Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Maatalousyrittäjät antavat kiitosta tilakäynneistä

Jaa
Moniammatilliset tilakäynnit vahvistivat maatalousyrittäjien hyvinvointia Etelä-Savossa. Tilakäynneistä saadun palautteen perustella yrittäjillä on niiden myötä myös aiempaa selkeämpi kuva oman yrityksensä nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Diakonia-ammattikorkeakoulun ja ProAgria Etelä-Savon yhdessä tekemillä tilakäynneillä pohdittiin monenlaisia muutostilanteita ja suunniteltiin niihin eri vaihtoehtoja yhdessä yrittäjien kanssa. Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hankkeessa tavoitettiin 135 yrittäjää, mikä ylitti hankkeelle alun perin asetetun tavoitteen.

− Keskusteluissa nousivat esille henkinen hyvinvointi ja ihmissuhteet, työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen sekä alan vaihto. Myös tuotannon muutokset ja kannattavuus huolestuttivat monia. Tukena oltiin myös omistajanvaihdosta suunnittelevilla tiloilla, projektipäällikkö Merja Nykänen Diakonia-ammattikorkeakoulusta sanoo.

Tilakäynneillä Diakonia-ammattikorkeakoulu on vastannut yrittäjän hyvinvoinnin tukemisesta ja ProAgria Etelä-Savo maatilan tai maatalousyrityksen talouden, tuotannon ja yritysstrategian kehittämisestä.

−Toimintamalli säästää yrittäjän aikaa, kun asioihin tartutaan useamman toimijan voimin ja yhteydenpitoa jatketaan säännöllisesti. Moniammatillinen toimintamalli lisää myös yrittäjää tukevien asiantuntijoiden työhyvinvointia, kun vastuuta voi jakaa tiimikaverin kanssa yhdessä, Nykänen toteaa.

Hankkeen toiminta nousi yrittäjien tarpeista

Työikäisten maatalousyrittäjien hyvinvointia ja voimavaroja vahvistettiin Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hankkeessa Etelä- Savossa vuosina 2020–2022.

Maatalousyrittäjien toiveita kuultiin tilakäynneillä ja toimintaa rakennettiin sen pohjalle. Hankkeessa yrittäjillä oli mahdollisuus osallistua maksutta mm. yksilövalmennukseen ja työnohjaustoimintaan sekä erilaisiin hyvinvointitapahtumiin ja -kursseille verkossa ja livenä. Benchmarking- ja opintomatkoilla ammennettiin tietoa toisten kokemuksista ja verkostoiduttiin kollegojen kanssa.

Lisäksi hankkeessa valmennettiin keskeisiä maatalousyrittäjien kanssa työskenteleviä sidosryhmiä asiakaslähtöiseen kohtaamiseen sekä järjestettiin yhteisiä hyvinvointitilaisuuksia kohderyhmälle, sidosryhmille ja keskeisille verkostoille. Hankkeessa tuotettiin myös digitaalinen hyvinvointipaketti yrittäjien ja sidosryhmien käyttöön.

− Saamamme palautteen mukaan palvelujen maksuttomuus, hankkeessa tehty kohtauttaminen ja palveluohjaus myös lisäävät jo olemassa olevien palvelujen käyttöä. Tämä on selkeä viesti kaikille, jotka palvelevat yrittäjiä eri rooleissa. Ei pidä odottaa, että apua tarvitseva asiakas tulee koputtelemaan arasti ovelle, vaan hänen löytämisekseen on tehtävä aktiivisesti työtä, Nykänen tiivistää.

Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hanketta hallinnoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajana oli ProAgria Etelä-Savo. Hanketta rahoittivat Euroopan sosiaalirahasto, Etelä-Savon ELY-keskus, alueen kunnat, LähiTapiola Savo-Karjala ja hankkeen toteuttajat.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Maatalousyrittäjän työura muutoksessa -hankkeen Hellitä ja hellitä -ryhmän esittelySiirry videokanavalle

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)
Kyläsaarenkuja 2
00580 HELSINKI

http://www.diak.fi

Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak) kouluttaa asiantuntijoita sosiaali-, terveys-, kirkon ja tulkkauksen aloille. Se osallistuu koulutusalojensa alueelliseen, valtakunnalliseen ja kansainväliseen kehittämiseen mm. hanketoimintansa kautta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonia-ammattikorkeakoulu (Diak)

Nuorten mielen hyvinvointi koulutuksessa ja työelämässä on yhteinen asiamme20.11.2024 07:00:00 EET | Tiedote

Mielihyvin duunissa -hankkeen politiikkasuositus julkaistaan Työelämäfoorumi 2024 -tapahtumassa keskiviikkona 20.11.2024. Vanhempi tutkija Paula Rossi korostaa, että nuorten mielen hyvinvoinnin edistämiseksi tarvitaan lisää yhteisö- ja yhteiskunnan tason keinoja. ”Yksilön vastuun korostamisen sijaan tarvitsemme vaikuttavia toimenpiteitä yhteisöjen ja yhteiskunnan tasoilla, jotta nuoret voisivat hyvin koulussa ja työelämässä.”

Diakin kehittämä ZekkiPro palkittiin parhaana innovaationa Yhteiskunnallisten innovaatioiden päivässä7.11.2024 15:26:00 EET | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun kehittämä ZekkiPro-digipalvelu palkittiin Innokylän Leijonan luolassa parhaana innovaationa. Raati arvosti erityisesti ZekkiPron selkeyttä, skaalautuvuutta ja vaikuttavuutta hyvinvointityön tukemisessa. ZekkiPro tarjoaa sote-organisaatioille luotettavan työkalun hyvinvoinnin mittaamiseen ja palveluiden asiakaslähtöiseen kehittämiseen.

Nuorten hyvinvointipalvelu Zekki saa jälleen kansainvälistä tunnustusta16.9.2024 14:22:40 EEST | Tiedote

Diakonia-ammattikorkeakoulun (Diak) kehittämä digitaalinen itsearviointipalvelu Zekki on saanut jälleen kansainvälistä tunnustusta. Euroopan komission Social Innovation+ Initiative on nostanut Zekin yhtenä merkittävistä eurooppalaisista innovaatioista nuorten hyvinvoinnin edistämiseksi. Zekki-digipalvelu tarjoaa nuorille helpon ja saavutettavan tavan arvioida omaa tilannettaan sekä löytää itselle sopivia tukipalveluita.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye