ELY-keskukset

Kesän 2023 leväseuranta on alkanut (Varsinais-Suomi, Satakunta)

Jaa
Tällä viikolla käynnistyi jälleen kesäkuun alusta syyskuun loppuun kestävä valtakunnallinen sinileväseuranta. Seurannan aikana havainnoidaan sinilevien esiintymistä Suomen järvissä ja merialueilla. Tänä kesänä Lounais-Suomessa (Varsinais-Suomi ja Satakunta) ELY-keskuksen vakioseuranta koostuu 36 havaintopaikasta, joista 20 sijaitsee merialueella ja 16 sisävesissä. Osa havaintopaikoista on ollut mukana seurannan alusta eli jo vuodesta 1998 saakka.
Siitepölyä veden pinnalla. © Suvi Kiviluoto
Siitepölyä veden pinnalla. © Suvi Kiviluoto

Vakiohavainnoitsijat arvioivat havaintopaikkojen sinilevätilanteen viikoittain neliportaisella asteikolla (0-3) vedessä näkyvän levän mukaan. Levähavainnot tallennetaan Järvi-Meriwiki -palveluun, joka on Suomen ympäristökeskuksen perustama tietokanta Suomen järvi- ja merialueista (www.jarviwiki.fi). Palvelusta on löydettävissä monipuolisesti tietoa ja havaintoja mm. kaikista Suomen järvistä, joiden pinta-ala ylittää hehtaarin. Varsinais-Suomen ELY-keskus tiedottaa alueensa levätilanteesta tarpeen mukaan torstaisin kesäkuun alusta syyskuun loppuun asti (www.ely-keskus.fi/levatilanne, Varsinais-Suomi). Suomen Ympäristökeskus (Syke) julkaisee kesä-elokuussa joka torstai valtakunnallisen leväkatsauksen: Sinilevätilannekatsaukset (syke.fi)

Sinilevää ei ole havaittu järvissä eikä merialueella

Lounais-Suomen vakioseurantapaikoilla ei ole havaittu seurannan ensimmäisellä viikolla sinilevää, eikä ELY-keskukseen ole tullut ilmoituksia muista sinilevähavainnoista Lounais-Suomen alueella. Tilanne on kesäkuun alulle tyypillinen. Toukokuun viileät sääolot ovat hillinneet sinilevien kasvua, eivätkä vesistöjen lämpötilat ole päässeet vielä nousemaan. Tarkemmat levätiedot havaintopisteittäin löytyvät jarviwiki.fi -palvelusta.

Siitepölykausi on käynnissä ja joidenkin kasvilajien siitepöly saattaa veden pinnalle kerääntyessään muistuttaa leväesiintymää. Esimerkiksi männyn ja koivun siitepölyä voi paikoitellen esiintyä tällä hetkellä hyvinkin runsaasti. Männyn ja koivun siitepöly on väriltään kellertävää tai vaalean ruskeaa, ja hajoava siitepölymassa usein haisee voimakkaasti. Siitepöly voi muodostaa veden pinnalle laskeutuessaan sinileväesiintymän kaltaisia raitoja ja kasautumia. 

Levähavainnoista ilmoittaminen

Vakiohavaintopaikkojen lisäksi Varsinais-Suomen ELY-keskus ottaa vastaan levähavaintoja ympäri Lounais-Suomea. Havainnot voi ilmoittaa numeroon 0295 022 530. Järvi-Meriwikiin on mahdollista kirjata levähavaintoja muualtakin kuin vakiohavaintopaikoilta, joko kirjautumalla palveluun tai älypuhelimeen ladattavan Havaintolähetti-sovelluksen kautta www.jarviwiki.fi/havaintolahetti/. Lounais-Suomen sinilevähavainnot -karttasovelluksesta (linkki alla) voi tarkastella kansalaisten ilmoittamia sinilevähavaintoja vuodesta 2003 tähän päivään. Erityisen runsaista tai poikkeuksellisista levähavainnoista on mahdollista lähettää myös näyte analysoitavaksi Varsinais-Suomen ELY-keskukseen. Ennen levänäytteen lähettämisestä tulee olla yhteydessä ELY-keskukseen (p. 0295 022 530)

Linkkejä:

Lisätietoja:

Ylitarkastaja Sanna Kipinä-Salokannel, 0295 022 879

Avainsanat

Kuvat

Siitepölyä veden pinnalla. © Suvi Kiviluoto
Siitepölyä veden pinnalla. © Suvi Kiviluoto
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta ELY-keskukset

Valkoposkihanhien syysmuutto on päättymässä30.10.2024 15:03:15 EET | Tiedote

Syksyn 2024 valkoposkihanhien syysmuutto on päättymässä. Syysmuutto on edistynyt niin, että esimerkiksi Pohjois-Karjalassa on jäljellä enää muutamia kymmeniä valkoposkihanhia ja Etelä-Suomessa suurimmat parvet ovat pienentyneet viidesosaan viikontakaisesta määrästä. Suurin osa jäljellä olevista valkoposkihanhista jättänee Suomen seuraavan viikon kuluessa. Muuttotiedotteita jatketaan seuraavan kerran keväällä 2025 kevätmuuton alkaessa.

Funderar du på att avstå från olje- eller naturgasuppvärmning? Agera nu, för snart är det sista chansen att ansöka om understöd28.10.2024 08:00:00 EET | Pressmeddelande

NTM-centralen beviljar ännu understöd till ägare av egnahems- och parhus som avstår från olje- eller naturgasuppvärmning. Ansökan om de populära understöden avslutas dock senast under nästa vår. De renoveringar som beviljats understöd ska vara slutförda senast den 31.8.2025, så det lönar sig att börja planera projektet och ansöka om understöd nu. NTM-centralen kommer att meddela det exakta slutdatumet för ansökan i början av 2025.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye