Isoisän muisto ja vihreät arvot näkyivät nuorten voittajatöissä
Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailun paras soveltava työ käsittelee tekstiilijätettä ja paras tutkimuksellinen työ ympäristöterveyttä. Tutkimusten tekijät Elisa Jääskeläinen ja Tanvi Nandikonda palkittiin kumpikin tuhannella eurolla lukiolaissarjan voitosta. Lisäksi he pääsevät edustamaan tutkimuksillaan Suomea EU:n nuorten tiedekisaan Brysseliin syyskuussa.
Elisa Jääskeläisen tutki tekstiilijätteen puuvillaselluloosaa, sen käsittelyä Aalto-yliopiston tutkimusryhmän kehittämällä uudella happohydrolyysi-menetelmällä ja puuvillan esikäsittelyn vaikutusta selluloosan hajoamiseen. Jääskeläisen mukaan tekstiilijätteen kierrätysmenetelmiä pitäisi kehittää.
Jääskeläinen on Helsingin Ressun lukion abiturientti. Hänen tutkimuksensa on IB-linjalla vaadittu laaja tutkielmaessee (Extended Essay). Työtä ohjasi Nelly Heiskanen.
Jääskeläinen innostui Tutki-Kokeile-Kehitä-kilpailusta, kun hänen opettajansa mainosti sitä. Kilpailu oli Jääskeläiselle jo entuudestaan tuttu, koska hänen veljensä on osallistunut siihen aiemmin. Lukion jälkeen Jääskeläinen tähtää opiskelemaan joko tuotantotaloutta tai kemian tekniikkaa Aalto-yliopistoon.
Tanvi Nandikonda tutki moniseinäisten hiilinanoputkien alhaisten sytotoksisten pitoisuuksien vaikutuksia ja riskejä ihmisten terveyteen. Hän teki työnsä yhteistyössä Tampereen yliopiston ja GrecoLabin kanssa. Työtä ohjasivat Marjo Petäjäaho, Dario Greco, Veera Hautanen ja Laura Saarimäki.
Idea tehdä tutkimus ympäristöterveyden näkökulmasta ja kiinnostus ympäristön ja ihmisen vuorovaikutukseen juontuvat Nandikondan lapsuudesta. Hänen isoisänsä työskenteli bensa-asemalla ja altistui siellä myrkyllisille kaasuille.
– Siitä asti, kun isoisä kuoli syöpään, olen halunnut olla osa ratkaisua, joka parantaa syövän, Nandikonda sanoo.
Hän on Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun IB-linjan abiturientti ja pyrkii opiskelemaan lääketiedettä.
Aurinkoenergiaa ja kirjoitustaidon pesonal trainer
Antton Kiuru ja Marcus Anttila Helsingin Suomalaisesta Yhteiskoulusta voittivat 7.–9.-luokkalaisten sarjan. Palkinnon arvo on tuhat euroa. Tutkimuksessaan he vertailivat väriaineherkistettyjä ja piipohjaisia aurinkokennoja. Väriaineherkistetyt kennot he rakensivat itse. Niitä he vertasivat koulunsa katolla olevaan piipohjaiseen kennoon.
Yhdeksäsluokkalaiset Kiuru ja Anttila tekivät tutkimuksensa valinnaisella science-kurssilla. Työtä ohjasi Katariina Yliheikkilä. Anttila kertoo, että tutkimuksen tekeminen oli mieleistä.
Minkä ongelman kaksikko haluaisi nähdä ratkaistavan? Anttilan mielestä fuusiovoimaa pitäisi edistää. Hän haluaisi tutustua aiheeseen itsekin. Kiuru näkee, että energian ja sähkön varastointia pitäisi kehittää.
– Se olisi todella olennaista ajatellen kiihtyneen kasvihuoneilmiön hillitsemistä ja ilmastonmuutoksesta seuraavia haittavaikutuksia, hän sanoo.
Asiya Yousfi voitti 3.–6.-luokkalaisten sarjan jo kolmatta kertaa, ja sai tuhannen euron palkinnon. Nyt hän oli liikkeellä hyvin erilaisella tutkimuksella. Siinä missä hän ensimmäisellä kerralla keskittyi rakkohauruun Itämeren avainlajina ja viime vuonna järven ekologiaan, oli hänen aiheenaan nyt tekoäly. Yousfi on ideoinut tekoälypohjaisen sovelluksen, joka antaa käyttäjälleen tukea kirjoittamiseen ja apua yksittäisiin ongelmiin. Tekipetrai-nimisen sovelluksen tarkoitus on innostaa kirjoitusharrastukseen.
– Minua kiinnostavat kaikki tieteenalat. Haluan tutustua maailmaan. Olin kuullut jo useammin tekoälyn sanana, mutta en tyytynyt vain kuulemaani. Päätin ottaa siitä selvää, Yousfi kertoo.
Yousfi on 6. luokalla Puistopolun peruskoulussa Helsingissä, mutta teki tutkimuksensa kotona harrastuksenaan. Tulevaisuudessakin Yousfi haluaa vaikuttaa siihen, että nuorten luku- ja kirjoitustaito vahvistuu.
Nuorimmat tutkivat aikaa ja viestintää
Esi- ja alkuopetuksen sarjan voitti kaksi työtä eli molemmat finalistit. Kumpikin palkittiin 200 eurolla.
Taipalsaaren Kirkonkylän esiopetusryhmän 26 lasta oli tutkinut aikaa. Työn aihe tuli lapsilta itseltään. Työtä ohjasivat Sanna Kolhonen, Tiia Kyllönen, Sonja Korhonen, Tiina Koivuranta ja Kirsi Rehunen. Ryhmä toteutti työn yhteistyössä LUT-yliopiston kanssa.
Taipalsaarelaisten kanssa voiton jakoi Laajalahden koulussa Espoossa opiskelevat Sampo Olenius ja Eero Hätönen. Kaverukset tutkivat, mikä on paras tapa saada viesti perille naapuriin. Työtä ohjasi Soile Hanttu.
Tutki-Kokeile-Kehitä on tiede-, teknologia- ja keksintökilpailu 4–20-vuotiaille. Kilpailun järjestävät vuosittain Kehittämiskeskus Opinkirjo ja Tekniikan akateemiset TEK. Kilpailu tekee yhteistyötä STEK Sähkökisan kanssa. Kilpailun finaali järjestettiin 5.–6.4.2023 Otaniemen lukiossa Espoossa. 36 työtä ja niiden 110 tekijää ympäri Suomen kisasivat neljässä ikäsarjassa. Finaalityöt ovat esillä kilpailun verkkosivuilla: www.tukoke.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Eeva Mäkelä, Kehittämiskeskus Opinkirjo, eeva.makela@opinkirjo.fi, p. 050 472 9992
Tuula Pihlajamaa, Tekniikan akateemiset TEK, tuula.pihlajamaa@tek.fi, p. 09 2291 2281
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Arkkitehtijärjestöt: Palkaton harjoittelu ei kuulu arkkitehtialalle20.11.2024 07:14:00 EET | Tiedote
Heikko suhdanne on laskenut kynnystä tarjota ja ottaa vastaan palkatonta työtä arkkitehtitoimistoissa. Ilmiö on yleinen Etelä-Euroopassa ja yleistynyt muissa pohjoismaissa. Alan työnantaja- ja palkansaajajärjestöt ovat huolissaan palkattoman harjoittelun yleistymisestä Suomessa.
Årets bästa doktorsavhandling kan minska Finlands beroende av Ryssland13.11.2024 14:00:00 EET | Pressmeddelande
Teknologie doktor Juho Uzkurt Kaljunens doktorsavhandling förbättrar tillvaratagandet av näringsämnen ur avloppsvatten och återanvändningen av dem. TEK, TFiF och MAL belönar i dag i Helsingfors honom och två andra för deras examensarbeten. Arbetena genomfördes vid Aalto-universitetet och Uleåborgs universitet.
Vuoden paras väitöstyö voi vähentää Suomen riippuvuutta Venäjästä13.11.2024 14:00:00 EET | Tiedote
Tekniikan tohtori Juho Uzkurt Kaljusen väitöstyö parantaa jätevesien ravinteiden saamista talteen ja markkinoille. Tekniikan järjestöt palkitsevat hänet ja kaksi muuta opinnäytetyöntekijää tänään Helsingissä. Palkitut työt ovat Aalto-yliopistosta ja Oulun yliopistosta.
Best doctoral thesis of the year could reduce Finland’s dependence on Russia13.11.2024 14:00:00 EET | Press release
The doctoral thesis written by Doctor of Science in Technology Juho Uzkurt Kaljunen improves the recovery of nutrients from wastewater and bringing them to market. Three tech theses will be awarded today in Helsinki. The winning theses are from Aalto University and the University of Oulu.
Vain joka kolmas yli 50-vuotias uskoo työllistyvänsä, jos jäisi työttömäksi14.10.2024 09:51:04 EEST | Tiedote
TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen: Ovatko ikääntyneet ongelmajätettä vai osaavinta työvoimaa?
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme