tavattomia, kertoo Utunen.
Jyrsijöiden pääsy sisätiloihin kannattaa pyrkiä estämään ennen ensimmäistäkään havaintoa. Näin pidät jyrsijät loitolla kodista ja kesämökiltä:
1. Tarkasta ovien ja ikkunoiden reunukset sekä estä verkottamalla jyrsijöiden pääsy rakenteisiin. Hiiri pääsee sisään noin kolikonkokoisesta aukosta.
2. Huolehdi, että roska-astiat ovat ehjiä ja puhtaita sekä sisällä että ulkona. Tarkasta, että jyrsijöillä ei ole vapaata pääsyä kompostiin.
3. Säilö ruuat tiiviisiin astioihin ja pidä keittiö siistinä. Myöskään lemmikin ruokaa ei kannata jättää yöksi näkyville.
4. Pidä piha siistinä, jotta esimerkiksi pitkä nurmikko tai käyttämättömät tavarat eivät tarjoa jyrsijöiden kaipaamia piilopaikkoja.
5. Kerää ylimääräiset omenat pois maasta, jotta jyrsijöillä ei ole helposti saatavaa ravintoa pihapiirissä.
Talon rakenteisiin kohdistuviin tuhoeläinten aiheuttamiin vahinkoihin voi varautua Ifin LaajaPlus-tasoisella vakuutuksella. Tuhoeläinten torjuntapalvelu kuuluu omakotitalon laajimpiin vakuutuksiin sekä Laajaplus-mökkivakuutukseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Laura Utunenomaisuusvakuutusten tuotepäällikkö
Puh:050 425 8364laura.utunen@if.fiHeidi Ristiläviestinnän asiantuntija
Puh:010 514 1662heidi.ristila@if.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Ifille vahva tulos vuoden kolmannella vuosineljänneksellä6.11.2024 09:53:02 EET | Tiedote
Ifin vakaa tuloskehitys jatkui vuoden 2024 kolmannella vuosineljänneksellä. Ifin pohjoismainen toimintamalli, koko ja liiketoiminta-alueiden hajautus tuovat jatkossa entistäkin enemmän etuja riskien ja kustannusten hallintaan, kun integraatio Topdanmarkin kanssa etenee.
Nämä ovat suomalaisten omakotitalojen haasteet sateiden lisääntyessä: tarkista sadevesien ohjaus ja katon kunto5.11.2024 07:40:00 EET | Tiedote
Lisääntyvät sään ääri-ilmiöt koettelevat jatkossa yhä enemmän myös suomalaisia taloja. Joka kolmannessa omakotitalossa on parannettavaa sadevesien ohjauksessa, käy ilmi Ifin teettämistä talotarkastuksista. If vinkkaa, mitä ehdit vielä tarkistaa kotona ennen talvea.
Hirvieläinkolarien riskiviikot alkoivat – huomioi liikenteessä metsästyskauden alku10.10.2024 07:40:00 EEST | Tiedote
Hirvi- ja kauriskolareja sattuu Ifin vuosien 2019–2023 vahinkotilastojen perusteella eniten viikoilla 40–48, eli lokakuun alkupuolelta marraskuun loppuun sijoittuvalla ajanjaksolla. Erityistarkkuutta liikenteessä vaaditaan, kun tällä viikolla alkava hirvenmetsästys saa eläimet liikkeelle.
Tutkimus: Etätyötä tekevillä muita useammin pitkäkestoista stressiä – tarkista rutiinit kesän jälkeen30.8.2024 07:50:00 EEST | Tiedote
Työn vaatimukset stressaavat etätyötä tekeviä lähes kaksi kertaa muita useammin, käy ilmi Ifin terveystutkimuksesta. Syksyn aluksi on hyvä arvioida, kuinka toimivat omat etätyörutiinit ovat sekä kuinka esihenkilönä voi tukea työntekijöitä hybridityössä.
Vanhempi, opasta sähköpotkulaudalla liikenteeseen lähtevää nuorta14.8.2024 07:20:00 EEST | Tiedote
Yhä useampi lapsi ja nuori liikkuu koulumatkalla sähköpotkulaudalla tai muulla sähköisellä kulkuvälineellä. Sähköpotkulaudalla onnettomuuksia aiheuttaa etenkin liian kova tilannenopeus, kertovat Ifin vahinkotilastot. Vanhemman kannattaa käydä yhdessä läpi liikennesäännöt ja ohjeet turvalliseen liikkumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme