Katsaus: Rakennusten sisäilmaan liittyvät ongelmat eivät ratkea ainoastaan sisäilmaa parantamalla

Suomalaisen sisäilman laatu on eurooppalaisittain hyvä, ja suurin osa väestöstä on siihen tyytyväisiä. Sisäilmaan liittyvät ongelmatilanteet ja sisäilmaan liitetty oireilu ovat kuitenkin Suomessa yleisiä, etenkin työpaikoilla.
Koska ongelma on moninainen, pelkkä rakennusten sisäilman parantaminen ei riitä, selviää Lääkärilehdessä julkaistusta Suomen sisäilmatilannetta koskevasta katsauksesta.
Rakentamisen laatu ja toimivat mallit ongelmatilanteiden ratkaisuun keskeisiä
Suomessa on pitkät perinteet sisäilmaan liittyvässä tutkimuksessa, ongelmien ehkäisyssä ja ohjeistuksissa. Pääperiaate on ehkäistä ja vähentää sisäympäristöjen epäpuhtauksiin liittyviä terveysriskejä tiukoilla säädöksillä sekä edistää hyvää rakentamista.
Silti sisäilmaan liittyvien ongelmatilanteiden ennaltaehkäisyssä ja ratkaisemisessa, terveydellisen merkityksen arvioinnissa, oireilevien huomioimisessa ja viestinnässä on yhä kehitettävää.
’’Resurssit pitää kohdentaa tehokkaasti sisäympäristöjen laadun parantamiseen ja haittojen ennaltaehkäisyyn. Ongelmatilanteiden hoitoon tarvitsemme entistä parempia toimintamalleja. Näitä kehitämme Kansallisessa sisäilma ja terveys -ohjelmassa yhdessä valtioneuvoston Terveet Tilat 2028 -hankkeen kanssa’’, toteaa tutkimusprofessori Anne Hyvärinen.
Tarve tutkitulle tiedolle on ilmeinen
Koska sisäilman terveysvaikutuksista on puhuttu Suomessa paljon, ihmisillä on aiheesta runsaasti ennakkokäsityksiä. Vuonna 2019 julkaistun Kansallinen sisäilmakartoitus -väestökyselyn perusteella ihmiset arvioivat sisäilmaan liittyvät terveyshaitat vaikeammiksi kuin mitä tutkimustulokset kertovat.
Vahvat ennakkokäsitykset voivat osaltaan lisätä oireilua sekä vaikeuttaa sisäilmaongelmien käsittelyä ja potilaiden hoitoa Suomessa.
’’Tietopuutteet sisäilman terveysvaikutuksista saattavat johtaa ristiriitoihin muun muassa asiantuntijoiden, terveydenhuollon ammattilaisten ja rakennuksen käyttäjien välillä. Tämä vaikeuttaa rakennusten sisäilmaan liittyvien ongelmatilanteiden ratkaisua, voi lisätä oireilua ja myös vaikeuttaa potilaiden kohtaamista ja hoitoa’’, toteaa professori Juha Pekkanen.
Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma on THL:n koordinoima 10-vuotinen ohjelma. Ohjelman päätavoite on vähentää sisäympäristöön liittyviä terveys- ja hyvinvointihaittoja Suomessa. Tähän pyritään mm. ottamalla terveydenhuolto voimakkaammin mukaan toimintaan sekä keskittymällä ihmisen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen, haittojen ennaltaehkäisyyn, viestintään sekä sairaiden kokonaisvaltaiseen hoitoon ja tukeen.
Lisätietoja
THL:n sisäilmasivusto
Kansallinen sisäilma ja terveys 2018-2028 -ohjelma
Suomen Lääkärilehti: Kansallinen sisäilma ja terveys -ohjelma 2018–2028: Parempaa terveysvaikutusten arviointia ja potilaiden hoitoa
THL kartoitti sisäilman epäpuhtauksille altistumista Pohjoismaissa – maiden välillä ei suuria eroja (uutinen, 29.4.2020)
THL tutki väestön käsityksiä sisäilmasta - ihmiset kokevat riskit suurempina kuin ne tutkimustiedon perusteella ovat (tiedote, 30.10.2019)
Anne Hyvärinen
johtaja
p. 029 524 6364
etunimi.sukunimi@thl.fi
Juha Pekkanen
professori
THL ja Helsingin yliopisto
p. 040 508 1077
etunimi.sukunimi@helsinki.fi
Avainsanat
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on asiantuntija- ja tutkimuslaitos. Tuotamme tietoa, työkaluja ja ratkaisuja terveys- ja hyvinvointialan päätöksenteon ja toiminnan tueksi. Teemme kansainvälisesti ja kansallisesti arvokasta tutkimusta ja sovellamme sitä suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuuden rakentamiseen.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
THL viikolla 17/202517.4.2025 15:07:14 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 17.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Blogit ti 22.4. Kirjoittajat: Rut Norlund-Spiby ja Päivi Nurmi-Koikkalainen. Exploring Independent Living Practices Across Nordic and Baltic Countries ke 23.4. Kirjoittajat: Susanna Kalliola, THL ja Erikka Levälahti, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, laillistettu sosiaalityöntekijä. Lastensuojelua uudistetaan – mistä tiedämme, että olemme onnistuneet? to 24.4. Kirjoittajat: Mika Gissler ja Johanna Lammi-Taskula. 50 ehdotusta lapsitoiveiden tukemiseksi ja syntyvyyden koh
Två av tre högskolestuderande vill ha barn inom sinom tid – hinder just nu till exempel pågående studier och ekonomisk situation16.4.2025 00:05:00 EEST | Pressmeddelande
Två av tre högskolestuderande önskar få barn i framtiden, män något mer än kvinnor. Hos kvinnor har önskan om barn minskat under de senaste åren. Dessa resultat framgår av Hälso- och välfärdsundersökningen av högskolestuderande (KOTT), som genomfördes av THL våren 2024.
Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmesta haluaa lapsia aikanaan – nyt esteinä ovat esimerkiksi keskeneräiset opinnot ja taloudellinen tilanne16.4.2025 00:05:00 EEST | Tiedote
Korkeakouluopiskelijoista kaksi kolmesta toivoo saavansa lapsia tulevaisuudessa, miehet hieman naisia yleisemmin. Naisilla lapsitoiveet ovat vähentyneet viime vuosina. Tulokset selviävät THL:n keväällä 2024 toteuttamasta Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta (KOTT).
THL viikolla 16/202510.4.2025 14:07:51 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 10.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Tiedotteet ke 16.4. Lapsitoiveet ja lasten hankinnan esteet korkeakouluopiskelijoilla. Tuloksia Korkeakouluopiskelijoiden terveys- ja hyvinvointitutkimuksesta KOTT 2024. Lisätietoja: elisa.lautala(at)thl.fi, puh. 029 524 7244 Verkkouutiset pe 11.4. Nikotiinipussien käyttö on yleistynyt merkittävästi. Aikuisväestön hyvinvointi ja terveys – Terve Suomi -kyselytutkimuksen tuloksia. Lisätiedot: kati.matikainen(at)thl.fi, puh. 029 524 8403 Blogit ma 14.4. Kirjoittajat: Er
THL viikolla 15/20253.4.2025 14:53:06 EEST | Tiedote
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mediakalenteri ilmestyy joka torstai. Siihen kootaan aina seuraavan viikon infot, tiedotteet, keskeiset tapahtumat, julkaisut ja muita valikoituja ajankohtaisia asioita. Tiedot pohjautuvat torstain 3.4. tilanteeseen, ja niihin voi tulla muutoksia. Tarkemmat tiedot THL:n tapahtumista ja webinaareista tapahtumakalenterissa. https://www.thl.fi/fi/ajankohtaista/tapahtumat/tapahtumakalenteri THL:n viestintä palvelee mediaa arkisin klo 9–16, puh. 029 524 6161, sähköposti: info(at)thl.fi Verkkouutiset ke 9.4. Perhekeskusten tilannekuva Suomessa, 3 Tutkimuksesta tiiviisti -julkaisua. Lisätiedot: elina.suontama(at)thl.fi, puh. 029 524 7392 Blogit ti 8.4. Kirjoittaja: Nadja Lindgren-Blomerus, suunnittelija, THL. Romanien lyhyt mutta sitäkin vaikuttavampi koulutuspolku vahvistaa koko yhteisön osallisuutta ke 9.4. Kirjoittajat: Tanja Tasala, Tuija Yli-Törmänen, Tapani Kauppinen. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen kunnassa on poliittinen valinta to 10.4.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme