Kansallismuseon uusi näyttely avaa tuntoja suomalaisesta vauraudesta yhdeksän päähenkilön kautta
Kansallismuseon näyttely Vaurauden filosofia avaa ajatuksia ja tuntoja taloudellisesta vauraudesta yhdeksän henkilön kautta. Näyttelyssä nähdään valokuvataiteilija Jaakko Heikkilän (s. 1956) henkilökuvia, joissa esiintyvät Kaarina Aho, Henrik Creutz, Johan Labba, Timo Nurmos, Anu Pentik, Kaisa Snellman, Henrik Ullner, Sture Udd ja Anders Wiklöf. He antavat kasvot suomalaiselle taloudelliselle vauraudelle: mitä se on, millaista on syntyä vauraaksi, millaista vaurastuminen on; mikä on sen hinta ja merkitys ihmiselle.
Suomalaista vaurautta on tallennettu henkilökuvauksen keinoin ja menestystä käsitelty nykytaiteen kontekstissa hyvin vähän. Heikkilä aloitti vaurauden filosofiaa käsittelevän taideprojektinsa toukokuussa 2018. Päähenkilöt valikoituivat intuitiivisesti. Näyttelyn tuoreimmat kuvat ovat maaliskuulta 2022. Projektin aikana Heikkilä teki useita kuvausmatkoja aina Kilpisjärveltä Maarianhaminaan, Tukholmasta New Yorkiin.
”Ihminen ja hänen elinympäristönsä – yleensä koti – muodostavat kuvasarjana kokonaisuuden, joka kertoo jotakin hyvin yksityistä ihmisestä, hänen persoonastaan”, Heikkilä sanoo.
Heikkilän kuvaamat ihmiset pääsevät näyttelyssä myös ääneen. He kertovat suhteestaan elämään, yrittämiseen, maailmaan ja suomalaisuuteen. Pohdinnat avartavat kuvaa siitä, mitä taloudellinen vauraus on.
”Ja nimenomaan mitä se on näiden ihmisten elämässä. Maarianhaminalainen muurarin poika Anders Wiklöf on tehnyt vaurautensa lähes tyhjästä, samoin Kaarina Aho. Heidän tarinansa saavat miettimään, miten he ovat siihen pystyneet. Joitakin selityksiä näyttely ehkä voi antaa”, sanoo Heikkilä.
Näyttelyssä nähdään myös 19 Suomen kansallismuseon kokoelmiin kuuluvaa muotokuvaminiatyyriä 1600-luvun lopulta 1950-luvulle. Museon kokoelmissa on kaikkiaan 250 niin kansainvälisesti merkittävien ja tunnettujen taiteilijoiden kuin harrastelijoiden työtä. Muotokuvaminiatyyreillä oli pitkään taideteoksina hyvin yksityinen ja intiimi luonne, niitä pääsivät katselemaan yleensä vain miniatyyrien omistajat ja heidän uskottunsa. Pienen kokonsa vuoksi miniatyyrit oli luontevaa liittää koruihin, ja 1700-luvulta alkaen myös muihin mukana kannettaviin koruesineisiin, kuten nuuskarasioihin ja medaljonkeihin.
Identiteetit ja valtakulttuurin puristuksessa olevat vähemmistöt kuvauskohteina
Tornionjokilaaksosta pohjoiseen sijaitsevalta Kukkolankoskelta kotoisin oleva Jaakko Heikkilä on kuvannut ihmisiä aina – siitä asti, kun hän 19-vuotiaana sai ensimmäisen kameransa ja alkoi kuvata kotikylänsä, siianpyyntiyhteisön, ihmisiä. 1980-luvun lopulta alkaen diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta valmistunut akatemiatutkija on hakeutunut yhä lähemmäs ihmistä.
”Vaikka ympäristö onkin ollut omiaan luontokuvaukseen, olen rakastanut kuvata ihmistä. Olen hakenut aina ihmisistä kuviini inhimillisyyttä ja lämpöä”, Heikkilä sanoo.
Hän on käsitellyt valokuvissaan kulttuurisia identiteettejä ja valtakulttuureiden keskellä eläviä vähemmistöjä. Linssin edessä ovat olleet ihmiset Tornionjokilaakson meänkielisestä väestöstä Havannan rapistuvan keskustan asukkaisiin, Armenian väestöstä ja diasporassa elävistä armanialaisista Venäjän pomoreihin ja Serbian valakkeihin. Vuonna 2005 Heikkilän armenialaisten vainoja käsittelevä näyttely Armenian vaiettuja tarinoita oli esillä Venetsian biennaalissa. Harlemin asukkaista kertova Harlemin lempeä laulu, Sweet Song of Harlem -näyttely oli vuonna 2021 esillä New Yorkissa.
”Työssäni on ollut hyötyä siitä, että olen aina nauttinut ihmisten tapaamisesta ja heihin tutustumisesta. Olen istunut valtavan paljon ihmisten keittiöissä ja jutellut heidän kanssaan edes ajattelematta kuvaamista”, Heikkilä kertoo.
Yleisöohjelmassa filosofiatuokioita ja Jaakon anekdootteja
Näyttelyn yleisöohjelma tarjoaa näkökulmia vaurauteen. Avaimia ajatteluun – Mitä on vauraus? -tuokioissa tutkija ja filosofi Sanna Tirkkonen keskusteluttaa osallistujia vaurauden eri käsityksistä noin tunnin opastustuokioissa, jotka järjestetään kolmena peräkkäisenä keskiviikkona 27.4. sekä 4. ja 11.5. klo 18 museon sulkeuduttua. Jaakon anekdoottihetkissä kuullaan taiteilijalta vaurausprojektiin liittyvistä kohtaamisista. Lisäksi Heikkilä vetää itse muutaman opastuksen näyttelyssä.
Kutsu medialle: Näyttely on mahdollista nähdä ennakkoon ja kuulla Jaakko Heikkilän ajatuksia sen teemoista ja henkilökuvista keskiviikkona 20.4. Jaakko on paikalla klo 10-16. Haastatteluajan varaukset ja muut tiedustelut: sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi
Mediakuvat
Näyttely on esillä Kansallismuseossa 2.10.2022 asti. Lisää näyttelystä: https://www.kansallismuseo.fi/fi/naeyttelyt/tulossa-vaurauden-filosofia-jaakko-heikkilan-henkilokuvia-suomalaisesta-vauraudesta
KANSALLISMUSEO
Mannerheimintie 34, Helsinki
Museo on avoinna tiistaista sunnuntaihin klo 11–18
www.kansallismuseo.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
näyttelyamanuenssi Aino-Maija Kaila, aino-maija.kaila@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6362
viestintäasiantuntija Sanna Paakkanen, sanna.paakkanen@kansallismuseo.fi, puh. 0295 33 6200
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Mannerheimintie 34
00100 HELSINKI
p. 0295 33 6000, kansallismuseo@kansallismuseo.fihttps://www.kansallismuseo.fi/fi/kansallismuseo/etusivu
Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo on valtakunnallinen kulttuurihistorian museo, joka ylläpitää ja kehittää kulttuurihistorian kokoelmiaan, edistää kulttuuriperinnön tutkimusta ja käyttöä, sekä tarjoaa näyttely- ja yleisöpalveluja museokohteissaan ympäri maan: Kansallismuseo, Seurasaaren ulkomuseo, Tamminiemi, Suomen merimuseo, Langinkoski, Hvitträsk, Louhisaari, Vankila, Hämeen linna ja Olavinlinna. Yhteiskunnallisena keskustelijana ja alan kansainvälisenä vaikuttajana toimiva Suomen kansallismuseo on osa opetus- ja kulttuuriministeriön alaista Museovirastoa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen kansallismuseo
Suomen kansallismuseo käynnistää kausityöntekijöiden rekrytoinnin8.1.2025 10:05:00 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo palkkaa ensi kesäksi noin 90 kesätyöntekijää Hämeen linnaan, Olavinlinnaan, Seurasaaren ulkomuseoon, Tamminiemeen, Louhisaaren kartanolinnaan, Hvitträskiin, Suomen merimuseon museolaivoille, Vankilaan ja Langinkosken keisarilliselle kalastusmajalle. Kesätyöpaikat ovat haettavissa 31.1.2025 klo 16.00 asti.
Suomen kansallismuseon kohteissa yli puoli miljoonaa kävijää – suljettaviksi kaavaillut museokohteet voidaan avata20.12.2024 11:05:00 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseon yhdeksässä avoinna olleessa museossa ja linnassa oli noin 521 560 kävijää vuoden 2024 aikana. Myös vuonna 2025 kaikki yhdeksän museokohdetta avautuvat yleisölle. Museoviraston syksyllä käymien yt-neuvottelujen tuloksena Suomen kansallismuseon kesäkohteista Seurasaaren ulkomuseo, Hvitträsk, Langinkoski ja Louhisaari päätettiin sulkea ensi vuodeksi. Eduskunnan 18.12. myöntämällä lisärahoituksella kuitenkin myös nämä museot voidaan avata.
Kansallismuseo saapuu Suomen maatalousmuseo Sarkaan – mukana useita Lounais-Suomesta peräisin olevia kulttuurihistoriallisia aarteita12.11.2024 13:02:24 EET | Tiedote
Peruskorjaus- ja lisärakentamishankkeen takia kiinni oleva Kansallismuseo tekee sulkuaikanaan lyhyitä vierailuja museoihin eri puolille Suomea. Seuraavana kohteena on Suomen maatalousmuseo Sarka Loimaalla 23.–24.11.2024.
The National Museum of Finland launches a repatriation to Benin4.11.2024 11:00:01 EET | Press release
The National Museum of Finland is preparing to return a kataklé, a ceremonial royal stool which was received into the museum´s collections in 1939, to the Republic of Benin. Preparations for the repatriation will be on the agenda during the visit of Benin’s Foreign Minister, Olushegun Adjadi Bakari, to Finland from 4–5 November 2024.
Suomen kansallismuseo käynnistää repatriaation Beniniin4.11.2024 09:58:29 EET | Tiedote
Suomen kansallismuseo aikoo palauttaa Beninin tasavallalle kataklén, kolmijalkaisen kuninkaallisen seremoniaistuimen, joka on liitetty Suomen kansallismuseon kokoelmiin vuonna 1939. Palautukseen eli repatriaatioon valmistautuminen on esillä Beninin ulkoministeri Olushegun Adjadi Bakarin vierailulla Suomessa 4.−5.11.2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme