Maatalous ajautunut EU-ajan vakavimpaan kriisiin – MTK:n johtokunta luovutti maan hallitukselle vaatimukset suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi
MTK vaatii muun muassa maatilarahoituksen turvaamiseen liittyviä toimia ja kiinteistöveron poistoa maa- ja metsätalouden talousrakennuksilta pikaisesti. Lisäksi vaaditaan nopeita muutoksia elintarvikemarkkinalakiin ja toimia suomalaisen ruuan viennin edistämiseksi. Luettelo toimenpiteistä on pitkä, joka ohessa. MTK:n johtokunta peräänkuuluttaa myös kaupalta ja teollisuudelta sekä julkisen sektorin ruokahankintoja tekeviltä vastuunottoa kriisin hoitamisessa.
MTK:n vaatimukset
- Maatilarahoituksen ja sen jatkuvuuden turvaamiseen liittyvät toimet.
- Rahoituksen riittävyyden turvaaminen toimintakykyisillä tiloilla pääomittamalla Makeraa ja nostamalla takausten myöntövaltuutta.
- Kaikkien maatilalainojen vapaaehtoinen lyhennysvapaa kuluitta vuosille 2022-2023.
- Kiinteistöveron poisto maatilarakennuksilta pysyvästi.
Markkinoiden toimivuutta edistävät toimet
- Elintarvikemarkkinalain muutos nopeutetussa aikataulussa MTK:n esityksen mukaisesti. Valikoimajakso enintään kaksi kuukautta ja kilpailutus enintään kaksi kuukautta ennen valikoimajakson alkamista.
- Suomalaisen ruuan viennin edistämiseen liittyvät toimet. Vientipalveluekosysteemin rahoittaminen ja vientipalveluyhtiön perustaminen.
- Markkinainformaation parantaminen. Tilastoviranomaisten hintaindeksien julkaisuaikatauluja muutetaan tukemaan paremmin markkinainformaation avoimuuden hyödynnettävyyttä. Vähittäiskauppoja velvoitetaan avaamaan kuluttajadatansa kuluttajien tietosuoja huomioiden.
Muut toimet
- Nuoren viljelijän aloitustuen vuotuisen yrittäjätulovaatimuksen muutos: 3 vuoden ajanjakson pidentäminen kaikilla tuen piirissä olevilla nuorilla sekä koulutusvaatimuksen täyttymisen ajanjakson pidentäminen. Talouskriisin vuoksi tuloksen kasvattamiseen tähtäävää liiketoimintasuunnitelman mukaista investointia ei välttämättä pystytä toteuttamaan suunnitellusti, jolloin on vaarana joutua luopumaan aloitustuesta, kun yrittäjätulovaatimus ei täyty talouskriisin seurausten vuoksi. Hiljattain tilanpidon aloittaneiden nuorten tuottajien taloudellisia ongelmia on mahdollista välttää myös antamalla lainoille lisää maksuaikaa.
- Työhyvinvoinnin, työkyvyn sekä riskienhallinnan edistämiseksi/varmistamiseksi päätetään Välitä viljelijästä -projektin vakinaistamisesta ja riittävästä resurssoinnista.
- Käynnistetään viivytyksettä kansallisen digitaalisen ruokaekosysteemin rakentaminen perustamalla EU:n datahallintoasetuksen kriteerit täyttävä, datanvälityspalveluita tuottava yhtiö, jonka palveluita kaikki ruoka-alan toimijat tilalta kaupan hyllylle voivat tasapuolisin ehdoin hyödyntää. Ekosysteemillä tehostetaan ruokamarkkinoiden toimintaa, tuotteiden jäljitettävyyttä, ilmastotoimien mittaamista ja siten alkutuotannon kilpailukykyä sekä markkina- ja luottokelpoisuutta.
- Velvoitetaan julkinen sektori näyttämään esimerkkiä julkisten ruokapalvelujen roolista maatalouskriisin hoidossa.
Lisätiedot:
puheenjohtaja Juha Marttila, MTK, 050 341 3167
toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK, 050 522 5207
maatalousjohtaja Johan Åberg, MTK, 040 523 3864
Lue myös:
MTK:n tiedote 15.2.2022: Maatalousyrittäjää lyödään joka puolelta
https://www.mtk.fi/-/karut-tilastot
MTK: Maatalouden hinnat ja kannattavuuskriisin syyt 15.2.2022 (pdf)
https://www.mtk.fi/documents/20143/0/Maatalouden_hinnat_kann_kriisin_syyt_helmikuu_2022+%281%29.pdf/2ee18dbd-242b-3b59-941c-c5f518559bfd?t=1644919186190
Tilastokeskus: Maatalouden tuotantopanosten hintoihin roima nousu 15.2.2022
https://www.stat.fi/til/ttohi/2021/04/ttohi_2021_04_2022-02-15_tie_001_fi.html
Avainsanat
Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Ravintolan on kerrottava lihan alkuperä kirjallisesti1.4.2025 10:48:35 EEST | Uutinen
Ravintolat, kahvilat, laitosruokalat ja esimerkiksi grillikioskit ovat velvollisia kertomaan asiakkaille, mistä maasta tarjoiltava liha on peräisin. Tieto on annettava kirjallisesti esimerkiksi ruokalistassa tai infotaululla. Tiedon pitää olla saatavilla ennen kuin asiakas tekee ostopäätöksen – pelkkä vastaus asiakkaan suulliseen kysymykseen ei riitä.
Miksi naudanjauheliha loppui kaupasta?31.3.2025 10:48:33 EEST | Tiedote
Naudanjauhelihan katoaminen kauppojen hyllyiltä ei ole sattumaa, vaan näkyvä merkki syvästä kriisistä suomalaisessa naudanlihantuotannossa. Muun muassa heikon kannattavuuden vuoksi maidon- ja lihantuotanto ei houkuttele – nuoria ei hakeudu alalle eikä investointeja juurikaan tehdä. Kulutusta on ohjattu hinnoittelulla jauhelihaan, mutta tuotanto ei ole pysynyt mukana, eivätkä tuottaja- ja kuluttajahinnat ole seuranneet eurooppalaista kehitystä.
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari kokosi alan toimijat yhteen – Yhteistyö ja kehitys avainasemassa20.3.2025 16:00:00 EET | Tiedote
Valtakunnallinen maaseutumatkailuseminaari 18.–20.3.2025 kokosi Lappeenrantaan matkailualan asiantuntijoita, yrittäjiä ja kehittäjiä keskustelemaan maaseutumatkailun merkityksestä ja tulevaisuudesta. Seminaarissa korostui maaseutumatkailun rooli elinkeinoelämän vahvistajana sekä sen kehittämisen edellyttämä tiivis yhteistyö eri toimijoiden kesken.
Yksityismaiden luonnontilaisten metsien ja vanhojen metsien suojeluun varattava riittävä rahoitus20.3.2025 14:11:23 EET | Tiedote
Valtioneuvosto on tehnyt periaatepäätöksen vanhan metsän kriteereistä ja luonnontilaisen metsän määritelmästä Suomessa. MTK korostaa, että päätös vaikuttaa merkittävästi myös yksityismaiden metsänomistajiin. Periaatepäätöksen mukaisten metsien suojelun toteuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta METSO-ohjelman kautta, jotta metsänomistajien oikeudet ja vapaaehtoisuus voidaan aidosti turvata.
Maaseutumatkailun tunnustukset 2025: Ala-Orvola Vesilahdelta ja Kivennapa Juankoskelta20.3.2025 09:42:28 EET | Tiedote
Maaseutumatkailun vuoden yrittäjät palkittiin. Vuoden 2025 kehittyvä maaseutumatkailuyritys on Maatilamatkailu Kivennapa, jota luotsaavat Henrik Kähönen ja Vilma Kuosmanen Juankoskella, Kuopiossa. Maaseutumatkailun Kellokas 2025 -tunnustuksen sai Maatilamatkailu Ala-Orvola, jonka matkailutoiminnasta vastaavat Raija ja Markku Ala-Orvola Vesilahdelta. Palkinnot jaettiin Lappeenrannassa 19.3. valtakunnallisessa maaseutumatkailutapahtumassa, joka oli samalla Suomen Maaseutumatkailuyrittäjät ry:n 30-vuotisjuhla.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme