Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Kriisivalmiusasiantuntijat: seitsemän ideaa ja suositusta kriisivalmiuden vahvistamiseksi Ruotsissa ja Suomessa

Jaa
Tänään 16. marraskuuta ruotsalaisia ja suomalaisia poliitikkoja ja asiantuntijoita kokoontui Helsingin edustalle Hanasaareen kuulemaan ideoita ja suosituksia kriisivalmiuden vahvistamiseksi Suomessa ja Ruotsissa.
Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS),  Ruotsin Försvarshögskolan.  Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), Ruotsin Försvarshögskolan. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.

Hanaholmen-aloitteen kurssin osallistujat, Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulu ja Suomen Turvallisuuskomitea esittelivät suositukset korkean tason foorumissa, johon osallistuivat muun muassa Suomen tasavallan presidentin kansliapäällikkö Hiski Haukkala, elinkeinoelämän vaikuttaja Marcus Wallenberg, Suomen sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä ja Ruotsin hallituksen siviilipuolustuksen erikoistutkija Britt Bohlin.

”Ehdotuksia on olleet laatimassa kaksikymmentä johtavaa kriisivalmiuden asiantuntijaa Ruotsista ja Suomesta, jotka osallistuivat Hanaholmen-aloitteen kriisivalmiuskurssille syys- ja lokakuussa. Korkean tason foorumin koko idea on, että kurssilaisten ehdotukset eivät jäisi vain kauniiksi sanoiksi paperille, vaan että suositukset johtaisivat konkreettisiin tuloksiin”, toteaa Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun kokonaisturvallisuuden keskuksen johtaja Fredrik Bynander.

Seitsemässä suosituksessa käsitellään monenlaisia asioita, kuten yhteisiä harjoituksia ja varoitusjärjestelmiä, uusia tiedonjakamisen malleja, ilmasto- ja hybridiuhkien hallintaa, varmuusvarastoja, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyötä sekä jatkuvaa yhteistä kriisivalmiuskoulutusta.

”Kukaan ei ole vahva yksin, kun on kyse suurista yhteiskunnallisista kriiseistä, kuten pandemioista tai suurpaloista. Globaalit haasteet edellyttävät vuoropuhelua, solidaarisuutta ja rajat ylittävää yhteistyötä. Suomi ja Ruotsi voivat näyttää muille Pohjoismaille esimerkkiä kokonaisturvallisuutta koskevassa yhteistyössä”, toteaa ruotsalais-suomalaisen kulttuurikeskus Hanasaaren toimitusjohtaja Gunvor Kronman.

Korkean tason foorumin avauspuheen piti tasavallan presidentin puolesta kansliapäällikkö Hiski Haukkala. Sen jälkeen puhujina kuultiin Ruotsin entistä puolustusministeri Björn von Sydowia, Marcus Wallenbergia sekä useita muita ruotsalaisia ja suomalaisia tutkijoita, poliitikkoja ja kriisivalmiuden asiantuntijoita. Myös EU:n kriisinhallinnasta vastaava komissaari Janez Lenarčič osallistui ennakkoon tallennetun videon välityksellä.

Tilaisuus päättyi Hanaholmen-aloitteen kurssilaisten todistustenjakoon ja Ruotsin maanpuolustuskorkeakoulun rehtorin Robert Egnellin puheenvuoroon.

Hanaholmen-aloitteen ideat ja suositukset kriisivalmiuden vahvistamiseksi Ruotsissa ja Suomessa:

  1. Valmistautuminen ilmastoon liittyviin kriiseihin ja niitä koskevan tietoisuuden lisääminen.
  2. Kyberuhkia koskevan kahdenvälisen valmiussuunnittelun toteuttaminen.
  3. Kriittisten toimitusketjujen ja kriisin keskellä olevan yhteiskunnan kannalta välttämättömien tavaroiden turvaaminen.
  4. Hybridiuhkia ja niiden varhaista havaitsemista koskevan yleisen tietämyksen lisääminen ja näihin uhkiin vastaaminen.
  5. Kriisien ja uhkien varhaisien merkkien havaitsemiskyvyn parantaminen. Strategisen ennakkovaroitusjärjestelmän luominen, josta raportoidaan molemmille maille. 
  6. Kriisivalmiusyhteistyön kehittäminen julkisten ja yksityisten toimijoiden ja kansalaisyhteiskunnan välille.
  7. Korkean tason koulutusohjelman luominen. 

Lue lisää seitsemästä ehdotuksesta taustoineen englanniksi täältä: www.hanaholmen.fi/wp-content/uploads/2021/11/The_Hanaholmen_Initiative_041121.pdf 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön avauspuheenvuoro: www.presidentti.fi/puheet/tasavallan-presidentti-sauli-niiniston-puheenvuoro-the-hanaholmen-initiative-summit-tilaisuudessa-16-11-2021/

Liitteenä olevia valokuvia tämän päivän korkean tason foorumista saa käyttää vapaasti tiedotusvälineissä. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen. 

Lisätietoja: Hanasaaren viestintäjohtaja Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, puh. +358 40 767 7373.

Tietoa Hanaholmen-aloitteesta

Uusi kahdenvälinen kriisivalmiusohjelma Hanaholmen-aloite julkaistiin tammikuussa 2021. Aloitteen tavoitteena on vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä yhteistyötä ennen siviilikriisejä ja niiden aikana. Kriiseissä voi olla kyse esimerkiksi maastopalojen ja tulvien kaltaisista ilmastokriiseistä tai kyberuhkista ja globaaleista pandemioista.

Hanaholmen-aloite koostuu kahdesta osasta: vuosittaisesta kriisivalmiuskurssista ja vuosittaisesta korkean tason foorumista. Korkean tason foorumissa on tarkoitus käsitellä koulutusohjelman toimeenpanon aikana tehtyjä havaintoja ja laadittuja suosituksia.

Lue lisää kriisivalmiusohjelmasta:www.hanaholmen.fi/kulttuurikeskus/hanaholmen-aloite/

www.hanaholmen.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS),  Ruotsin Försvarshögskolan.  Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Jan Eldeblad, johtaja, koulutusyksikkö, Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet (CTSS), Ruotsin Försvarshögskolan. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Lataa
Puheenvuoron tasavallan presidentin puolesta piti kansliapäällikkö Hiski Haukkala. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Puheenvuoron tasavallan presidentin puolesta piti kansliapäällikkö Hiski Haukkala. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Lataa
Björn von Sydow. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Björn von Sydow. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Lataa
Marcus Wallenberg. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Marcus Wallenberg. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Lataa
Hanasaaren Tj Gunvor Kronman. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Hanasaaren Tj Gunvor Kronman. Valokuvaaja: Jakke Nikkarinen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
Hanasaarenranta 5
02100 ESPOO

+358 40 767 7373http://www.hanaholmen.fi

Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla. Toteutamme yhteistyönä erilaisia tapahtumia, kursseja, seminaareja ja projekteja, selvitämme kehittämistarpeita sekä teemme aloitteita maiden välisen yhteistyön kehittämiseksi. Hanasaaren kiinteistön omistaa Suomen valtio ja Suomalais-ruotsalainen kulttuurirahasto on sen hallinnollinen päämies. 

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras. Kulturfonden för Sverige och Finland är Hanaholmens huvudman, dvs. har det yttersta ansvaret för Hanaholmens verksamhet. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye