Kela-korvauksen tuplaaminen lyhentäisi hammashoidon potilasjonoja
– Suun terveydenhuollossa kärsitään nyt historiallisen pahasta hoitovelasta. Vakavan tilanteen korjaamiseen tarvitaan nopeita toimia. Suun terveydenhuollon Kela-korvauksen korottaminen vähintään kaksinkertaiseksi on yksi tehokas keino paikata valtavaa hoitovelkaa, sanoo Hammaslääkäriliiton toiminnanjohtaja Henna Virtomaa.
Monessa kunnassa terveyskeskusten potilasjonot ovat jo venyneet reippaasti yli kuuden kuukauden ja pahimmillaan jopa yli vuoden mittaisiksi. Pahin tilanne on tällä hetkellä suurimmissa kaupungeissa.
Hallitus aikoo syksyn budjettiriihessä tehdä leikkauksia useisiin yksityisen hoidon Kela-korvauksiin, mutta hammashoitoon ja mielenterveyden hoitoon liittyvät korvaukset ovat jäämässä ennalleen.
Vuonna 2021 Kela-korvauksia maksettiin yhteensä noin 45 miljoonaa euroa (lähde: Kelasto). Korvauksen osuutta on leikattu useampaan kertaan 2010-luvulla, joten korvauksen osuus on enää noin 13 % hoidon hinnasta.
Hoitojonoissa suun sairaudet ehtivät edetä
Odottamalla jonossa suun sairaudet ja vaivat ehtivät edetä ja vaikeutua, jolloin potilas tarvitsee isompia ja laajempia hoitoja. Samalla ihminen menettää suunterveyttään osin peruuttamattomasti ja hoidon kustannukset kasvavat.
Suun terveydenhuollon Kela-korvaukset ovat Hammaslääkäriliiton mukaan tehokas keino lyhentää terveyskeskusten potilasjonoja. Kaikki suun terveydenhuollon resurssit on tärkeä saada täysimääräisesti käyttöön.
Hammashoidon korvauksia maksetaan Kelan tilastojen mukaan paljon myös pienituloisille, joten niillä on merkitystä terveyserojen tasaajina.
Kela-korvauksia nostettaessa tulee samalla varmistaa, etteivät korotukset siirry hoidon hintaan, vaan hyödyn pitää jäädä potilaalle.
Valtaosa suun terveyspalveluista on jokaisen säännöllisesti läpi elämänsä tarvitsemaa perushammashoitoa. Suun terveydenhuollossa julkiset ja yksityiset palvelut muodostavat toisiaan täydentävän kokonaisuuden.
– Terveyskeskusten resursseja ei alun perinkään ole mitoitettu koko väestön hoitoon, vaan aikuispotilaista noin puolet hoidetaan terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Siksi Kela-korvauksilla on ollut hammashoidossa erityisen iso merkitys, Virtomaa taustoittaa.
– Hyvä suun terveydenhuolto perustuu säännöllisiin tutkimuksiin ja sairauksien ennaltaehkäisyyn. Kun suun tulehdukset havaitaan ajoissa, vältytään vakavilta infektioilta ja komplikaatioilta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna VirtomaaToiminnanjohtajaSuomen Hammaslääkäriliitto
Puh:09 6220 2535henna.virtomaa@hammaslaakariliitto.fiTietoja julkaisijasta

Malminkatu 30
00100 Helsinki
09 622 0250http://www.hammaslaakariliitto.fi
Suomen Hammaslääkäriliitto on hammaslääkärien ja hammaslääketieteen opiskelijoiden akavalainen asiantuntija- ja edunvalvontajärjestö. Liittoon kuluu noin 7400 jäsentä eli yli 90 prosenttia ammattikunnasta. Olemme mukana kehittämässä suun terveydenhuoltoa ja edistämässä suomalaisten suunterveyttä. Liiton tehtävänä on myös vaalia hammaslääkärien eettisiä arvoja ja edistää ammattikunnan eettistä keskustelua.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Hammaslääkäriliitto ry
Hammaslääkäriliitto ja Terve Paino ry: Sokerivero paikkaamaan valtiontaloutta ja parantamaan kansanterveyttä15.4.2025 08:54:26 EEST | Tiedote
Suomessa tulisi jatkossa siirtyä verottamaan kaikkia runsaasti sokeria sisältäviä tuotteita. Laaja-alaisella haittaverolla voidaan parantaa kansanterveyttä, paikata valtiontaloutta ja auttaa kuormittunutta sote-järjestelmää. Runsas sokerin saanti heikentää suunterveyttä ja vaikuttaa väestön lihomiseen. Valmistevero tulisi porrastaa tuotteen sokeripitoisuuden mukaan, mikä kannustaisi teollisuutta tuotekehittelyyn sokerin vähentämiseksi.
Suunterveystekoja tarvitaan hyvinvointialueilla ja kunnissa24.3.2025 12:48:44 EET | Tiedote
Suun terveydenhuollon riittävät ja oikea-aikaiset palvelut sekä suunterveyttä edistävä elinympäristö tuottavat terveyttä ja säästävät kustannuksia. Hammaslääkäriliitto ehdottaa vaalitavoitteissaan konkreettisia tekoja, joista huolehtimalla hyvinvointialueet ja kunnat voivat toimia asukkaiden suunterveyden hyväksi.
Terveyskeskushammaslääkärivaje vaihtelee alueittain ja yksityiset voisivat hoitaa enemmän potilaita, kertoo Hammaslääkärityövoimaselvitys28.1.2025 07:29:49 EET | Tiedote
Hyvinvointialueiden välillä oli isoja eroja terveyskeskushammaslääkärin vakanssien täyttöasteessa vuonna 2024. Hammaslääkärivuokratyövoiman käyttö oli puolestaan alueilla lähes loppunut. Samaan aikaan yksityishammaslääkärien vapaa kapasiteetti eli mahdollisuus hoitaa enemmän potilaita oli kasvanut. Tiedot selviävät juuri valmistuneesta Hammaslääkärityövoimaselvityksestä.
Hammaslääkärit ottivat kantaa potilasturvalliseen työnjakoon3.12.2024 11:29:45 EET | Tiedote
Hammaslääkäriliiton valtuusto otti kantaa potilasturvalliseen työnjakoon. Potilaan tutkimuksen, taudinmäärityksen sekä hoitopäätöksen ja hoitosuunnitelman tekeminen on säilytettävä hammaslääkärin vastuulla. Hammaslääkäri arvioi potilaan terveydentilaa kokonaisvaltaisesti ja huomioi potilaan yleisterveyden sekä siihen liittyvät hammaslääketieteelliset erityistarpeet.
100-vuotias Suomen Hammaslääkäriliitto muistuttaa suun terveydenhuollon kehittämistarpeista27.11.2024 08:19:02 EET | Tiedote
Jokainen tarvitsee suun terveydenhoitoa säännöllisesti läpi elämän. 100 vuotta 6.12. täyttävä Hammaslääkäriliitto muistuttaa suunterveyden merkityksestä ja suun terveydenhuollon kehittämistarpeista osana käynnissä olevaa sote-uudistusta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme