Kulttuurinjanoa sammutetaan korona-aikaan verkossa
Vapaiden verkkoaarteiden kuten valokuvien, elokuvien ja kirjojen parissa vierailtiin huhtikuussa reilut 250 000 kertaa. Kasvua tavanomaiseen aikaan oli 23 %.
– Kulttuuriperintö, taide ja kirjallisuus ovat ihmisille voimavara poikkeusaikoina. On myös tärkeää tarjota edellytyksiä tutkimukselle, opiskelulle ja opetukselle tilanteessa, jossa fyysisiin materiaaleihin ei ole tavanomaista pääsyä, kertoo johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen Kansalliskirjastosta.
Poikkeusaikana kaikille avointen digitaalisten kulttuuri- ja tiedeaineistojen merkitys on korostunut.
– Monet aineistoja Finnaan tuovista arkistoista, kirjastoista ja museoista ovat kertoneet digitaalisten aineistojen kysynnän kasvusta. Poikkeustilanne on tuonut esiin, miten suuri merkitys kulttuuri- ja tiedeorganisaatioiden työllä on yhteiskunnalle, sanoo Virtanen.
Runsain mitoin uutta katseltavaa
Finna.fi-palvelun tarjoamat kokoelmat ovat karttuneet viime aikoina vilkkaasti. Kokosimme yhteen uusimpia aarteita:
-
Asuntosäätiön arvokkaat aineistot
Espoon kaupunginmuseo julkaisi yli 1000 valokuvaa ja liki 200 asiakirjaa Asuntosäätiön arkistosta. Säätiö on tullut tunnetuksi varsinkin Tapiolan rakennuttajana. Ensimmäiset osat arkistosta löytyvät museon Finna-hakupalvelusta osoitteessa ekm.finna.fi.
-
Helsinki-taidetta vapaasti verkossa
Helsingin kaupunginmuseo avasi yli 1 400 teoksen verkkoaineiston. Teoksiin kuuluu maalausten ohella rakennuspiirustuksia, postikortteja ja julisteita.
-
Virtuaalimatka eksoottisiin lomakohteisiin
Ilmailumuseo tuo kaikkien ulottuville laajan kattauksen kotimaiseen ilmailuun keskittyvää historiaa. Viimeisimpänä museo julkaisi 600 valokuvaa Veljekset Karhumäen ja Kar-Airin arkistosta. Kokoelma kuvaa lentomatkustamisen historiaa 1950- ja 1960-luvulla.
-
Kuuluisuuksia ja seikkailuja – Göran Schildtin valokuvat
Svenska litteratursällskapet i Finland julkaisi lähes 400 valokuvaa kirjailija, seikkailija ja taidehistorioitsija Göran Schildtin (1917–2019) arkistosta. Suurin osa valokuvista on otettu Schildtin matkoilla purjevene Daphnella 1940–1960-luvuilla. Schildt ikuisti kuviinsa kuuluisia matkakumppaneitaan kuten Alvar Aallon, Georg Henrik von Wrightin ja Maire Gullichsenin.
Lue lisää Finnasta:
Katso kulttuuriaarteita kotisohvalta
Hyödynnä Finna.fi-hakupalvelua etäopetuksessa ja tiedonhaussa
Kulttuuri- ja tiedeaineistot osallistavasti ja älykkäästi – Finnan uusi visio julkistettu
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
johtava palvelusuunnittelija Maria Virtanen, Kansalliskirjasto, puh. 050 4487568
maria.virtanen(at)helsinki.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Finna.fi-palvelu tarjoaa Suomen arkistoille, kirjastoille ja museoille mahdollisuuden tuoda aineistonsa yhteen ja kaikkien löydettäväksi. Se sisältää 16,5 miljoonaa aineistoa, joista 2,1 miljoonaa on saatavilla suoraan verkossa. Palvelua kehitetään Kansalliskirjastossa ja sitä rahoittaa opetus- ja kulttuuriministeriö.
Kansalliskirjasto vastaa kansallisen kulttuuriperinnön tallettamisesta, säilyttämisestä ja käyttöön saattamisesta. Strategiansa mukaisesti Kansalliskirjasto edistää avointa tiedettä ja digitalisaatiota.
Kansalliskirjasto on osa Helsingin yliopistoa, yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälistä tiedeyhteisöä. Vuonna 1640 perustettu Helsingin yliopisto kuuluu maailman parhaiden monitieteisten tutkimusyliopistojen joukkoon.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Lintujen talviruokintapaikkojen määrät vähenevät20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote
Tuoreen tutkimuksen mukaan entistä harvempi suomalainen ruokkii lintuja. Suurimmat syyt ruokinnan vähenemiseen ovat havainnot rotista ja taloyhtiöiden tiukentuneet säännöt. Yksittäisillä ruokintapaikoilla linnuille tarjotaan kuitenkin entistä enemmän ja monipuolisempaa ruokaa.
Psykiatrisen diagnoosin synty potilaan ja ammattilaisen välillä tehtävä näkyvämmäksi19.11.2024 11:33:33 EET | Tiedote
Usein menettely psykiatristen häiriöiden antamisen taustalta häivytetään, vaikka käsitys persoonallisuushäiriön diagnoosista rakentuu potilaan ja ammattilaisen välisessä vuorovaikutuksessa.
Nuorten psykoottistyyppiset oireet kytkeytyvät masennukseen ja itsetuhoisuuteen15.11.2024 09:35:39 EET | Tiedote
Psykoottistyyppiset oireet, kuten epäluuloisuus ja epätavalliset ajatukset, ovat yleisiä nuorilla, jotka lähetetään nuorisopsykiatriseen hoitoon, ja ne liittyvät usein masennukseen ja itsetuhoisuuteen. Tutkijat korostavat niiden systemaattisen arvioinnin tärkeyttä osana nuorten hoitoa.
Mitokondrioiden kierrätys keski-iässä voi olla ratkaisevan tärkeää aivojen terveydelle14.11.2024 11:34:59 EET | Tiedote
McWilliams Lab -tutkimusryhmän uusi tutkimus korostaa keski-iän merkitystä aivojen terveydelle olennaisena ajanjaksona. Sen aikana tapahtuu merkittäviä muutoksia siinä, miten solut poistavat vaurioituneita mitokondrioita. Puutteet tässä kierrätysprosessissa on yhdistetty Parkinsonin ja Alzheimerin taudin kaltaisiin hermorappeumatauteihin, mutta viime aikoihin asti tämän prosessin tutkiminen ikääntyvissä nisäkäsaivoissa on ollut haastavaa.
Vetäytyneet nuoret rakentavat identiteettinsä kärsimyksen perustalle14.11.2024 08:30:00 EET | Tiedote
Vetäytyneiden nuorten miesten minuus erottuu muista psyykkisten ja sosiaalisten puutteiden ja fatalistisen uhriuden kautta. Kärsimys on samalla nuorten keino torjua yksilönvastuun eetos ja kapinoida yhteiskuntaa vastaan, ilmenee Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta, jonka aineisto pohjautuu Hikikomero-keskustelufoorumiin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme