Kestävän hyvinvoinnin turvaaminen on nostettava talouden päämääräksi jo tänään

Suomen menestyksen perusta vaatii uudistumista: ylikulutukseen perustuva talous on tullut tiensä päähän – hyvinvoinnin ja sen rahoituksen turvaaminen kestävästi vaatii ekologisen kestävyyden ottamista tosissaan. Vain kehittämällä ratkaisuja suuriin globaaleihin haasteisiin voimme menestyä pitkällä aikavälillä. Tähän tulee vastata myös jokavuotisessa valtiontalouden suunnittelussa jo nyt.
Suomi tarvitsee muun muassa kokonaisvaltaisen, kestävän kehityksen verosiirtymän vauhdittamista ja kaikkien taloudellisten päätösten arviointia ekologisen kestävyyden näkökulmasta. Arvioinnissa auttaa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkosen asettaman Kestävä elvytys -työryhmän laatima kriteeristö. Lisäksi Sitra on nyt koonnut suosituksia kestävän budjetin pohjaksi.
”Yksittäisillä pisteveroilla tai niiden muutoksilla yhteiskuntamme ei uusiudu riittävän nopeasti ja Suomelta jäävät saavuttamatta ne merkittävät hyödyt, jotka siirtymisessä hiilineutraaliin kiertotalousyhteiskuntaan olisivat tarjolla. Tarvitaan merkittäviä uudistuksia ja polulla kohti niitä tarvitaan aivan uudenlaista otetta myös vuosittaiseen valtion budjetointiin”, sanoo Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtaja Mari Pantsar.
Sitran suositukset keskeisistä toimenpiteistä, jotka tukevat kestävän budjetin laatimista:
- Kestävän kehityksen verouudistusta on vietävä eteenpäin reippailla, kokoluokaltaan satojen miljoonien askelilla jo vuoden 2021 budjetissa. Keskeistä on siirtyä haittatuista hyötytukiin, esimerkiksi aloittamalla asteittainen luopuminen energiaintensiivisen teollisuuden veronpalautuksesta ja luopumalla asteittain turpeen veroedusta esimerkiksi vuoteen 2025 mennessä.
- Kiertotalouden avulla voidaan elvyttää taloutta, luoda uutta työtä ja hillitä ekologista kriisiä. Merkittäviä hyötyjä toisi 300 miljoonan euron rahoituskokonaisuus, josta tulisi jakaa tutkimus-, kehitys- ja innovaatio- sekä demonstraatiotukea, edistää rakennetun ympäristön kehittämistä ja tukea koulujärjestelmän ja elinikäisen oppimisen kehittämistä.
- Vähäpäästöisen liikenteen läpimurtoa voidaan vauhdittaa lisäämällä tukea sähkö- ja biokaasuautojen latausinfrastruktuurille.
- Energiatukivaltuuksia voidaan kasvattaa kokonaisuudessaan 100 miljoonalla eurolla vuodelle 2021. Tämä edistäisi osaltaan kivihiilen ja turpeen korvaamista kaukolämmön tuotannossa.
- Koko listaus suosituksista löytyy tämän tiedotteen liitteenä.
”Ilmastonmuutoksen hillitsemisellä ja päästöjen vähentämisellä on kiire sekä Suomessa että maailmalla. Emme täysin hahmota ilmastokriisin mittakaavaa, minkä vuoksi myös tähän asti kaavaillut ilmastoteot ja -tavoitteet ovat olleet pääosin riittämättömiä. Verotuksen painopistettä tulisi reippaasti siirtää työn verotuksesta ympäristöhaittojen verotukseen, ja elvytyspanostukset tulee käyttää kestävyyttä edistävällä tavalla”, Pantsar jatkaa.
Pantsarin mukaan budjettiehdotuksessa on kuitenkin jo joitain valopilkkuja, kuten valmistavan teollisuuden II sähköveroluokan laskeminen EU:n minimitasoon sekä merituulivoiman kiinteistöveron alentaminen.
Sitra tukee Suomen uudistumista hiilineutraalin kiertotalouden edelläkävijäksi ja auttaa tekemään siirtymästä uuteen, kestävämpään talouteen mahdollisimman reilun sekä luomaan maailmanluokan kiertotalousratkaisuja, joilla on vientipotentiaalia. Yrityksiä inspiroidakseen Sitra on listannut Suomen kiinnostavimmat kiertotalousratkaisut jo vuodesta 2017. Sitra on palkittu edelläkävijätyöstään maailman parhaana julkisena kiertotaloustoimijana Maailman talousfoorumin yhteydessä Davosissa vuonna 2018.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Mari Pantsar, johtaja, Hiilineutraali kiertotalous, mari.pantsar@sitra.fi, 050 382 0755
Samuli Laita, johtava asiantuntija, viestintä, samuli.laita@sitra.fi, 040 536 8650
Kuvat

Liitteet
Tietoja julkaisijasta
Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Sitra
Att skräddarsy AI för att gynna olika branscher ger ett produktivitetssprång – Europa måste påskynda utvecklingen27.3.2025 08:00:00 EET | Pressmeddelande
Till stöd för industriell och sektoriell förnyelse kommer följande fas i AI-utvecklingen att medföra nya specialiserade tillämpningar. Effekterna på produktivitetsförbättringar kan bli betydande. En ny Sitra-rapport visar att Europa måste investera kraftigt i AI för att kunna konkurrera globalt.
Tekoälyn räätälöinti eri toimialoille voi lisätä merkittävästi tuottavuutta – Euroopan vauhditettava kehitystä27.3.2025 08:00:00 EET | Tiedote
Tekoälykehityksen seuraava vaihe tuo uusia erikoistuneita sovelluksia teollisuuden ja eri toimialojen uudistumisen tueksi. Vaikutukset tuottavuuden parantamiseen voivat olla huomattavia. Euroopan on tehtävä kattavia tekoälyinvestointeja pärjätäkseen globaalissa kilvassa, ehdottaa Sitran uusi selvitys.
Artificial intelligence solutions to boost productivity in different industries – Europe must accelerate progress27.3.2025 08:00:00 EET | Press release
The next phase of AI development will bring new specialised applications to support industrial and sectoral renewal. The impact on productivity improvements could be significant. Europe needs to invest heavily in AI to compete globally, suggests a new Sitra report.
Sitra inleder förändringsförhandlingar19.3.2025 15:35:31 EET | Pressmeddelande
Jubileumsfonden för Finlands självständighet inleder förändringsförhandlingar som påverkar stödverksamheterna. Dessa är kopplade till en ny strategi där Sitra flyttar verksamhetens fokus starkt mot att finansiera innovationer för att omvandla Finland. Målet är också att öka smidigheten och effektiviteten.
Sitra aloittaa muutosneuvottelut19.3.2025 15:35:31 EET | Tiedote
Suomen itsenäisyyden juhlarahasto käynnistää tukitoimintoihinsa kohdistuvat muutosneuvottelut. Ne liittyvät uuteen strategiaan, jolla Sitra siirtää toiminnan painopistettä voimakkaasti innovaatioiden rahoittamiseen Suomen uudistamiseksi. Tavoitteena on myös lisätä ketteryyttä ja tehokkuutta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme