Laki ja perheiden monimuotoisuus -hanke selvittämään erilaisten perheiden lainsäädännöllistä asemaa
Jokaisella lapsella on oikeus hoivaan ja huolenpitoon, ja vanhempien ja huoltajien tehtävänä on huolehtia lastensa kasvatuksesta ja hoivasta. Näihin lähtökohtiin perustuvat myös monet YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen ihmisoikeusvelvoitteet. Miten nämä oikeudet toteutuvat silloin, kun laki ei tunnista kaikkia vanhempia vanhemmiksi, tai kun perhesuhteissa tapahtuu syystä tai toisesta muutoksia? Muun muassa tätä selvittää uusi valtioneuvoston tutkimus- ja selvitystoiminnasta rahoituksensa saava hanke ”Laki ja perheiden monimuotoisuus”.
Hankkeessa työskentelee kolme tutkijaa: Erikoistutkija, OTT Sanna Koulu tarkastelee lainsäädännön muutostarpeita oikeudellisen analyysin avulla,erikoistutkija, PsT Kia Aarnio (Väestöliitto, Väestöntutkimuslaitos) toteuttaa useita perheille suunnattuja kyselyjä ja arvioi muutostarpeita perheiden näkökulmasta jaerikoistutkija,VTT Ella Sihvonen (Kela, Kelan tutkimusosasto) paneutuu sosiaaliturvajärjestelmän haasteisiin ja mahdollisuuksiin erilaisissa perhetilanteissa.
Hankkeen avajaiswebinaari järjestettiin 24.5.2022. Webinaarissa lapsen oikeuksien näkökulmaa aiheeseen käsitteli johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta. ”Yhteiskunnalla on velvollisuus huolehtia lapsen oikeuksien toteutumisesta ja tukea vanhempia”, Iivonen totesi. ”Tämän velvoitteen toteutuminen vaatii jatkuvaa seurantaa ja arviointia myös lainsäädännön muutostarpeista.”
Webinaarissa kuultiin myös psykoterapeutti Kalle Partasen esitys lainsäädännön merkityksestä perheiden näkökulmasta. ” Perheiden näkökulmasta lainsäädäntö määrittelee toimintaympäristöä ja sitä kautta vaikuttaa perheen hyvinvointiin. Lainsäädännöllä voidaan lisätä tai vähentää perheen kokemaa henkistä kuormitusta vaikuttamalla toimintaympäristöön. Perheen hyvinvoinnin kannalta hyvä yhteiskunta on sellainen, joka aiheuttaa perheille mahdollisimman vähän ympäristöstä lähteviä ongelmia”, Partanen totesi.
Hankkeen tutkijat Koulu ja Aarnio puolestaan nostivat esiin perheiden arjen ja lainsäädännön mahdollisia ongelmakohtia. ”Haasteet saattavat liittyä esimerkiksi perheiden perustamisvaiheeseen, perhearjen pyörittämiseen tai hyvinvointiyhteiskunnan rakenteisiin”, tutkijat totesivat. ”Konkreettisia kysymyksiä ovat vaikkapa tosiasiallisen vanhemmuuden tunnistaminen, lapsen huolto- ja tapaamisjärjestelyt sekä sosiaaliturvan haasteet eri perhetilanteissa.”
Webinaarin avauspuheenvuoron piti oikeusministeriön puolesta hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja Salla Silvola.
Hanke on aloittanut toimintansa 1.3.2022 ja päättyy 31.3.2023, jolloin sen loppuraportti julkaistaan. Hankkeen verkkosivut löytyvät osoitteesta www.lakijaperhe.fi. Hanke toteutetaan osana valtioneuvoston vuoden 2022 selvitys- ja tutkimussuunnitelman toimeenpanoa.
Lisätietoja antaa:
Anna Moring
Vastuullinen johtaja
Laki ja perheiden monimuotoisuus
050 3750832
anna.moring@monimuotoisetperheet.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anna MoringJohtava asiantuntija
Monimuotoiset perheet -verkoston johtava asiantuntija
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Monimuotoiset perheet on kymmenen perhejärjestön yhteistyöverkosto. Järjestöt edustavat eri tavoin normeista poikkeavia perheitä, ja kattavat noin kolmasosan kaikista suomalaisista perheistä. Monimuotoiset perheet -verkosto tekee vaikuttamistyötä politiikan, palveluiden ja työelämän parissa. Verkoston tavoitteena on yhteiskunta, jossa perheet ovat yhdenvertaisia ja jokainen perhe voi olla itsestään ylpeä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Monimuotoiset perheet -verkosto
Educa: Miten koulut tukevat monen kodin lapsia?21.1.2025 12:05:14 EET | Tiedote
Opetus- ja kasvatusalan Educa-tapahtumassa asiantuntijat etsivät keinoja useammassa kodissa elävien lasten tukemiseen koulussa ja kodeissa. Keskustelu aiheesta järjestetään perjantaina 24.1.2025 kello 16.00–16.45 Tieto-lavalla.
Työehtosopimukset syrjivät osaa lapsen vanhemmista12.12.2024 09:39:40 EET | Tiedote
Etävanhemman syrjintä työehtosopimuksissa on tasa-arvohaaste, sillä valtaosa etävanhemmista on miehiä, kirjoittaa Tiina-Emilia Kaunisto Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan (Tane) sivuilla julkaistussa kirjoituksessa. Kaunisto on Tanen Miesjaoston asiantuntijajäsen.
Työelämässä voi tukea syntyvyyttä monin keinoin26.11.2024 08:37:24 EET | Tiedote
Tahattomasti lapsettomat tarvitsevat tukea työelämässä, painottaa Monimuotoiset perheet -verkosto. Verkosto on koonnut työpaikkojen, työmarkkinajärjestöjen ja päättäjien tueksi useita keinoja, joilla voi tukea lapsitoiveiden toteutumista.
Perhejärjestöt: Lapsia ei synny vain ydinperheisiin tai parisuhteisiin1.11.2024 10:57:37 EET | Tiedote
Hallitus valmistelee nyt ohjelmansa mukaista väestöpoliittista selontekoa Anna Rotkirchin selvityksen ja suositusten pohjalta. Perhejärjestöt muistuttavat, että lapsitoiveiden toteuttaminen ja lapsiperheellistyminen ovat merkittävästi syntyvyyttä ja hedelmällisyyslukuja laajempi asia. Järjestöjen mukaan yhteiskunnan olisi aika tunnustaa, etteivät lapsiperheellistyminen ja yksi pysyvä parisuhde kulje käsi kädessä.
Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -opas on uudistunut4.10.2024 09:32:00 EEST | Tiedote
Monimuotoiset perheet -verkosto on päivittänyt Monimuotoiset perheet varhaiskasvatuksessa -oppaansa. Opas tarjoaa tietoa kymmenestä eri perhemallista, monimuotoisten perheiden erityistarpeista sekä vinkkilistoja varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ammattilaisten arjen työhön. Päivityksessä lisättiin vinkkejä lasten yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Opasta voi lukea verkossa tai tilata painettuna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme