Satakunnan ELY-keskus

Maahanmuuton kaksinkertaistaminen voi tasapainottaa Satakuntaa uhkaavan väestön vähenemisen

Jaa
Satakunta on saanut muuttovoittoa ulkomailta vuosina 2010–2021 noin 6 600 henkilöä eli keskimäärin 550 henkilöä vuodessa. Luku on kaikista maakunnista määrällisesti kuudenneksi eniten. Muuttovoittoa vieraskielisten jatkomuutoista ovat kuitenkin saaneet vain Uusimaa ja Varsinais-Suomi. Ulkomaisen muuttovoiton kaksin- tai kolminkertaistaminen käytännössä tasapainottaisi Satakunnan ennakoidun väestön vähentymisen vuoteen 2040 mennessä.
Kotimaista kieltä puhuvien määrä aleni kaikissa satakuntalaisissa kunnissa vuosina 2016-2021 ja vieraskielisten määrä kasvoi kaikissa muissa kunnissa paitsi Jämijärvellä ja Siikaisissa.
Kotimaista kieltä puhuvien määrä aleni kaikissa satakuntalaisissa kunnissa vuosina 2016-2021 ja vieraskielisten määrä kasvoi kaikissa muissa kunnissa paitsi Jämijärvellä ja Siikaisissa.

Tiedot käyvät ilmi Satakunnan ELY-keskuksen Aluekehittämisen Konsulttitoimisto MDI:ltä tilaamasta raportista "Satakunnan maahanmuuttovirrat tilastojen valossa". Nettomaahanmuuttoa vuosina 2010–2021 saaneista maakunnista Satakunnan edellä olivat vain neljä väestöpohjaltaan suurinta maakuntaa eli Uusimaa, Varsinais-Suomi, Pirkanmaa ja Pohjois-Pohjanmaa sekä Satakuntaa väestöltään pienempi Pohjanmaa. Satakunnan muuttovoitot ulkomailta kaksinkertaistuivat 2010-luvun kuluessa.

– Maahanmuuton lisääminen on kuuma puheenaihe monissa maakunnissa juuri nyt. Halusimme selvittää maahanmuuton tilannekuvaa erityisesti siitä näkökulmasta, miten maahanmuutto maakunnan sisällä näyttäytyy. Kumppaneiksi saimme Satakuntaliiton sekä Porin ja Rauman kaupungit, ylijohtaja Marja Karvonen Satakunnan ELY-keskuksesta kertoo.

– Halusimme myös tietoa siitä, miten maahanmuuton lisäämisellä voitaisiin vastata useiden väestöennusteiden Satakunnalle piirtämään ankeaan tulevaisuuskuvaan, jonka mukaan Satakunnan väestö voi vähentyä jopa 25 000 hengellä vuoteen 2040 mennessä, Marja Karvonen sanoo.

Selvityksen taustalla on hallituksen tavoite vähintään kaksinkertaistaa työperäisten maahanmuuttajien määrä ja kolminkertaistaa ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden määrä vuoteen 2030 mennessä. Aluekehittämisen Konsulttitoimiston johtavan asiantuntijan, VTT Timo Aron tekemä tuore selvitys analysoi Satakunnan maahanmuuton tilannekuvaa maahanmuuttovirtojen, vieraskielisen väestön kehityksen ja ulkomaalaisten tutkinto-opiskelijoiden näkökulmasta. Analyysissä keskitytään sekä toteutuneeseen kehitykseen vuosina 2010–2021 että ennakoidaan tulevaa kehitystä MDI:n kunnittaisen ikä- ja kieliryhmittäisen väestöennusteen perusteella vuoteen 2040 asti.

Maahanmuuton nykytason kaksinkertaistaminen on mahdollista kaikille Satakunnan kunnille

Lähes kaikki Satakunnan kunnat ovat saaneet nettomääräistä muuttovoittoa ulkomailta. Määrällisesti eniten muuttovoittoa ovat saaneet Rauma (1348), Pori (938), Kankaanpää (281) ja Eura (115). Tehdyn raportin mukaan Satakunnassa oli vuonna 2021 yhteensä 7276 ulkomaankansalaista eli 3,4 % koko väestöstä. Koko maassa ulkomaan kansalaisten osuus oli keskimäärin 5,3 %. Korkein ulkomaankansalaisten osuus väestöstä Satakunnassa oli Raumalla (7,7%), Huittisissa (4,3 %), Kankaanpäässä (4,2 %), Karviassa (4,1 %) ja Porissa (4,0 %).

Maahanmuuton nykytason nostaminen on selvityksen perusteella realistinen tavoite kaikkien satakuntalaisten kuntien kannalta. Jos Satakunta onnistuisi kaksin- tai kolminkertaistamaan nykyisen maahanmuuton nettotason, se tasapainottaisi lähes kokonaan tai kokonaan Satakunnan ennakoidun väestön vähenemisen vuoteen 2040 mennessä.

– Väestönkehityksen supistuvan uran taittaminen tai tasapainottaminen edellyttäisi nykyisen nettomaahanmuuton tason nostamista, maan sisäisen muuttoliikkeen osalta tulomuuttojen lisäämistä ja lähtömuuttojen vähentymistä sekä syntyvyyden palautumista 2010-luvun keskimääräiselle tasolle, Timo Aro toteaa.

– Eniten liikkumavaraa sisältää nettomaahanmuuton tason nosto eli työ- ja koulutusperustaisen sekä humanitaarisen maahanmuuton lisääminen sekä ulkomaisten tutkinto-opiskelijoiden saaminen enenevässä määrin maakuntaan, Timo Aro sanoo.

Maakunnan pito- ja vetovoimaa pitää kuitenkin kyetä parantamaan, jotta Satakuntaan saapuneet myös työllistyvät ja jäävät maakuntaan. Tässä tärkeitä ovat esimerkiksi kuntien sujuvat sijoittumis- ja asettautumispalvelut sekä yritysten palvelut kansainvälisten osaajien rekrytoinnin ja asettautumisen tueksi.

– Satakunnassa on todella paljon osaamista jo nyt kansainvälisten osaajien houkutteluun, maahanmuuttajien kotouttamiseen ja kansainvälisestä työvoimasta kiinnostuneiden yritysten palvelemiseen. Tieto ja palvelut ovat kuitenkin sirpaloituneet ja osin myös siiloutuneet niin valtakunnallisesti kuin alueellisestikin, toteaa kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja Satakunnan ELY-keskuksesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylijohtaja Marja Karvonen, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 111


Yksikön päällikkö Maija Saari, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 116


Kehittämisasiantuntija Elina Iso-Oja, Satakunnan ELY-keskus, puh. 0295 022 028


Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi


Timo Aron laatiman raportin lähetämme pdf-muodossa pyynnöstä. Pyynnöt voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen tiedotus.satakunta@ely-keskus.fi

Kuvat

Kotimaista kieltä puhuvien määrä aleni kaikissa satakuntalaisissa kunnissa vuosina 2016-2021 ja vieraskielisten määrä kasvoi kaikissa muissa kunnissa paitsi Jämijärvellä ja Siikaisissa.
Kotimaista kieltä puhuvien määrä aleni kaikissa satakuntalaisissa kunnissa vuosina 2016-2021 ja vieraskielisten määrä kasvoi kaikissa muissa kunnissa paitsi Jämijärvellä ja Siikaisissa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Satakunnan ELY-keskus
Satakunnan ELY-keskus
Yrjönkatu 6
28100 Pori

0295 022 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-satakunta

ELY-keskukset ovat valtion viranomaisia, jotka edistävät alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä alueilla. ELY-keskukset hoitavat elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. ELY-keskukset kehittävät ja tukevat taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Satakunnan ELY-keskus

Satakunnan talouden ja työllisyyden näkymissä ei vielä merkkejä nopeasta käänteestä parempaan29.10.2024 10:11:00 EET | Tiedote

Satakunnan elinkeinoelämän ja yritystoiminnan tilanteen arvioidaan pysyvän ennallaan seuraavan puolen vuoden aikana. Parempaa kehitystä ennakoidaan kuitenkin vuoden tähtäimellä, jolloin myös työttömyys voisi kääntyä laskuun. Satakunnan elinkeinoelämän ja työmarkkinoiden tilannetta ja näkymiä on arvioitu syksyn Alueelliset kehitysnäkymät -raportissa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye