Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

Maatalous ajautunut EU-ajan vakavimpaan kriisiin – MTK:n johtokunta luovutti maan hallitukselle vaatimukset suomalaisen maatalouden ja ruuantuotannon pelastamiseksi

Jaa
Suomalainen maatalous on ajautunut koko EU-ajan vakavimpaan kriisiin. Maatalouden tuotantokustannukset ovat nousseet ennennäkemättömällä vauhdilla. Maatalouden kannattavuus on nyt EU-historian alimmalla tasolla, puskurit syöty ja kesän 2021 satokin oli heikko. Kriisistä ulospääsyyn suomalainen maatalous tarvitsee välittömiä ja pidemmän aikavälin järeitä toimia. Kriisi uhkaa suomalaista maatalouselinkeinoa, ruuantuotantoa ja huoltovarmuutta. Tilanne on äärimmäisen vakava. MTK:n johtokunta kokoontui 16.2. kriisikokoukseen ja laati luettelon vaatimuksista kannattavuuskriisistä ulos pääsemiseksi.

MTK vaatii muun muassa maatilarahoituksen turvaamiseen liittyviä toimia ja kiinteistöveron poistoa maa- ja metsätalouden talousrakennuksilta pikaisesti. Lisäksi vaaditaan nopeita muutoksia elintarvikemarkkinalakiin ja toimia suomalaisen ruuan viennin edistämiseksi. Luettelo toimenpiteistä on pitkä, joka ohessa. MTK:n johtokunta peräänkuuluttaa myös kaupalta ja teollisuudelta sekä julkisen sektorin ruokahankintoja tekeviltä vastuunottoa kriisin hoitamisessa.

MTK:n vaatimukset

-       Maatilarahoituksen ja sen jatkuvuuden turvaamiseen liittyvät toimet.

-       Rahoituksen riittävyyden turvaaminen toimintakykyisillä tiloilla pääomittamalla Makeraa ja nostamalla takausten myöntövaltuutta.

-       Kaikkien maatilalainojen vapaaehtoinen lyhennysvapaa kuluitta vuosille 2022-2023.

-       Kiinteistöveron poisto maatilarakennuksilta pysyvästi.

Markkinoiden toimivuutta edistävät toimet

-       Elintarvikemarkkinalain muutos nopeutetussa aikataulussa MTK:n esityksen mukaisesti. Valikoimajakso enintään kaksi kuukautta ja kilpailutus enintään kaksi kuukautta ennen valikoimajakson alkamista.

-       Suomalaisen ruuan viennin edistämiseen liittyvät toimet. Vientipalveluekosysteemin rahoittaminen ja vientipalveluyhtiön perustaminen.

-       Markkinainformaation parantaminen. Tilastoviranomaisten hintaindeksien julkaisuaikatauluja muutetaan tukemaan paremmin markkinainformaation avoimuuden hyödynnettävyyttä. Vähittäiskauppoja velvoitetaan avaamaan kuluttajadatansa kuluttajien tietosuoja huomioiden.

Muut toimet

-       Nuoren viljelijän aloitustuen vuotuisen yrittäjätulovaatimuksen muutos: 3 vuoden ajanjakson pidentäminen kaikilla tuen piirissä olevilla nuorilla sekä koulutusvaatimuksen täyttymisen ajanjakson pidentäminen. Talouskriisin vuoksi tuloksen kasvattamiseen tähtäävää liiketoimintasuunnitelman mukaista investointia ei välttämättä pystytä toteuttamaan suunnitellusti, jolloin on vaarana joutua luopumaan aloitustuesta, kun yrittäjätulovaatimus ei täyty talouskriisin seurausten vuoksi. Hiljattain tilanpidon aloittaneiden nuorten tuottajien taloudellisia ongelmia on mahdollista välttää myös antamalla lainoille lisää maksuaikaa.

-       Työhyvinvoinnin, työkyvyn sekä riskienhallinnan edistämiseksi/varmistamiseksi päätetään Välitä viljelijästä -projektin vakinaistamisesta ja riittävästä resurssoinnista.

-       Käynnistetään viivytyksettä kansallisen digitaalisen ruokaekosysteemin rakentaminen perustamalla EU:n datahallintoasetuksen kriteerit täyttävä, datanvälityspalveluita tuottava yhtiö, jonka palveluita kaikki ruoka-alan toimijat tilalta kaupan hyllylle voivat tasapuolisin ehdoin hyödyntää. Ekosysteemillä tehostetaan ruokamarkkinoiden toimintaa, tuotteiden jäljitettävyyttä, ilmastotoimien mittaamista ja siten alkutuotannon kilpailukykyä sekä markkina- ja luottokelpoisuutta.

-       Velvoitetaan julkinen sektori näyttämään esimerkkiä julkisten ruokapalvelujen roolista maatalouskriisin hoidossa.

Lisätiedot:
puheenjohtaja Juha Marttila, MTK, 050 341 3167
toiminnanjohtaja Jyrki Wallin, MTK, 050 522 5207
maatalousjohtaja Johan Åberg, MTK, 040 523 3864

Lue myös:

MTK:n tiedote 15.2.2022: Maatalousyrittäjää lyödään joka puolelta
https://www.mtk.fi/-/karut-tilastot

MTK: Maatalouden hinnat ja kannattavuuskriisin syyt 15.2.2022 (pdf)
https://www.mtk.fi/documents/20143/0/Maatalouden_hinnat_kann_kriisin_syyt_helmikuu_2022+%281%29.pdf/2ee18dbd-242b-3b59-941c-c5f518559bfd?t=1644919186190 


Tilastokeskus: Maatalouden tuotantopanosten hintoihin roima nousu 15.2.2022
https://www.stat.fi/til/ttohi/2021/04/ttohi_2021_04_2022-02-15_tie_001_fi.html 

 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry
Simonkatu 6
00100 HELSINKI

020 4131http://www.mtk.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry

EU-parlamentti hyväksyi vuoden lisäajan metsäkatoasetukselle - Meppien vaatimat muutokset tuomassa epävarmuutta toimeenpanoon14.11.2024 14:42:10 EET | Tiedote

Euroopan parlamentti hyväksyi komission esityksen 12 kuukauden lisäajasta metsäkatoasetuksen toimeenpanoon ja puolsi niin kutsutun neljännen riskiluokan luomista. Tämä tarkoittaa, että tähän luokkaan kuuluvissa jäsenmaissa ei katsota olevan metsäkadon riskiä, joten niiden tuottamien tuotteiden taustatietovaatimukset olisivat lievemmät. EPP:n laatimista ja EU-parlamentin hyväksymistä esityksistä aloitetaan nyt neuvottelut. Nyt on kiire saada Brysselin päätökset valmiiksi vielä ennen vuoden vaihdetta, sillä muuten voimassa oleva asetus astuu voimaan 1.1.2025. Samalla tarvitaan kansallisesti, ministeriön johdolla, yhteinen tulkinta alalle, jotta pitkään pysähdyksissä olleet investoinnit saadaan vihdoin liikkeelle.

Nepalin naiskalankasvattajat ja -metsänhoitajat rakentavat kestävää tulevaisuutta – FFD tukee ilmastoviisasta yrittäjyyttä13.11.2024 15:08:29 EET | Artikkeli

Nepalissa naiset ovat nousseet kalanviljelyn ja metsänhoidon uusiksi edelläkävijöiksi, kiitos pitkäaikaisen yhteistyön Food and Forest Development Finlandin (FFD) kanssa. Jo kymmenen vuoden ajan FFD on tukenut paikallisia osuuskuntia ja ryhmiä tarjoten koulutusta ja liiketoimintamahdollisuuksia. Nyt, vuosien kehitystyön jälkeen, naisviljelijät ja metsänhoitajat eivät pelkästään paranna toimeentuloaan, vaan rakentavat myös ilmastoresilienttiä tulevaisuutta omille yhteisöilleen.

Luonto on Suomen tärkein matkailuvaltti – suomalainen elämäntapa ja kulttuuri nousussa8.11.2024 10:55:23 EET | Tiedote

Luonto on Suomen matkailun tärkein vetovoimatekijä. Luonto mainitaan lähes jokaisen maakunnan ja matkailukeskuksen tärkeimpänä houkuttelevuustekijänä. Samalla suomalainen elämäntapa ja kulttuuri ovat nousseet keskeiseksi osaksi matkailukokemuksia tuoden erottuvuutta Suomen matkailutarjontaan. Kansainvälisille matkailijoille suunnatut palvelut nähdään suurena kehitysmahdollisuutena, jossa vastuullisuus ja turvallisuus ovat keskeisiä, selviää majoitus- ja ohjelmapalveluyrityksille tehdyssä kyselyssä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye