Lähteiden kansalaishavainnointi tuotti yli 200 ilmoitusta Pirkanmaalla

Pirkanmaan ELY-keskus on kesän aikana kerännyt havaintoja Pirkanmaan lähteistä kansalaishavainnoinnin avulla. Havainnointilomakkeen kartalla on ollut merkattuna kohteita, joita on voinut käydä tarkistamassa tai havainnointilomakkeella on voinut ilmoittaa tietoja myös muista lähteistä. Pirkanmaan lisäksi havainnointikokeilu on ulottunut Pohjanmaalle. Havainnointikokeilu on tehty yhteistyössä Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) kanssa.
Lähteiden havainnointikokeilu tuotti kokonaisuudessaan 245 havaintoa, joista valtaosa oli Pirkanmaalla. Pirkanmaalla ilmoituksia kertyi havaintoaikana 207 kappaletta, 20 eri Pirkanmaan kunnasta. Erityisesti Virtain kunnassa on ollut aktiivisia havainnoitsijoita, jotka ovat tehneet 53 lähdeilmoitusta. Tämän lisäksi havaintoja on tullut runsaasti Ylöjärveltä (34) ja Parkanosta (17). Tuloksia voi katsoa tarkemmin täältä (ely.maps.arcgis.com).
Tyypillinen havainto luonnontilainen allikkolähde
Havainnot ovat olleet laadultaan hyviä. Myös lomakkeet ovat olleet huolellisesti täytettyjä, mikä on auttanut tietojen keräämisessä. Monessa ilmoituksessa on ollut lisäksi kuvia ja lisätiedoissa on tuotu esille lähteen historiaa.
Tyypillinen havainto on ollut havainnoitsijan luonnontilaiseksi arvioima allikkolähde. Pirkanmaalla allikkolähteiksi ilmoitettiin noin puolet havainnoista, lähdepuroiksi noin 10 prosenttia ja tihkupinnoiksi noin 2 prosenttia. Loput sisälsivät useita lähdetyyppejä tai lähdetyyppi oli jätetty arvioimatta.
Vaikka luonnontilaiseksi oli arvioitu noin kolmasosa lähteistä, oli monen lähteen luonnontila ilmoitettu jollain tapaa muuttuneeksi. Lisäksi joka kymmenes ilmoitettu lähde oli käyntihetkellä kuiva. Tuhoutuneista lähteistä oli 17 ilmoitusta.
Lähteiden luonnontilaa muuttaneista tekijöistä metsähakkuut, ojitus ja näiden yhdistelmä, kattoivat noin 25 prosenttia ilmoituksista. Näiden lisäksi luonnontilaa muuttaneista tekijöistä nousi esiin vedenotto, jota ilmoitettiin kymmenellä prosentilla lähteistä.
Lähteiden kansalaishavainnointikokeilu on osa Helmi-elinympäristöohjelman pienvesiteemaa, jonka tavoitteena on vahvistaa Suomen luonnon monimuotoisuutta ja parantaa elinympäristöjen tilaa. Saatuja lähdehavaintoja käytetään apuna Pirkanmaan pienvesien luonnontilan selvittämisessä. Havainnot käydään läpi ja varmistetaan tarvittaessa maastossa.
Lähteiden havainnointilomake pysyy auki
Havainnointiaika on nyt päättynyt. Aiemmasta tiedotteesta poiketen, lähdehavainnointilomakkeella pystyy ilmoittamaan havainnoista myös havainnointiajan päätyttyä. Havainnointiajan jälkeen tulleet lähdehavainnot tallentuvat järjestelmään ja niitä voidaan tarkastella myöhemmällä ajankohdalla.
Kiitämme kaikkia havainnoitsijoita!
Lue lisää:
- Helmi-ohjelma (ym.fi)
- Auta Pirkanmaan lähteitä – aikaa on vielä lumen tuloon asti, tiedote 13.9: (sttinfo.fi)
- Auta selvittämään Pirkanmaan lähteiden tila, tiedote 10.6.2021: (sttinfo.fi)
- Pirkanmaan lähteiden havainnointilomake (ymparisto.fi)
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
projektisuunnittelija Miia Mäkilouko, puh. 0295 036 183
Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus
Katso Pirkanmaan kesän 2025 tietyöt Tienpidon ja liikenteen suunnitelmasta2.4.2025 08:37:13 EEST | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on julkaissut Pirkanmaan tienpidon ja liikenteen suunnitelman vuodelle 2025. Suunnitelmassa esitetään vuoden 2025 tienpitotoimenpiteet. Lisäksi suunnitelmassa kerrotaan toiminnan taustoista, rahoituksesta ja siihen on kerätty linkkejä tarkempiin tietoihin ja tausta-aineistoihin.
Pirkanmaalla siirrytään kesänopeuksiin 2.4.202531.3.2025 13:14:15 EEST | Tiedote
Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitukset poistetaan maanteiltä keskiviikosta 2.4. alkaen. Muutokset astuvat voimaan heti nopeusrajoitusmerkkien vaihdon myötä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.
Metsätaloudelle herkät vesistöt -aineisto auttaa metsätaloustoimien suunnittelussa27.3.2025 10:42:08 EET | Tiedote
Valtakunnallinen aineisto metsätalouden vaikutuksille herkistä vesistöistä on valmistunut. ELY-keskusten ja Suomen ympäristökeskuksen (Syke) yhteistyönä laatiman aineiston tarkoituksena on auttaa huomioimaan metsätaloudelle herkät vesistöt jo siinä vaiheessa, kun metsänhoidon toimenpiteitä ryhdytään suunnittelemaan. Aineiston avulla pyritään helpottamaan suunnittelutyötä, jotta vesistöihin kohdistuvia haitallisia vaikutuksia voidaan ehkäistä ja vähentää.
Siltatyöt Pirkanmaalla vuonna 202526.3.2025 15:29:55 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus peruskorjaa tai uusii 14 siltaa. Siltoja korjaamalla parannetaan liikenteen sujuvuutta ja huolehditaan elinkeinoelämälle sekä huoltovarmuudelle tärkeistä kuljetusreiteistä.
Pirkanmaan ELY-keskus: Nokian synteettisen metaanin tuotantolaitoksen suunnittelussa huomioitava hankkeen erityispiirteet ja riskit26.3.2025 13:26:33 EET | Tiedote
Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Nokialle suunnitellun e-metaanin tuotantolaitoksen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Tuotantolaitoksen suunnittelussa ja ympäristövaikutusten arvioinnissa on huomioitava erityisesti vedyn, metaanin sekä hiilidioksidin käsittely-, varastointi- ja kuljetusriskit.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme