Kymmenissä tuhansissa keittiöissä piilee vakava tulipaloriski - havaitse reistailevan liesituulettimen vaaran merkit ajoissa

Kolmannes tulipaloista syttyy keittiössä, ja usein syynä on esimerkiksi hellalle pudonnut patalappu tai uuniin unohtunut ruoka. Vakuutusyhtiö Ifin tutkinta oudosti alkunsa saaneen rivitalopalon yhteydessä johti kuitenkin pari vuotta sitten yllättävään ja merkittävään havaintoon: osa paloista alkaakin lieden sijaan liesituulettimesta. Liesituuletinpalot ovat erityisen tuhoisia, koska alkupalo kehittyy piilossa laitteen sisällä ja leviää nopeasti keittiönkaappeihin sekä poistohormin kautta kattorakenteisiin. Alkupaloa on erittäin vaikea tai jopa mahdoton sammuttaa kodista löytyvillä välineillä.
Mekaanisella liukukytkimellä varustettujen liesituulettimien kytkimen komponentteja ei ole suojattu tai koteloitu riittävän hyvin kestämään liedeltä tulevia rasvaisia ja suolaisia höyryjä. Rasvan ja lian kertyminen kytkimeen aiheuttaa lopulta teknisen vian, joka synnyttää laitteessa kipinöintiä. Kipinöinti puolestaan voi sytyttää kytkimessä olevan rasvan palamaan. Palo roihahtaa nopeasti kohti kaapistoja ja kattoa, jolloin asunto saattaa palaa asuinkelvottomaksi. Liesituulettimen ja poistohormin takia veto-olosuhteet ovat tulen leviämiselle valitettavan suotuisat.
Viallinen liesituuletin on aina vakavasti otettava riski
Tulipaloriski koskee liesituulettimia, joissa on mekaaninen liukukytkin. Tämän tyyppisiä liesituulettimia asennettiin paljon 1980-2000-luvuilla, ja niitä saattaa olla suomalaiskodeissa jopa kymmeniä tuhansia. Ongelmista on havaintoja myös 2010-luvulla käyttöön otetuista ja melko uusista laitteista.
Liukukytkimellä varustettu liesituuletin ei itsessään ole vaarallinen. Tulipalon riski on olemassa silloin, jos liesituuletin ei toimi normaaliin tapaan: se ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella, liukukytkin on jäykkä tai liian löysä, laite käynnistyy itsestään tai ei sammu, vaikka sen kytkee pois käytöstä.
Viime aikoina liesituuletinpalot ovat jälleen olleet yleinen uutinen eri puolella Suomea. Tyypillisessä tilanteessa asukas on ruokaa laittaessaan havainnut palon, mutta ei ole kyennyt sammuttamaan nopeasti edennyttä roihahdusta.
- Viimeksi tammikuun alussa rivitaloasunto paloi asuinkelvottomaksi Haminassa kun tuli levisi liesituulettimesta kohti kattoa. Tuli olisi myös voinut helposti aiheuttaa isoja vahinkoja koko taloon, jos se olisi päässyt leviämään ullakkotiloja pitkin. Viime syksynä taas toistakymmentä vuodepotilasta evakuoitiin Koskelan sairaala-alueella Helsingissä palvelutalossa liesituulettimesta syttyneen tulipalon takia. Syksyllä liesituuletin paloi myös muun muassa Tampereella, Heinolassa, Ilmajoella ja Kouvolassa, kertoo vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela Ifistä.
-Tuhoisaa jälkeä syntyy erityisesti siksi, että palo voi näyttää aluksi vaarattomalta, kun laite palaa sisältä ja savukaasut ohjautuvat hormiin. Vioittunut kytkin ei esimerkiksi paljasta itseään menemällä oikosulkuun ja polttamalla sulaketta. Vaaran ennakointi, viallisen tuulettimen vaihtaminen uuteen ja suodattimien säännöllinen puhdistaminen ovat ainoita tapoja ehkäistä liesituuletinpaloja, jatkaa Koskela.
Näin kokkaat turvallisesti:
- Hälytyskellojen pitää soida, jos mekaanisella liukukytkimellä varustettu liesituuletin
ei esimerkiksi toimi jollakin tietyllä nopeudella tai se käynnistyy itsestään. - Vaihda viallinen liesituuletin heti uuteen. Rikkinäisiä kytkimiä ei ole mahdollista huoltaa tai korjata.
- Puhdista liesituulettimen suodattimet säännöllisesti. Tällöin liedeltä nousevat höyryt ja rasva ohjautuvat paremmin hormiin liesituulettimen kytkimen sijasta.
- Älä jätä ruokaa kypsymään liedelle tai uuniin ilman valvontaa.
- Pidä lieden ympäristö tyhjänä kaikesta helposti syttyvästä tavarasta.
- Huolehdi, että kotisi palovaroittimet ovat kunnossa ja niitä on yksi jokaista 60 neliötä kohti.
- Varmista, että kodissa on tulipalon varalle vähintään sammutuspeite, käsisammutin ja palovaroitin. Lisäksi liesivahti tai -hälytin ovat suositeltavia, vaikka ne eivät liesituuletinpaloa estäkään.
- Jos tulipalo on jo roihahtanut, älä ryhdy urotekoihin. Pelasta itsesi ja muut kotona olijat ja hälytä apua.
Video: Näin liesituuletin sytyttää tulipalon
Rikkinäinen liesituuletin voi aiheuttaa tulipalon
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Jari Pekka Koskelavahingontorjuntapäällikkö
Puh:050 424 1883jari.pekka.koskela@if.fiAinomaija PippuriLehdistökontakti
Viestintäjohtaja
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
If vakuuttaa kaiken, mikä on elämässä arvokasta: ihmiset, eläimet, kodit, autot ja paljon muuta. Me hoidamme vakuutusasiat mutkattomasti, helposti ja hetkessä. Autamme myös yrityksiä turvaamaan toimintansa silloin, kun vahinko sattuu. 6 700 ammattitaitoista työntekijäämme huolehtivat, että 3,7 miljoonaa asiakastamme Pohjoismaissa ja Baltiassa saavat tarvitsemaansa apua ja oikeanlaista turvaa – jos jotain sattuisi tapahtumaan. If kuuluu Sampo-konserniin.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta If Vakuutus
Eläinkolareita ennätysmäärä alkuvuonna – villisikatörmäyksiäkin sattuu15.4.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Eläinkolareita on tapahtunut alkuvuonna 2025 enemmän kuin tammi-maaliskuussa viimeiseen seitsemään vuoteen, kertovat Ifin vahinkotilastot. If muistuttaa pääsiäisliikenteeseen lähteviä, että eläinkolarit eivät ole vain pimeiden talvikuukausien vaara.
Kyselytutkimus: Luonnonilmiöt huolettavat – puolet suomalaisista huolissaan kotinsa puolesta8.4.2025 07:15:00 EEST | Tiedote
Suomalaisista joka toinen (51 %) on huolissaan, että oma koti voi kärsiä seuraavan vuosikymmenen aikana jostain luonnonilmiöstä. Moni on jo ryhtynyt toimeen minimoidakseen omalle kodille koituvia vahinkoja.
Varkaudet ja kaatumiset yleisimpiä vahinkoja – näin liikut turvallisesti sähköisellä kulkuneuvolla31.3.2025 06:45:00 EEST | Tiedote
Sähköskootterit, sähköpotkulaudat ja muut sähköiset kulkuneuvot ovat tulleet pysyväksi osaksi kaupunkiliikennettä. Niiden aiheuttamista häiriöistä ja onnettomuuksista uutisoidaan säännöllisesti, mutta Ifin tilastojen mukaan yksityishenkilöt ajavat omilla laitteillaan varsin turvallisesti.
Akun kunto huolettaa monia käytetyn sähköauton ostossa – uusi akkutarkastus helpottaa siirtymää sähköautoilijaksi18.3.2025 08:27:05 EET | Tiedote
Huoli akun kunnosta voi jarruttaa käytettyjen sähköautojen kauppaa ja sähköautoon siirtymistä, selviää Ifin kyselytutkimuksesta. Tarve akkutarkastukselle kasvaa Suomen sähköautokannan ikääntyessä. Vastatakseen autoilijoiden huoleen If ja Autoklinikka ovat ideoineet akkutarkastuksen, joka selvittää helposti ajoakun ja auton pohjan kunnon.
Kysely: Suomalaisilla korkea luottamus kuntien kykyyn varautua ilmastonmuutokseen12.3.2025 08:12:00 EET | Tiedote
Ilmastonmuutoksen myötä sään ääri-ilmiöiden odotetaan lisääntyvän Suomessa. Lähes kolme neljästä suomalaisesta luottaa asuinkuntaansa luonnonilmiöihin varautumisessa, kertoo Ifin kysely. Epäilevimpiä ovat pienillä paikkakunnilla asuvat. If ja Suomen ympäristökeskus käynnistävät tutkimusprojektin, jossa selvitetään kuntien varautumista ilmastonmuutokseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme