Ihalainen: Neljä tekoa, joilla hallitus voi parantaa budjettiriihessä työllisyyttä

SDP on tarjonnut rakentavia, käyttökelpoisia ja realistisia toimia juuri vaikeammin työllistettävien työmarkkinoille pääsemiseksi. Olemme ymmärtäneet hyvin, että yhteiskunta voi tukea – kilpailua vääristämättä – pk-yrityksiä työllistämisessä ja kansainvälistymisessä. Näistä kerroimme mm. viime toukokuussa Paremman työllisyyden kymppilistan muodossa.
SDP on kantanut erityistä huolta pidemmän aikavälin talouskasvun rakennuspuista ja siitä, että koulutukseen, tutkimukseen ja innovaatioihin suunnattavaa rahoitusta pitää leikkausten sijaan nostaa. Korkeatasoinen osaaminen ja toimivat liikenneyhteydet ovat elinkeinoelämän kilpailukyvyn kannalta tärkeitä.
Jotta SDP:ta ei syytetä aloitteiden ja esitysten puutteesta, vaikeammin työllistettävien tueksi esitetyn 10-listan lisäksi tarjoamme neljä ideaa budjettiriiheen:
1. Passiivituesta aktiivitoimiin
Työttömyyden kustannukset ovat kaikkineen n. 6 miljardia. SDP on esittänyt, että tuen painopistettä siirretään passiivituesta aktiivitoimiin. Työllistämisseteli – eli Rinteen nimeä kantava malli madaltaa työllistämiskynnystä ja voi auttaa myös vaikeammin työllistettävien työmarkkinoille pääsyä.
2. Hankintalailla työllistämään
Uusi hankintalaki mahdollistaa hankintasopimuksia tehtäessä myös sosiaalisten kriteerien asettamisen mm. siten, että hankintasopimusehtoihin, esimerkiksi rakennus- ja korjaussopimuksiin, liitetään edellytyksiä ottaa töihin esimerkiksi pitkäaikaistyöttömiä, osatyökykyisiä, vammaisia tai maahanmuuttajia. Hallituksen tulisikin suositella, että julkisen sektorin yli 30 miljardin hankintaratkaisuissa hankintasopimuksiin otettaisiin hankintalain tarjoamat mahdollisuudet liittää esim. rakennus- ja korjaussopimuksiin edellytyksiä ottaa töihin vaikeammin työllistyviä henkilöitä.
3. Kasvupalvelulakiesitys korjattava
Hallituksen kaavailemassa kasvupalvelulaissa on iso valuvika, joka rajaa kuntien toteuttamaa tehokasta työllistämispolitiikkaa erityisesti vaikeammin työllistettävien osalta. Mikäli sote-palvelut siirtyvät kunnilta maakunnille, kuntien tehtäväksi jäävät elinvoimaisuuden, elinkeinopolitiikan, kaavoituksen sekä koulutus ja liikunta- ja nuorisotyön hoitaminen. Olisi johdonmukaista, että elinkeino-, työllisyys- ja koulutuspolitiikka voisivat tukea toisiaan kuntatasolla. Siksi koko kasvupalvelulain uudistamiselle tulisi ottaa aikalisä ja valmistella se niin, että kuntien mahdollisuuksia työllisyyden hoitamisessa vahvistetaan, ei heikennetä. Maltti olisi nyt tämänkin lainsäädännön valmistelussa tarpeen.
4. Kolmannen sektorin palkkatukikatto pois
SDP on pitkään vaatinut yhteistyössä kolmannen sektorin toimijouden kanssa, että kolmannelle sektorille asetettu 3 000 henkilön palkkatukikatto pitää poistaa. Kolmannella sektorilla tehdään arvokasta työtä juuri vaikeammin työllistettävien työmarkkinakelpoisuuden parantamiseksi. Nyt työministeri Lindström on tullut samoille linjoille. Tuemme hänen esitystään ratkoa tämä epäkohta budjettiriihessä.
Lauri Ihalainen vieraili tänään Kokkolassa ja Pietarsaaressa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lauri Ihalainen
Puh:040 561 9721Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SDP EDUSKUNTA
SDP:n Saku Nikkanen: Hallituksen herättävä hyvinvointialueiden tilanteeseen26.4.2025 11:34:23 EEST | Tiedote
-Hallituksen tulee viimein herätä hyvinvointialueiden tilanteeseen, sanoo kansanedustaja Saku Nikkanen (sd). Nyt alueet on ajettu epärealistisilla säästövaateilla kohtuuttomaan tilanteeseen, vaikka monet asiantuntijat ovat vedonneet lisäaikaan talouden pitkäjänteiseksi sopeuttamiseksi. Viimeksi oikeuskansleri on ottanut kantaa alueiden rahoituksen puolesta ja todennut että hallitus on laiminlyönyt oman tehtävänsä hyvinvointialueiden rahoituksen riittävyyden seurannassa ja lakisääteisten palvelujen kattamiseen tulee hakea lisärahoitusta, mikäli tarvittavat sopeuttamistoimet uhkaavat niiden järjestämistä. -Tämän oikeuskanslerin päätöksen myötä on viimeistään hallituksen herättävä ja myönnettävä alueille lisäaikaa alijäämiensä kattamiseen. Tämän on todennut nyt valtionvarainministeriö, talouspolitiikan arviointineuvosto ja nyt vielä oikeuskansleri, Nikkanen painottaa. Kustannusten äkillinen kasvu on ollut inflaation, palkkaratkaisujen ja palvelutarpeen kasvun myötä niin suuri ettei sitä o
SDP:n Piritta Rantanen: "Kasvuriihi" olikin leikkausriihi - romuttaa kasvun ja heikentää työllisyyttä26.4.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Orpon hallitus voi nimetä puoliväliriihensä vaikka "kasvuriiheksi", mutta todellisuudessa kyse on raa’asta leikkauslistasta. - Tämä riihi ei rakenna kasvua, se vaarantaa koulutuksen tulevaisuuden, lisää työttömyyttä ja kurjistaa kuntien mahdollisuuksia hoitaa lakisääteisiä tehtäviään, toteaa kansanedustaja Piritta Rantanen (sd.).
SDP:n Tuula Väätäinen: Hallitus leikkaa taas kunnilta ja koulutuksesta24.4.2025 17:14:16 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Tuula Väätäinen (sd.) on huolissaan kehysriihen päätösten vaikutuksesta erityisesti kuntatalouteen. – Kunnilta ja koulutuksesta leikkaamalla ei saada aikaan kasvua, vaan vaikeutetaan entisestään kuntien tilannetta, koulutustason nostamista ja vasta valittujen kuntapäättäjien toimintaa, Väätäinen toteaa.
Liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-edustajat: Ylelle on taattava työrauha24.4.2025 14:41:53 EEST | Tiedote
– Eduskuntapuolueet hyväksyivät syksyllä yhteisesti sovun Yleen kohdistuvista leikkauksista ja sen toiminnan muutoksista. Tämän pitäisi taata yhtiölle ja sen työntekijöille tarvittava työrauha sopeutumiseen. Vastuuministerin ulostulo ei tätä sopua kunnioita, toteaa liikenne- ja viestintävaliokunnan sd-ryhmän vastaava, kansanedustaja Seppo Eskelinen.
SDP:n Kvarnström: Kuntien ja koulutuksen tilanne heikkenee hallituksen päätösten takia24.4.2025 12:53:28 EEST | Tiedote
Kansanedustaja Johan Kvarnström (SDP) kritisoi hallituksen kehysriihen päätöksiä, erityisesti kuntien valtionosuuksien ja korkeakoulujen perusrahoituksen leikkauksia. Hän kummeksuu sitä, miten hallituksen mielestä Suomella on varaa kahden miljardin veronalennuksiin, mutta ei ole varaa vastata sosiaali- ja terveydenhuollon haasteisiin tai helpottaa kuntien vaikeaa taloudellista tilannetta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme