Kolmannes kv-opiskelijoista lähtee Suomesta heti valmistuttuaan – 8 % työllistyneistä jää siivoamaan
Tekniikan alan yliopistokoulutuksesta valmistuneista ulkomaalaisista joka kolmas lähtee Suomesta heti valmistuttuaan ja vain noin puolet työllistyy vuoden kuluessa. Kahdeksan prosenttia työllistyneistä jää Suomeen ei koulutustaan vastaavaan työhön eli lähinnä siivoamaan, ilmenee opetushallinnon tilastopalvelun Vipusen tilastoista.
Samalla kansainvälisistä tekniikan alan yliopistokoulutetuista tulee halpatyövoimaa verrattuna suomalaisiin tekniikan alan yliopistokoulutettuihin. Suomalaisen vastavalmistuneen keskipalkka on 3 400 euroa kuukaudessa ja ulkomailta tulleen noin 18 prosenttia alhaisempi eli 2 800 euroa kuukaudessa, selviää Tekniikan akateemiset TEKin tuoreesta Graduate Survey -tutkimuksesta.
”Osin palkkaeroa selittää, että suomalaisilla on selvästi enemmän työkokemusta valmistuessaan. Lisäksi kansainvälisistä vastavalmistuneista osa ei työllisty koulutusta vastaaviin töihin, mikä näkyy palkkatasossa. Tilanne muuttuukin hieman, jos vertaamme omalle alalle työllistyneiden keskipalkkaa. Tällöin ero on hieman pienempi eli 15 prosenttia. Suomalaiset ansaitsevat 3500 euroa kuukaudessa ja ulkomailta tulleet 3000 euroa kuukaudessa”, analyytikko Arttu Piri TEKistä kertoo.
Suomalaisten ja kansainvälisten opiskelijoiden työtilanteet näyttävät muutenkin hyvin erilaisilta valmistumisen hetkellä. Valmistumishetkellä suomalaisista opiskelijoista vain 12 % etsii töitä, kun kv-opiskelijoista 34 % on vailla työpaikkaa. Kv-opiskelijoiden työllistymistä hankaloittaa erityisesti kontaktien puute yrityksiin. Kun suomalaiset opiskelijat tekevät opinnäytetyönsä tyypillisesti yrityksiin, kv-opiskelijat tekevät ne yliopistoille tai tutkimuslaitoksille.
”Valmistumishetkellä suomalaiset opiskelijat ovat tyypillisesti vakituisessa työsuhteessa yksityisellä sektorilla. Siksi olisi tärkeää, että myös kaikki kansainväliset opiskelijat saadaan tekemään diplomityönsä yrityksiin. Tampereella näin on jo tehty menestyksekkäästi tuotantotalouden DI-tutkinto-ohjelmassa, ja numerot näyttävät aivan erilaisilta”, TEKin toiminnanjohtaja Jari Jokinen kertoo.
Jokisen mielestä työnantajien olisi syytä oppia arvostamaan ja tuntemaan muualta tulleita.
”Työmarkkinat ovat aidosti kansainväliset ja me tarvitsemme lisää osaajia Suomeen. Lisäksi kaikkien koulutuksen Suomessa saaneiden pitää voida pärjätä suomalaisilla työmarkkinoilla. Meidän on lisättävä suomen kielen alkeisopetus kaikkiin kv-opiskeluohjelmiin. Maailma muuttuu teoilla”, Jokinen ehdottaa.
Tekniikan akateemiset TEKin Graduate Survey tehtiin vuonna 2019 valmistuneille diplomi-insinööreille ja arkkitehdeille ympäri Suomen. Kyselyyn vastasi 2 270 henkilöä, mikä on 76 % kaikista vastavalmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä. Vastaajista 77 % oli suomalaisia, 19 % oli kotoisin EU:n ulkopuolelta ja 4 % EU-maista. Kysely toteutettiin yhteistyössä tekniikan alan yliopistojen kanssa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Arttu Piri, analyytikko, Tekniikan akateemiset TEK, p. (09) 2291 2235
Jari Jokinen, toiminnanjohtaja, Tekniikan akateemiset TEK, p. 040 091 4839
Tietoja julkaisijasta
Tekniikan akateemiset TEK on tekniikan alan yliopistokoulutettujen etu- ja palvelujärjestö. Jäsenet ovat tekniikan, tietojenkäsittelyn, arkkitehtuurin tai luonnontieteiden yliopistotutkinnon suorittaneita ja näiden alojen opiskelijoita. TEK tukee jäseniään työuralla, edistää ammattikunnan osaamista ja yhteisöllisyyttä sekä rakentaa kestävää hyvinvointiyhteiskuntaa. Noin 80 000 jäsenellään TEK on Akavan toiseksi suurin jäsenliitto ja Suomen kahdeksanneksi suurin ammattiliitto.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Tekniikan akateemiset - TEK
Kutsu: Tapaa tieteestä innostuneita nuoria14.4.2025 11:33:06 EEST | Kutsu
Tervetuloa haastattelemaan Kipinä-tiedekilpailun finalisteja Espoon Otaniemeen 16.4. klo 10–13.
Nya teknologipriser går till membranteknik som samlar råvaror, en reaktorfysikkod som har erövrat världen och ett toppteam från Uleåborg10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
ITU-prisfamiljen består av tre priser som delas ut för första gången i år. Prisjuryerna, som leds av Elina Hiltunen, Outi Krause och Katja Toropainen, premierade NPHarvests membranteknik, VTT:s reaktorfysikkod Serpent och forskningsenheten för produktionsekonomi vid Uleåborgs universitet.
Membrane technology for recovering nutrients, reactor physics code that has conquered the world and top team from Oulu win new technology awards10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
The three awards of the ITU award family are presented for the first time this year. Three juries, chaired by Elina Hiltunen, Outi Krause and Katja Toropainen, gave the awards to the membrane technology of NPHarvest, VTT’s Serpent reactor physics code and the IEM research unit at the University of Oulu.
Raaka-aineita keräävä kalvoteknologia, maailmaa valloittanut reaktorifysiikkakoodi ja huipputiimi Oulusta voittivat uudet teknologiapalkinnot10.4.2025 09:00:00 EEST | Tiedote
Kolmesta palkinnosta koostuva ITU-palkintoperhe jaetaan tänä vuonna ensimmäistä kertaa. Elina Hiltusen, Outi Krausen ja Katja Toropaisen vetämät palkintoraadit myönsivät palkinnot NPHarvestin kalvoteknologialle, VTT:n Serpent-reaktorifysiikkakoodille ja Oulun yliopiston tuotantotalouden tutkimusyksikölle.
Joka neljäs vastavalmistunut DI ja arkkitehti ei usko jäävänsä Suomeen2.4.2025 07:23:00 EEST | Tiedote
Kaikkiaan neljännes valmistuneista diplomi-insinööreistä ja arkkitehdeistä näki itsensä työskentelevän ulkomailla viiden vuoden kuluttua valmistumisesta. Luku on tätäkin korkeampi niillä, joiden kansalaisuus on muu kuin Suomi.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme