ELY-keskukset

Itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategiatyössä katse kohti toimenpiteitä (Keski-Suomi, Etelä-Savo, Häme, Kaakkois-Suomi, Pohjois-Karjala, Pohjois-Savo, Uusimaa)

Jaa
Itäisen ja Eteläisen yhteistyöalueen strategiatyö on edennyt vaiheeseen, jossa strategiset valinnat on tehty ja toimenpidesuunnittelu on jo pitkällä. Toimenpiteitä tullaan tekemään yhteistyössä koko alueen sisällä kahdeksan maakunnan voimin. Lisäksi maakunnat ovat konkretisoineet strategian pohjalta omat, aluekohtaiset toimenpidesuunnitelmat. Seuraavaksi maakuntien sidosryhmätoimijat kutsutaan ELY-keskuksen organisoimiin yhteistyötilaisuuksiin, jotka järjestetään etäyhteyksin marraskuussa.

Vesihuoltostrategiatyö itäisen ja eteläisen Suomen yhteistyöalueella käynnistyi vuoden 2021 alussa. Tähän mennessä strategiaa on valmisteltu monipuolisin keinoin ja moninaisen, vesihuollon parissa työskentelevän asiantuntija-, viranomais- ja toimijajoukon kesken. Työtä on koordinoitu ELY-keskuksista käsin, mutta sen tekemisessä on ollut mukana valtava määrä asiantuntemusta niin vesihuoltolaitoksista, viranomaisista, oppilaitoksista kuin yhdistyksistäkin.

– Haluamme jo tässä vaiheessa välittää suuret kiitoksemme strategiatyöhön osallistuneille. Asian ympärillä on esiintynyt kiinnostusta, kannustusta ja rakentavaa kritiikkiäkin. Mielestämme tärkeintä on kuitenkin se, että olemme löytäneet joukon , joiden työskentelystä välittyy puhdas innostus vesihuollon kehittämistä kohtaan. Työskentelyn myötä olemme jo nyt löytäneet uusia verkostoja, joissa tehdä tätä yhteiskunnan ja sen jokaisen yksilön kannalta tärkeää työtä, vesitalousasiantuntija Piia Kepanen Keski-Suomen ELY-keskuksesta iloitsee.
 

Yhdessä tekemällä vastuullista vesihuoltoa

Visiomme "yhdessä tekemällä vastuullista vesihuoltoa" joka ulottuu aina vuoteen 2050 saakka, peräänkuuluttaa yhteistä tekemistä ja vastuullisuutta. Vesihuolto on Suomessa melko pirstaloitunutta, laitoksia on lukumääräisesti paljon, vastuut jakautuvat usealle taholle ja sekä osaaminen että resurssointi jakautuvat epätasaisesti.

– On laitoksia, joilla on vaikeuksia suoriutua perustehtävästään resurssien puutteen vuoksi, mutta toisaalta taas on laitoksia, jotka pystyvät perustyön lisäksi panostamaan jatkuvaan parantamiseen esimerkiksi innovaatiotyöskentelyyn ja osallistumaan tieteelliseen tutkimustyöhön, Kepanen mainitsee.

Väestörakenteessa ja -jakaumassa tapahtuvat muutokset vaikuttavat väistämättä myös vesihuoltoon ja tuovat uusia vähennys- ja toisaalta lisäystarpeita esimerkiksi henkilöstöresursseihin tai verkosto-omaisuuteen. Ilmastonmuutos ja toimintaympäristön muutos laajemminkin vaikuttavat osaltaan myös vesihuoltoon jatkossa.

– Tulevaisuudessa yhä lisääntyvät monimutkaiset haasteet eivät tule ratkeamaan yksinkertaisin keinoin, vaan tarvitsemme monipuolista osaamista ja yhteistyötä yli organisaatio- ja maakuntarajojen. Sitä yhteistyön voimaa tässä olemme hakemassa myös itäisen ja eteläisen Suomen vesihuoltostrategiatyöllä, Kepanen jatkaa.

Vastuullisuusteema on noussut vahvasti esiin maakuntien strategiakeskustelussa.

– Me tiedämme, että toiminnan pitää olla vastuullista, mutta meillä ei välttämättä ole kovin tarkkaa kuvaa siitä, mitä vastuullisuus tarkoittaa juuri vesihuollossa. Sen määrittely on tärkeää, sillä vasta kun ymmärrämme vastuullisuuden käsitteen ja sen moniulotteisuuden, voimme alkaa toimia vastuullisesti. Tahtotila vastuulliseen toimintaan on kuitenkin hyvin voimakkaasti olemassa. Siitä on hyvä ponnistaa.

Strategiset valinnat tehty - suunta kohti toimenpiteitä

Strategisissa valinnoissa on pysytty muutamassa tarkoin valitussa teemassa. Kaikki kehitystyö vesihuollossa on tärkeää, mutta strategiatyössä on tehty voimakasta priorisointia ja koko alueen sekä yksittäisten maakuntien kannalta tärkeitä valintoja, joiden eteen tehdään jatkossa työtä yhdessä, koko yhteistyöalueen voimin.

– Halusimme myös pitää toimenpidevalikoiman sopivan suppeana. Tällä tavoin mahdollistamme toimenpiteiden huolellisen toteutumisen, kun emme yritä tehdä kerralla kaikkea valmiiksi, Kepanen päättää.

Itäisen ja eteläisen yhteistyöalueen nettisivuilla on kuvattuna tiiviisti strategian visio ja tärkeimmät tavoitteet.

Tervetuloa mukaan valitsemaan lähitulevaisuuden toimenpiteitä

Nyt tarvitaan eri tahojen näkemystä suunniteltujen toimenpiteiden lyhyen aikavälin valintaan ja toteutukseen. Kaikille yhteistyöalueen vesihuoltotoimijoille, viranomaisille, tutkimuslaitoksille ja muille vesihuollon asiantuntijatahoille on tarjottu mahdollisuus osallistua kehitystyöhön marraskuussa järjestettävissä sidosryhmätilaisuuksissa.
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja


Vesitalousasiantuntija
Piia Kepanen
p. 0295 024 171
Keski-Suomen ELY-keskus

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Uutta tietoa Kokemäenjoen merilohen ennallistamispotentiaalista: Kalateiden rakentaminen ei ELY-keskuksen mukaan parantaisi luontaisen lohikannan tilaa, ellei joen rakennusaste ratkaisevasti laske2.10.2024 10:35:06 EEST | Tiedote

Lohen luonnonkierron ennallistamisen suurin haaste Kokemäenjoessa on lajille soveltuvan lisääntymis- ja poikastuotantoalueiden vähäinen määrä. ELY-keskuksen arvion mukaan uusien selvityksien tulokset osoittavat, että Kokemäenjoen tilannetta ei merkittävästi parantaisi edes luonnonmukaisten kalateiden rakentaminen voimalaitosten yhteyteen. Merkittävin potentiaali lohen luonnonlisääntymiseen sijaitsee joen alajuoksulla ja Harjunpäänjoessa.

Uudet maanteiden hoitourakoitsijat aloittavat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoissa 1.10. (Pohjois-Pohjanmaa, Kainuu)1.10.2024 14:52:55 EEST | Tiedote

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen toimialueella on kilpailutettu maanteiden hoitourakoitsijat Kuusamon ja Kuhmon hoitourakoihin. Kilpailutusten myötä alkavien maanteiden hoitourakoiden urakoitsijat vaihtuvat molemmissa urakoissa. Kuusamon urakoitsijana aloittaa Destia Oy ja Kuhmossa Terranor Oy. Alueurakoitsijat aloittavat viisivuotisen toimikautensa lokakuun alusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye