Juuri julkaistu: Urheilussa saatujen kasvomurtumien määrä tuplaantunut 30 vuodessa
HUSissa tutkittiin urheilussa saatujen kasvomurtumavammojen mekanismeja ja esiintyvyyttä Töölön sairaalan tapaturma-aseman suu- ja leukakirurgian päivystyksessä 2013 - 2018 välisenä aikana.
Tutkimuksesta selvisi, että tapaturma-asemalle tuotujen potilaiden urheilussa saamien kasvomurtumien määrä on viimeisten 30 vuoden aikana kaksinkertaistunut. Hoidetuista vajaasta 3000 kasvojen murtumista 213 eli 7,3 % oli saatu urheillessa. Niistä joka neljäs eli 25,8 % oli peräisin jääkiekosta, 21 % jalkapallosta, 16 % ratsastuksesta ja 10 % kamppailulajeista.
”Yhtä urheilulajia ei kuitenkaan kannata nostaa tikunnokkaan. Vammojen vakavuuteen vaikuttavat monet seikat, kuten esimerkiksi pelaajien tai ottelijoiden lukumäärä, toiminnan tempo ja suojavarusteet, sekä onko kyseessä törmäys, putoaminen vai isku, ja millä voimalla ja miltä suunnalta ne tulevat”, sanoo erikoistuva hammaslääkäri ja tohtoritutkija Tero Puolakkainen HUSin suu- ja leukakirurgian linjalta.
Lajeista jääkiekossa tulee eniten kasvojen vammoja, sillä siinä lajissa alaleuka ja hammasalue ovat paljaina. Jalkapallossa taas syntyy puskuissa törmäyksiä tai saadaan potkuja kasvoihin ja leukaan. Ratsastuksessa useimmat kasvojen alueen vammat tulevat poissa ratsailta hevosen potkaistua kasvoihin, esimerkiksi hevosta talutettaessa tai hoitaessa. Erityisesti hevosurheilussa syntyvät vammat ovat usein vakavia.
Suojavarusteet tunnolliseen käyttöön
Tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgien hoitamien kasvojen murtumista lähes puolet tarvitsi kirurgista hoitoa kasvojensa vammoihin ja heistä 13 prosentilla potilaista oli vammoja kasvojen lisäksi myös muissa kehon osissa.
”Turvallisuuden pitäisi olla aina etusijalla, ja kunkin lajin suositellut suojavarusteet ovat minimi, joita tulee käyttää. Pienikin onnettomuus ilman suojavarusteita voi johtaa kuukausien hoitokierteeseen”, Tero Puolakkainen toteaa.
”NHL:ssä on vahvasti kannustettu pelaajia käyttämään kasvosuojia, mutta nämä käytössä olevat varusteet eivät suojaa kasvojen alakolmannesta. Jalkapalloon en suosittelisi raskaita suojavarusteita, mutta hammassuojat voisivat olla tarpeen. Hevosen välittömässä läheisyydessä taas on hyvä pitää suojavälineitä”, Puolakkainen suosittelee.
Urheilussa kasvomurtuman saaneista oli miehiä noin 75 prosenttia ja heidän keski-ikänsä oli 27,7 vuotta, naisten keski-ikä oli 28,6. Yli puolet miesten kasvomurtumista oli syntynyt yhteentörmäyksessä toisen pelaajan kanssa, kun taas naisten kasvovammoista vajaat puolet olivat seurausta korkeaenergisestä yhteentörmäyksestä ympäristön kanssa. Kasvomurtumia tapahtui urheilussa eniten helmi-huhtikuussa.
Taannehtivassa kohorttitutkimuksessa 213 potilaan tiedot ja röntgenkuvat käytiin läpi arvioiden murtumatyyppi, vammaan johtanut mekanismi sekä urheilulaji, jossa vamma oli saatu. Tutkimuksesta jätettiin pois hammasvammat sekä pyöräily-, skeitti- ja potkulautaonnettomuudet, koska niistä raportoidut tiedot olivat tutkimuksen kannalta vajavaisia muun muassa päihteiden käytön osalta. Tuloksia verrattiin tilanteeseen vuosina 1981 - 1985.
Tutkimusartikkeli: Sports-based distribution of facial fractures – findings from a four-season country
Meilahden kampuksella tuotetaan vuosittain noin 2000 uutta tieteellistä julkaisua. Juuri julkaistu -juttusarjassa uutisoidaan pieni otos näistä artikkeleista. Tavoitteena on esimerkein avata Meilahden kampuksen tutkimuksen laajaa kirjoa ja tuoda terveystieteellistä tutkimusta lähemmäksi ihmisten arkea.
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.
HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HUS
HUS-sammanslutningens stämma sammanträder den 19 december 202418.12.2024 17:19:47 EET | Pressmeddelande
Sammanslutningens stämma ordnas online för att alla ska kunna följa mötet.
HUSin yhtymäkokous kokoontuu 19.12.202418.12.2024 17:19:47 EET | Tiedote
Yhtymäkokous järjestetään verkkokokouksena, jota jokaisella on mahdollisuus seurata.
HUS har gjort den första handtransplantationen i Finland18.12.2024 08:55:00 EET | Pressmeddelande
Vid HUS Mejlans brosjukhus gjordes i november den första handtransplantationen i Finland. Åtgärden gick enligt plan och patienten är på väg att skrivas ut från sjukhuset.
HUSissa on tehty Suomen ensimmäinen kädensiirto18.12.2024 08:55:00 EET | Tiedote
HUSin Meilahden siltasairaalassa tehtiin marraskuussa Suomen ensimmäinen kädensiirto. Toimenpide sujui suunnitelmien mukaisesti ja potilas on kotiutumassa sairaalasta.
First in Finland hand transplantation performed at HUS18.12.2024 08:55:00 EET | Press release
Finland’s first hand transplantation was performed at HUS Meilahti Bridge Hospital in November. The operation went as planned and the patient will be discharged soon.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme