Maanalaisen työturvallisuuden koulutuskeskuksen toteuttaminen alkoi Pyhäjärvellä

Henkilö- ja työturvallisuuden harjoitteluun ja koulutukseen maanalaisissa tiloissa on tarvetta laajasti niin julkisilla kuin yksityisilläkin organisaatioilla; palo- ja pelastuslaitoksilla, kaivosyhtiöillä alihankkijoineen, maanalaista rakentamista suorittavilla yrityksillä, energiayhtiöillä, työ- ja paloturvallisuuden teknologiatoimittajilla.
Kaikilla uusilla tai satunnaisesti maanalaisessa ympäristössä työskentelevillä työntekijöillä ei ole aina ammatillista osaamista tai kokemusta toimia turvallisesti kaivosympäristössä. Tämä asetetaan lähtökohdaksi suunniteltaessa tilojen käyttäjille työsuojelun näkökulmasta annettava perehdytys maan alaisen toimintaympäristön turvallisuusmääräyksiin ja -ohjeisiin, joissa korostuvat mm. hälytyksen tekeminen, turvallinen poistuminen ja liikkuminen, turvallinen ajotapa, viestintäjärjestelmien ja suojainten oikeanlainen käyttö.
Maan alla testaukseen, tuotekehitykseen, harjoitteluun sekä koulutukseen käytetään erilaisia kuiluja, periä ja tunneleita.
Turvallisuusjohtaminen on maanalaisen toiminnan keskiössä
Palo- ja pelastustoimen harjoittelun ja koulutuksen, testaus- ja kehittämistyön turvallisuus edellyttää systemaattista turvallisuusjohtamista. Hankkeessa osatoteuttajana toimivan Oulun yliopiston Kerttu Saalasti Instituutin tehtävä on suunnitella ja toteuttaa koulutusympäristöön ISO 45001 Työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmät –standardin mukainen johtamisjärjestelmä. Standardi tukee turvallisuuskulttuurin kehittämistä ja järjestelmälle voidaan hakea sertifiointi. Standardin mukaisesti laadittu järjestelmä antaa CALLIO koulutusympäristön asiakkaalle osoituksen työturvallisuusasioiden huomioimisesta ja asiakas voi luottavaisin mielin tulla ja perehdytyksen saatuaan toimia tiloissa tuvallisesti.
Järjestelmän kehittämistyössä tarkastellaan työ-, terveys- ja turvallisuusnäkökohdista kaikki koulutuskeskuksen käyttöön tulevat tilat ja harjoitteluympäristöt sekä niihin suunnitellut toiminnot. Vaaratilanteet tunnistetaan, niiden vaikutus ja todennäköisyys arvioidaan. Samoin huomioidaan kaivosalueen yleiset turvallisuusvaatimukset ja niihin laaditut käytännöt, joita on noudatettava, esim. järjestys ja siisteys, yleinen paloturvallisuus, liikenne, opasteet, henkilökohtaisten suojainten käyttö.
EAKR-rahoitteisen CALLIO Underground Rescue (UR) –hankkeessa toteutettava koulutuskeskus sijoitetaan kaivoksen entiselle +400-päätasolle tiloihin, jossa aktiivinen louhintatoiminta on päättynyt. Kokonaisuudessaan kaivostoiminta päättyy kesäkuussa 2021, jonka jälkeen rikastamon toiminta jatkuu vielä 5 vuotta. Vireillä on useita Pyhäsalmen kaivoksen uusiokäyttöön tähtääviä projekteja.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Risto Mäkeläinen, Projektipäällikkö, CALLIO Underground Rescue, risto.makelainen@pyhajarvi.fi, puh. 040 620 5682
Pirjo Rousu, Projektitutkija, Oulun yliopisto, CALLIO Underground Rescue, pirjo.rousu@oulu.fi, puh. 050 573 4763
Sakari Nokela, Ohjelmajohtaja, Pyhäjärven Callio sakari.nokela@pyhajarvi.fi, puh. 040 1809 511
Tapio Mäkinen, viestintäpäällikkö, Oulun yliopisto, puh. 040 546 3413
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
6G-testikeskuksen ensimmäinen yritysasiakas kehittää luodinkestävää lasia, joka suojaa myös RF-signaaleilta17.4.2025 07:15:27 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston 6G-testikeskus on päässyt aloittamaan yritysasiakkaiden testaustoiminnan. Ensimmäinen asiakas on kotimainen lasinjalostustehdas Tambest, mikä saattaa tuntua yllättävältä.
Sota meissä – Lapin sotaa muistellaan Arktikumissa 26. huhtikuuta16.4.2025 08:40:00 EEST | Tiedote
Huhtikuun lopussa tulee kuluneeksi 80 vuotta Lapin sodan päättymisestä. Lapin sota on merkittävä ajanjakso, joka on jättänyt jälkensä niin Suomen historiaan kuin yksittäisten perheiden ja ihmisten muistoihin. Sodan vaikutukset pysyvät lappilaisten mielissä ja elämässä: ne ulottuvat tähän päivään muistojen ja tarinoiden kautta. Rovaniemellä Arktikumin Polarium-salissa järjestetään ”Sota meissä – muistoja Lapin sodasta” -tilaisuus lauantaina 26.4.2025 kello 12–16.
Masennus- ja ahdistusoireet lisäävät riskiä vapautukselle varusmiespalveluksesta16.4.2025 05:50:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston tuoreen tutkimuksen mukaan masennuksen ja ahdistuksen oireet ovat yhteydessä heikompaan sosiaaliseen vuorovaikutukseen sekä suurempaan todennäköisyyteen saada lykkäystä tai vapautus varusmiespalveluksesta jo kutsuntavaiheessa. Tutkija Jan Silvalan mukaan masennus- ja ahdistusoireita tulisi seuloa kutsuntalääkärintarkastuksissa nykyistä useammin.
Kädellisten evoluutio tarkentuu – uusi radioisotooppinen ajoitus käänteentekevä askel vulkaanisten kerrostumien tutkimuksessa14.4.2025 05:49:00 EEST | Tiedote
Vulkaanisten fossiiliesiintymien uudet radioisotooppiset ajoitukset auttavat tutkijoita selvittämään nisäkkäiden evoluutiota. Oulun yliopisto on mukana tutkimuksessa, jonka odotetaan tuovan lisävalaistusta varhaisen ihmisen kehitykseen.
Hubble-avaruusteleskooppi paljastaa ensimmäiset kuvat meneillään olevista ydintähtijoukkojen sulautumisista9.4.2025 18:00:00 EEST | Tiedote
Uusi tutkimus raportoi ensimmäisestä suorasta havainnosta sulautuvista tähtijoukoista galaksien keskustoissa. Sulautuminen tapahtuu pienten tähtijoukkojen valuessa galaksien keskustaan, jolloin ne voivat yhdistyä tultuaan tarpeeksi lähekkäin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme