Maailman verenluovuttajien päivänä 14.6. kiitetään hengenpelastajia
Suomessa verenluovuttajista lähes kolmannes on alle 30-vuotiaita, mutta verenluovuttajauran voi hyvin aloittaa myös keski-iässä tai myöhemminkin. Verenluovuttajamme ovat sitoutuneita pitkäaikaiseen auttamiseen ja nuorena aloitettu verenluovutus jatkuu monella aina 70-vuotiaaksi asti.
Suomalaiset verenluovuttajat ovat hyvin motivoituneita potilaiden auttamiseen ja monet sitoutuvat luovuttamaan verta säännöllisesti. "Vuonna 2020 lähes kolmasosa verenluovuttajista oli alle 30-vuotiaita. Aktiivisina verenluovuttajina he ehtivät elämänsä aikana pelastaa monen ihmisen hengen", iloitsee Veripalvelun verenluovutuksen johtaja Satu Pastila.
”Yli 30-vuotiaat ovat kuitenkin ryhmä, jonka luovutukset muodostavat yli 70% koko vuosittaisesta veren tarpeesta”, Pastila sanoo.
Sitoutuneet ja aktiiviset verenluovuttajat ovat verivalmisteiden riittävyyden kulmakivi. 18–25-vuotiaille naisille suositellaan luovuttamista kerran vuodessa, muille naisille enintään 2–3 kertaa vuodessa ja miehille enintään 3–4 verenluovutusta vuodessa. Ensikertalaisen on oltava 18-59-vuotias.
”Viime vuonna verta luovutti 118 000 henkilöä, yhteensä lähes 190 000 kertaa. Koronaepidemian aikanakin verenluovuttajia on riittänyt ja kaikki potilaat ovat saaneet tarvitsemansa verivalmisteet. Tästä kuuluu kiitos jokaiselle verenluovuttajalle!”, Pastila kiittää.
Koronaepidemian aikana verenluovutus on saatu sujumaan varotoimien avulla. Ajanvaraus ja sähköinen terveyskysely ovat olleet keskeisiä uudistuksia sujuvan ja turvallisen verenluovutuksen järjestämisessä.
Nuoria luovuttajia tavoitellaan monissa maissa
Maailman verenluovuttajien päivä on kansainvälinen teemapäivä, jota vietetään joka vuosi 14. kesäkuuta. Päivää vietetään ABO-veriryhmäjärjestelmän vuonna 1900 löytäneen Karl Landsteinerin syntymäpäivänä.
Verenluovutus ja verensiirrot eivät ole monissa kehittyvissä maissa niin itsestään selvä ja toimiva osa terveydenhuoltoa kuin Suomessa. Monissa maissa kamppaillaan luovuttajien saamiseksi ja turvallisten verensiirtojen mahdollistamiseksi.
Verenluovutuskulttuuria rakennetaan usein nuorista ikäluokista alkaen. Nuorten merkitys verenluovuttajina on tärkeä erityisesti kehittyvissä maissa muun muassa väestörakenteen, infektioiden esiintyvyyden ja väestön yleisen terveydentilan takia.
Suomessa nuoret ovat aina olleet aktiivisia uusia luovuttajia. Veripalvelu tavoittaa nuoria esimerkiksi oppilaitosten ja varuskuntien kanssa tehtävällä yhteistyöllä sekä sosiaalisessa mediassa. Potilaiden hoidossa tarvitaan noin 800 verenluovuttajan apua joka arkipäivä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Tuuli Vuori, tiedottaja, Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
puh. 029 300 1174, tuuli.vuori@veripalvelu.fi
Willy Toiviainen, Viestintä- ja henkilöstöjohtaja,
puh. 029 300 1830, willy.toiviainen@veripalvelu.fi
Satu Pastila, Verenluovutuksen johtaja,
puh. 029 300 1760, satu.pastila@veripalvelu.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu tuottaa sairaaloille potilaiden hoidossa tarvittavia turvallisia ja tehokkaita verivalmisteita sekä laboratoriopalveluja. Huolehdimme veren keräämisestä vapaaehtoisilta verenluovuttajilta potilashoidon tarpeiden mukaisesti. Tarjoamme sairaaloille myös kantasolu- ja elinten siirtoja tukevia palveluita. Veripalvelu on voittoa tavoittelematon organisaatio. Vuosibudjettimme on noin 60,5 milj. euroa ja palveluksessamme on noin 500 henkilöä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta SPR Veripalvelu
Ojenna kätesi Veripalvelun uusissa toimitiloissa kauppakeskus Minnassa18.11.2024 07:30:28 EET | Tiedote
Veripalvelu muuttaa Kuopiossa kauppakeskus Minnan toiseen kerrokseen 19.11.2024. Vanha toimitila kauppakeskus Sektorissa sulki ovensa 12.11.
Tutkimustieto rauta-arvoista ohjaa verenluovutuksen suosituksia11.11.2024 08:50:55 EET | Tiedote
Veripalvelun tutkijat ovat julkaisseet uutta tutkimustietoa verenluovuttajanaisten terveydestä. Niiden pohjalta on tarkennettu verenluovutuksen suosituksia ja ohjeita. Veripalvelu on mukana useissa kansainvälisissä tutkimushankkeissa, joiden tulosten avulla luovutuskäytäntöjä kehitetään jatkuvasti.
Veripalvelun tutkimusrahastolta apurahoja luovuttajatutkimukseen ja vaikeiden sairauksien hoitojen kehittämiseen23.10.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Veripalvelun tutkimusrahasto on myöntänyt uusia tutkimusapurahoja tutkimusprojekteille, joissa keskitytään veren ja kudosten luovutukseen sekä sopivuuteen vastaanottajan ja luovuttajan välillä. Lisäksi apurahoja jaetaan elinsiirto- ja syöpähoitoja edistävään tutkimukseen. Yhteensä apurahoja myönnettiin tänä vuonna 500 000 euroa 12 tutkimusprojektille.
Varuskuntaluovutukset verihuollon kulmakiviä2.10.2024 08:15:00 EEST | Tiedote
Veripalvelulla ja Puolustusvoimilla on molemmilla tärkeä rooli yhteiskunnan valmiuden ylläpitämisessä sekä normaali- että poikkeusoloissa. Organisaatioilla on myös pitkä, yhteinen historia, joka ulottuu 1940-luvun sotavuosiin. Nykyisin yhteistyötä tehdään organisaatioiden välillä monella tasolla. Merkittävä osa yhteistyötä ovat verenluovutustilaisuuksien järjestäminen varuskunnissa.
Veripalvelussa tehty jo 70 tieteellistä väitöskirjaa26.9.2024 08:30:00 EEST | Tiedote
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelussa valmistuu jo 70. väitöskirja, kun FM Salla Markkinen väittelee 27.9. 2024 munuaissiirtojen kudossopivuuden kehittämisestä genomitutkimuksen avulla. Veripalvelussa tehdyt väitöstutkimukset ovat vuosikymmenten aikana edistäneet merkittävällä tavalla potilaiden hoitoa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme