Kainuun ELY-keskus on kuuluttanut kaksi Terrafamen YVA-selostusta
Hankkeet poikkeavat toisistaan niin kestoltaan kuin ympäristövaikutuksiltaan. Kolmisoppi-YVAssa Terrafame Oy suunnittelee uuden avolouhoksen avaamista Kolmisoppijärven alueelle ja kaivospiirin sekä tuotanto- ja jätealueiden laajentamista nykyisestä. Arviointiselostuksen mukaan Kolmisopen hyödyntämisen myötä kaivostoiminta ja akkukemikaalien tuotanto voisi jatkua alueella nykyisillä malmivarannoilla 2050-luvulle asti ja mahdollisilla varannoilla 2080-luvulle asti.
Sakka-YVAn tavoitteena on taas huolehtia siitä, että kipsisakka-altaan vuotovesien käsittelyssä kaivosalueelle syntyneet haitta-ainepitoiset vesienkäsittelysakat ja pilaantuneet maamassat loppusijoitetaan ja nykyiset väliaikaisiksi tarkoitetut varastoalueet kunnostetaan ympäristön kannalta turvallisella tavalla.
Kolmisoppi-YVAn hankevaihtoehdot
Terrafamen kaivoksella on kaksi erillistä malmiesiintymää, Kuusilampi ja Kolmisoppi. Kuusilammen esiintymän louhinta alkoi vuonna 2008. Terrafame Oy suunnittelee aloittavansa myös Kolmisopen esiintymän hyödyntämisen sekä laajentavansa kaivospiiriä.
Kolmisoppi-YVAssa arvioidaan Kolmisopen malmion hyödyntämisen, Kolmisopen malmion hyödyntämisen edellyttämien vesistöjärjestelyjen ja kaivostoiminnan jatkuessa rakennettavien uusien tuotanto- ja jätealueiden sekä kaivospiirin laajentamisen ympäristövaikutukset. Lisäksi arvioidaan ympäristövaikutuksia tilanteessa, jossa Kuusilammen avolouhokseen sijoitetaan sivukiveä.
Vaihtoehdoissa VE0 ja VE0+ Kolmisopen esiintymää ei hyödynnetä ja kaivostoiminta ja akkukemikaalien tuotanto jatkuvat nykyisellään. Vaihtoehto VE0+ edustaa sekin nykytilaa, mutta sisältää myös tiettyjä rakenteilla ja hakemusasioina vireille olevia toimintoja, kuten tuotanto- ja jätealueiden laajennuksia sekä uraanin talteenottolaitoksen käyttöönoton.
Vaihtoehdoissa VE1 ja VE2 Kolmisoppi-hanke toteutetaan ja Kolmisopen esiintymä hyödynnetään. Hankevaihtoehto VE1 on vaihtoehtoa VE2 suppeampi, siinä kaivospiiriä ei laajenneta ja Kolmisopen esiintymä hyödynnetään vain osittain. Vaihtoehdossa VE2 kaivospiiri laajennetaan ja malmio hyödynnetään kokonaisuudessaan. Vaihtoehdoissa VE1 ja VE2 tarkastellaan lisäksi kahta erilaista Kolmisopen patoamisvaihtoa. Kaikissa muissa hankevaihtoehdoissa, paitsi vaihtoehdossa VE0, tarkastellaan tilannetta, jossa Kuusilammen avolouhokseen sijoitetaan sivukiveä.
Sakka-YVAn hankevaihtoehdot
Terrafamen kaivosalueella on varastoituna vanhoja vesienkäsittelysakkoja maapohjaisissa altaissa ja tiivispohjaisilla geotuubikentillä. Vanhat vesienkäsittelysakat ovat syntyneet kenttäpuhdistamoilla kipsisakka-altaan vuodoista peräisin olevien vesien käsittelyssä vuosina 2012–2016.
Nykyisin kaivoksen vesienkäsittely on keskitetty vuonna 2017 käyttöönotetulle keskusvedenpuhdistamolle. Keskusvedenpuhdistamolla syntyvät vesienkäsittelysakat sijoitetaan kipsisakka-altaille.
Sakka-YVA sisältää maapohjaisissa altaissa olevien, vanhojen vesienkäsittelysakkojen loppusijoittamisen erilliselle jätealueelle tai jo käytössä oleville jätealueille. Kuusilammen avolouhoksen läheisyydessä geotuubikentillä olevat vesienkäsittelysakat suunnitellaan sijoitettaviksi paikoilleen. Lisäksi sakka-YVA sisältää Salmisen järven ja Mourunpuron kunnostuksessa syntyneiden haitta-ainepitoisen maa-aineksen loppusijoittamisen ja neljännen kipsisakka-altaan rakentamisen.
Hankkeen toteuttamista edustavat vaihtoehdot VE1, VE2 ja VE3. Vaihtoehdossa VE1 vanhoille vesienkäsittelysakoille ja pilaantuneille maamassoille rakennetaan kaatopaikka Kortelammen padon valuma-alueen sisäpuolelle ja vaihtoehdossa VE2 kaatopaikka rakennettaan Kortelammen padon valuma-alueen ulkopuolelle. Vaihtoehdossa VE3 vesienkäsittelysakat ja pilaantuneet maamassat hyödynnetään kipsisakka-altaiden 1 ja 2 sekä mahdollisesti muiden jätealueiden täyttömuotoilussa sekä osana jätealueiden peiterakennetta. Vaihtoehdot VE1, VE2 ja VE3 sisältävät geotuubikenttien sakkojen ja Mourunpuron haitta-ainepitoisten massojen sijoittaminen paikoilleen sekä neljännen kipsisakka-altaan rakentamisen.
Lausunnot 20.9 mennessä
Lausunnot ja mielipiteet arviointiselostuksista tulee jättää 20. syyskuuta mennessä.
Kolmisoppi-YVAn arviointiselostus on luettavissa hankkeen YVA-verkkosivulla.
Sakka-YVAn arviointiselostus on luettavissa hankkeen YVA-verkkosivulla.
Arviointiselostuksista voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen 20.9.2021 mennessä sähköpostitse kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse: Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani, käyntiosoite Kalliokatu 4.
Mielipiteessä ja lausunnossa pyydetään esittämään kumpaa arviointiselostusta mielipide tai lausunto koskee sekä mainitsemaan hankekohtaisen diaarinumero, jotta asiakirjat tulevat kirjattua oikein.
Hankekohtaiset diaarinumerot:
Kolmisoppi-YVA: KAIELY/160/2020
sakka-YVA: KAIELY/482/2018
Kahden kuukauden kuluttua kuulemisvaiheen päätyttyä yhteysviranomainen Kainuun ELY-keskus antaa YVA-menettelyistä kaksi erillistä perusteltua päätelmää. Perustellussa päätelmässä yhteysviranomainen ottaa kantaa kyseisen hankkeen merkittäviin ympäristövaikutuksiin.
Yleisötilaisuudet elokuussa
Kolmisoppi-YVAn selostusta ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään sähköisesti 24.8.2021 klo 17–19. Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät ennen tilaisuutta verkkosivuilta.
Sakka-YVAn selostusta ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään sähköisesti 18.8.2021 klo 17–19. Osallistumislinkki ja -ohjeet löytyvät ennen tilaisuutta verkkosivuilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kainuun ELY-keskus
Ympäristöasiantuntija Riina Päätalo,
p. 029 502 3668, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus
Perusteltu päätelmä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta6.11.2024 09:30:00 EET | Tiedote
Kainuun ELY-keskus on antanut YVA-lain mukaisen perustellun päätelmänsä Nordic Talc Oy:n Suomussalmen talkkihankkeen ympäristövaikutusten arviointiselostuksesta. Arviointiselostuksen katsotaan oleellisin osin täyttävän YVA-lain ja -asetuksen sisältövaatimukset. Perustellussa päätelmässä erityistä huomiota kiinnitettiin Portinvaaran Natura-alueeseen kohdistuviin vaikutuksiin, kaivannaisjätteiden hallintaan sekä vesistö- ja pohjavesivaikutuksiin.
Kainuun kehitysnäkymät monilta osin positiiviset, vaikka haasteitakin löytyy29.10.2024 12:20:06 EET | Tiedote
Kainuun syksyn 2024 Alueelliset kehitysnäkymät ja Työvoimabarometri on julkaistu. Työvoimabarometri keskittyy alueiden ja toimialojen keskeisiin tulevaisuuden näkymiin ja työvoimatarpeisiin. Alueelliset kehitysnäkymät ovat ELY-keskusten yhdessä muiden aluekehittäjien kanssa muodostama näkemys maakuntien ja seutukuntien nykytilasta ja lähiajan näkymistä.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.2024.
Työttömien määrä kasvoi syyskuussa 12 % sekä Kainuussa että koko maassa22.10.2024 08:00:09 EEST | Tiedote
Pitkään jatkunut haasteellinen taloustilanne näkyy niin Kainuun kuin koko maan työttömyyskehityksessä. Syyskuussa Kainuun työttömyysaste 9,2 % oli alueista viidenneksi matalin. Pitkäaikaistyöttömyys nousi jälleen selvästi. Työvoiman kysyntä jatkui heikkona.
Leväkesä 2024 oli rauhallinen Kainuussa16.10.2024 09:00:00 EEST | Tiedote
Valtakunnallinen leväseuranta toteutettiin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti. Kainuussa leväesiintymiä seurattiin reaaliaikaisesti viikoittain 22 kohteessa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme