Metsäteollisuus ry

Korona painoi metsäteollisuuden tuotantoa – Vain kartongin ja sellun tuotanto kasvoi huhti–kesäkuussa

Jaa
Koronapandemia ja sen hillitsemistoimet ajoivat keväällä paperintuotannon kotimaan tehtailla alimmalle tasolle vuosikymmeniin. Huhti-kesäkuussa myös sahatavaran ja vanerin tuotanto laski, mutta sellun ja kartongin tuotanto kasvoi viimevuotisesta, selviää Metsäteollisuus ry:n tuotantotilastoista.

Alkuvuonna etenkin Kiinassa ja Euroopassa taloudellista toimeliaisuutta vaimentanut koronapandemia painoi metsäteollisuuden tuotantoa Suomessa. Paperituotteiden tuotanto laski Suomen tehtailla 1,0 miljoonaan tonniin huhti–kesäkuussa, eli alimmilleen Metsäteollisuus ry:n liki 30-vuotisen vuosineljänneksittäisen tilastoseurannan aikana. 

Myös sahatavaran ja vanerin tuotantomäärien alamäki jatkui huhti–kesäkuussa. Jo tammi–maaliskuussa metsäteollisuuden kaikkien päätuoteryhmien tuotanto heikkeni merkittävästi ammattiliittojen aloittamien ja pitkään kestäneiden lakkojen takia.

Sellun ja kartongin tuotanto taas kääntyi hienoiseen kasvuun, kun koronapandemia ja sen hillitsemistoimet lisäsivät hygienia- ja pakkaustuotteiden kysyntää. Sellun tuotantomäärä nousi huhti–kesäkuussa 2,1 miljoonaan tonniin, mikä oli 1,4 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Kartonkien tuotanto kasvoi tuntuvammat 11,1 prosenttia 1,0 miljoonaan tonniin.

– Metsäteollisuuden alkuvuosi oli kokonaisuudessaan synkkä. Vielä on kuitenkin ennenaikaista arvioida, johtaako korona paino- ja kirjoituspaperien tuotannon pysyvään supistumiseen vai palaako kysyntä tai osa siitä entiselleen, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen arvioi.

Pidemmällä aikavälillä erilaisten sellu- ja kartonkituotteiden kysynnän odotetaan kasvavan. Ilmastomyönteisen puurakentamisen yleistyminen voi myös kasvattaa sahatavaran ja vanerin tuotantoa pidemmällä aikavälillä.

Ratkaisevat investoinnit

Lakkojen ja kevään koronapandemian takia metsäteollisuuden yhteenlaskettu ensimmäisen vuosipuoliskon tuotanto laahaa päätuoteryhmissä selvästi jäljessä viimevuotisesta: paperintuotannossa jäätiin viimevuotisesta 25,6 prosenttia, vanerin tuotannossa 20,9 prosenttia, sahatavaran 15,2 prosenttia, sellun 8,5 prosenttia ja kartongin 0,7 prosenttia.

Näkymä loppuvuodellekin on huolten peitossa, sillä päämarkkina-alueilla, samoin kuin Suomessa, joudutaan arvuuttelemaan, onko luvassa uusi korona-aalto.

– Toivomme, että hallitus seisoo metsäteollisuuden rinnalla ja tekee kansainvälistä kilpailukykyä parantavia vero- ja energiapäätöksiä viimeistään syksyn budjettiriihessä. Hallituksen tulisi myös tehdä kaikkensa, jotta Suomi houkuttelisi investointeja, joilla turvataan tuotanto tulevaisuudessa, korostaa toimitusjohtaja Jaatinen.

Lisätietoja
Metsäteollisuus ry, toimitusjohtaja Timo Jaatinen, soittopyynnöt p. (09) 132 6600

Suomi on maailman suurimpia sellun, paperin ja kartongin tuottajia sekä Euroopan kärkeä sahatavaran tuottajana. Metsäteollisuuden laaja kotimainen arvoketju työllistää noin 140 000 suomalaista ja vastaa noin viidenneksestä maamme tavaraviennistä. Suomalainen metsäteollisuus tunnetaan myös metsävaroja kasvattavasta osaamisestaan sekä uutta luovista innovaatioistaan. Metsäteollisuus ry toimii 72 metsäteollisuusyrityksen elinkeino- ja työmarkkinapoliittisena edunvalvojana.

www.metsateollisuus.fi 

http://twitter.com/metsateollisuus

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Metsäteollisuus ry
Metsäteollisuus ry
Snellmaninkatu 13
00170 Helsinki

09 132 61, forest@forestindustries.fihttp://www.metsateollisuus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Metsäteollisuus ry

Geopolitiikka haastaa suomalaista teollisuutta – kehysriihessä teollisuuspolitiikka on nostettava päätöksenteon kärkeen16.4.2025 10:00:00 EEST | Tiedote

Vientiteollisuus eli Teknologiateollisuus, Metsäteollisuus ja Kemianteollisuus sekä Energiateollisuus vaativat teollisuuspolitiikan nostamista poliittisen päätöksenteon keskiöön kehysriihessä. Jatkuva geopoliittinen murros, viimeisimpänä Yhdysvaltain ilmoittamat tullit, iskee kipeästi Suomen suurimpiin teollisuuden aloihin ja alleviivaa vahvan teollisuuspolitiikan merkitystä poliittisessa päätöksenteossa.

Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää15.4.2025 12:30:00 EEST | Tiedote

Luonnonvarakeskuksen tuoreet, vuoteen 2055 ulottuvat skenaariolaskelmat osoittavat, että aktiivisella ja oikea-aikaisella metsänhoidolla on paljon annettavaa puuston lisäkasvulle ja ilmastokestävyydelle. Luken hiilineutraalisuutta koskevasta selvityksestä puolestaan nähdään, että hiilinielut häviävät kahden erillisen tulevaisuuden skenaarion välillä, vaikka ennuste hakkuista pysyy samana.

Mediakutsu: Aktiivisella metsänhoidolla kasvu ylös ja tuhot alas - ilmasto kiittää!14.4.2025 12:13:03 EEST | Kutsu

Suomalaisiin metsiin kohdistuu monenlaisia odotuksia, mutta niiden tilasta ja roolista ilmastonmuutoksen keskellä ei ole aina helppo muodostaa selkeää kuvaa. Metsäteollisuus vastaa ilmastonmuutoksen mukanaan tuomiin haasteisiin monin eri ratkaisuin ja teollisuuden ilmastotiekartta kokoaa yhteen toimialan ajankohtaista tutkimustietoa ja konkreettisia toimenpiteitä. Tervetuloa kuulemaan aiheesta lisää Metsäteollisuus ry:n ilmastotiekartan metsien kasvuskenaarion julkistustilaisuuteen huomenna tiistaina 15.4.2025 klo 12.30–14.15. Tilaisuudessa pureudutaan metsiemme kasvuun vaikuttaviin tekijöihin ja uhkakuviin tuoreimman tutkimustiedon valossa. Puhujina tilaisuudessa ovat maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, professori Hubert Hasenauer (Bokun yliopisto, Itävalta) ja tutkimusprofessori Jari Hynynen (Luonnonvarakeskus). Tilaisuus järjestetään Tieteiden talolla Helsingissä (Kirkkokatu 6). Ennen ohjelman alkua osallistujille on tarjolla lounas (klo 11.30 alkaen). OHJELMA 11.30–12.30 Lou

Yhdysvaltojen tullipäätökset koettelevat myös metsäteollisuuden markkinoita3.4.2025 11:05:03 EEST | Tiedote

Yhdysvaltojen 2.4. ilmoittamat tullit merkitsevät kansainvälisen kaupan toimintaympäristön olennaista heikkenemistä. Suomelle tärkeänä vientialana myös metsäteollisuus kohtaa haasteita mahdollisten tullien myötä. - Näin laajat ja kansainväliset tullit Yhdysvaltojen kauppakumppaneille muuttaisivat toteutuessaan tavaravirtoja, markkinoiden kilpailuasetelmia ja vaikeuttaisivat talouden näkymän arviointia, toteaa Metsäteollisuus ry:n pääekonomisti Maarit Lindström. Tutkimuslaitosten arviot tullien korotusten vaikutuksista kansainväliseen ja Yhdysvaltojen talouteen ovat yhdensuuntaisia: tullien merkittävät korotukset heikentävät talouskasvua ja nostavat hintoja. Yhdysvallat suomalaiselle metsäteollisuudelle tärkeä markkina Yhdysvallat oli vuonna 2024 Suomen metsäteollisuuden kolmanneksi tärkein vientimarkkina, jonka osuus alan 12,1 miljardin euron viennistä oli 9,2 % (noin 1,1 miljardia euroa). Suomalaisen metsäteollisuuden päämarkkinat säilyvät Euroopassa ja Kaakkois-Aasiassa, mutta Yhdysv

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye