Likolammen lintuvesikunnostus käynnissä
Riistaveden lintujärvet - Natura 2000 -alue, jonka muodostavat Likolampi ja Keskimmäinen - on arvokas lintuvesikohde. Erityisesti alueeseen kuuluva Keskimmäinen on ollut pitkään yksi parhaista lintujärvistä Pohjois-Savossa. Vesilintujen pesimäympäristön lisäksi järvillä on merkitystä erityisesti muutonaikaisena linnuston levähdyspaikkana.
Riistaveden lintujärvillä pesivä linnusto on vuosikymmenten saatossa taantunut samaan tapaan kuin rehevien lintujärvien vesilintulajisto on yleisestikin Suomessa köyhtynyt ja useita ennen tavallisia vesilintulajeja uhanalaistunut. Taustalla on useita samaan suuntaan vaikuttavia tekijöitä. Kun lintujärvet rehevöityvät ja kasvavat umpeen, elinympäristö käy epäsuotuisammaksi. Ranta- ja vesikasvillisuus yksipuolistuu ja rantaluhdat täyttyvät pensaista.
Rehevöityminen myös suosii vesilintujen kanssa samasta hyönteisravinnosta kilpailevaa särkikalastoa. Lisäksi merkittävä osa vesilintujen poikasista joutuu vieraslajipetojen, supikoiran ja minkin, saaliiksi. Aktiiviset lintuvesien hoitotoimet ovatkin tarpeen vesilintukantojen taantumisen pysäyttämiseksi ja lintuvesikunnostuksia toteutetaan nykyisin melko paljon.
Keskimmäisellä lokkiyhdyskunnat palasivat pesimään kunnostetulle alueelle
Keskimmäisen lintujärvellä kaivettiin vuosina 2018-2019 avovesilampareita ja muotoiltiin kaivumassoista pesimäsaarekkeita järven itäosaan. Nämä viimeisimmät kunnostustoimet toteutettiin EU:n tuella, osana laajaa Hydrologia LIFE-hanketta. Vuosien 2018-2020 lintulaskennat paljastivat selvän positiivisen kehityksen verrattuna aiempaan: nauru- ja pikkulokkiyhdyskunnat palasivat pesimään järvelle kaivetuille pesimäsaarekkeille ja vesilintujen laji- ja parimäärätkin kohentuivat.
Keskimmäisen linnuston näkyvimmät muutokset ovatkin liittyneet nimenomaan lokkiyhdyskuntiin. Enimmillään Keskimmäisellä tiedetään pesineen jopa 500-800 parin naurulokkiyhdyskunta, mutta ennen viime vuosien kunnostustoimia järvellä ei enää pesinyt käytännössä lainkaan lokkeja. Nauru- ja pikkulokkiyhdyskunnat ovat tärkeä osa lintujärvien luontoa: aggressiivisesti pesiään pedoilta suojaavat lokit tarjoavat suojaisan pesimäpaikan myös vesilinnuille. Lokkiyhdyskuntien palauttaminen on siksi avainasemassa myös vesilinnuston pesimämenestyksen parantamisessa, silloin kun pesiä hävittäviä petoja on paljon. Vieraslajipetojen pyynti on tärkeää lintujärvien hoitoa ja Keskimmäisellä myös vieraspetojen pyyntiä on tehostettu.
Riistaveden lintujärvillä kokeillaan myös uusia menetelmiä
Nyt tehtävien kunnostustoimien toivotaan parantavan linnuston elinolosuhteita myös Likolammella. Saarekkeiden houkutellessa lokkiyhdyskunnan pesimään, tarjoutuu myös vesilinnuille lisää pienpetojen saalistukselta suojaisia pesimäpaikkoja. Kaivuut umpeenkasvaneilla luhta-alueille lisäävät samalla myös avointa vesialuetta, johon kehittyy aiempaa monimuotoisempi vesikasvillisuus. Uposkasvillisuus tarjoaa paitsi suoraa ravintoa puolisukeltajasorsille, erityisesti vesilintujen poikasille ravintokohteina tärkeät vesihyönteiset hyötyvät uposkasvillisuuden muodostamasta elinympäristöstä.
Pesimäsaarekkeet säilyvät lokkien pesinnälle suotuisana muutamia vuosia, mutta menetelmän varjopuolena on saarekkeiden melko nopea kasvittuminen, joka ennen pitkää johtaa niiden muuttumiseen epäsuotuisiksi lintujen pesinnälle ja edellyttää hoitotoimia. Tänä syksynä tehtävien kunnostustöiden lisäksi Riistaveden lintujärvillä kokeillaankin menetelmiä, joilla saarekkeiden kasvittumista voitaisiin estää tai hidastaa. Osa saarekkeista peitetään luonnonmukaisella ja hajoavalla katemateriaalilla.
Likolammen kunnostustyöt tehdään EU:n tuella, osana suurta Hydrologia-LIFE-hanketta, joka tähtää soiden, pienvesien ja lintujärvien ennallistamiseen ja luontoarvojen turvaamiseen.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Yleisesti hankkeesta: Hydrobiologi Antti Kanninen, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 801, antti.kanninen(at)ely-keskus.fi
Kunnostustöiden käytännön toteuttaminen Likolammella: Rakennusmestari Markku Hyttinen, Pohjois-Savon ELY-keskus, p. 0295 026 794, markku.hyttinen(at)ely-keskus.fi
Kuvat
Liitteet
Tietoja julkaisijasta
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio
0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo
Hydrologia-LIFE -hanke
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus
Koululaiset liikenteessä: Aikuisten ja kavereiden esimerkki kannustaa toimimaan fiksusti6.11.2024 09:29:32 EET | Tiedote
Keski-Savon kunnissa asuvien lasten ja nuorten mielipiteitä ja kokemuksia liikenteestä, liikenneturvallisuudesta ja -ympäristöstä selvitettiin keväällä 2024 kyselyllä, johon vastasi 973 henkilöä Joroisista, Leppävirralta, Pieksämäeltä ja Varkaudesta. Kysely suunnattiin peruskoulujen 3.–9.-luokkien oppilaille.
Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.10.202431.10.2024 15:54:26 EET | Tiedote
Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 81,98. Taso on 1 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lokakuussa muutos on +1 cm, mutta välillä myrskypäivänä heilahti pari senttiä korkeammalla. Kallaveden pinta jatkaa nousua syksyn edetessä. Toistaiseksi lisäjuoksutukset eivät ole käynnissä, mutta saatetaan ottaa käyttöön ennen jäätymistä. Iisalmen reitillä pari viikkoa sitten sattunut rankkasade käänsi vedenpinnat ja virtaamat nousuun, onneksi hieman lievempänä kuin kuukautta aiemmin. Silti Kiuruveden pinta nousi 8 cm yli säännöstelyrajan isosta juoksutuksesta huolimatta. Porovesi pysyi kesäylärajassa ja Onkivesi nousi yhtenä päivänä sentin säännöstelyn ylärajan yli. Pohjois-Savon itäisimpiin säännösteltyihin vesistöihin - Nilsiän reittiin ja Juojärveen sadanta osui selvästi lievemmin. Syvärilläkin virtaama kolminkertaistui, mutta tämä muutos on selvästi vähäisempi kuin Iisalmen reitillä tapahtunut. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 10 cm alle ajankohdan keskimääräi
Hiekkaranta kunnostettiin Lapinlahden Jokiniemessä30.10.2024 10:31:26 EET | Tiedote
Pohjois-Savon ELY-keskus kunnosti tänä syksynä Lapinlahden Jokiniemessä sijaitsevan alueellisesti merkittävän ja jo pahasti umpeenkasvaneen laajan hiekkarannan. Helmi-elinympäristöohjelmaan kuuluvana kunnostustoimena rannalta poistettiin puita ja muuta kasvillisuutta.
Pohjois-Savon alueelliset kehitysnäkymät ja työvoimabarometri syksyllä 2024: Taloudessa ja työllisyydessä on tulossa käänne parempaan29.10.2024 10:41:35 EET | Tiedote
Alueellisten kehitysnäkymien mukaan Pohjois-Savon elinkeinoelämän näkymät antavat aihetta varovaiseen optimismiin, vaikka edessä on edelleen monia haasteita. Työvoimabarometrin mukaan työttömien määrä vähenee ja avoimien työpaikkojen määrä kääntyy maltilliseen kasvuun. Työllisyyden myönteinen käänne seuraa pienellä viiveellä talouden käännettä.
Avustushakuja auki ELY-keskuksissa22.10.2024 10:06:48 EEST | Tiedote
ELY-keskuksissa avautuu 22.10. useita rakennettuun ja luonnonympäristöön liittyviä avustushakuja. Haettavissa on avustuksia muun muassa rakennusperinnön hoitoon, luonnonhoitoon ja vesistöjen kunnostamiseen. Hakuajat päättyvät 2.12.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme